News Flash:

In ce regiuni din lume există cele mai mare risc seismic?

27 Februarie 2010
2651 Vizualizari | 0 Comentarii
După Haiti şi Chile, mişcări seismice importante ar fi catastrofale pentru Statele Unite, Turcia, Australia, Japonia sau Nepal. Seismologii au avertizat că în aceste regiuni ale lumii ar putea avea loc cutremure puternice în anii următori.
Două cutremure de proporţii au avut loc de la începutul acestui an. Deşi nimeni nu poate prevede cu exactitate data producerii unei catastrofe naturale de acest gen şi magnitudinea exactă a unui cutremur, cercetătorii pot spune pe termen mediu (20-30 de ani) care sunt regiunile în cu risc seismic ridicat. Haiti şi Chile făceau parte dintre zonele în care erau aşteptate mişcările ale plăcilor tectonice.
Chile este situat într-una dintre zonele seismice cele mai puternice activităţi din lume, la subducţia plăcilor Pacificului şi Sud-Americană. De altfel, în această ţară a avut loc cel mai puternic cutremur al secolului trecut- 9,5 grade pe scara Richer, în 1960. Un alt cutremur a făcut, în 1938, 28.000 de victime în Chile.

Statele Unite, delta inferioară a fluviului Mississippi

Ultimul cutremur mare a avut loc în această zonă în 1812. O serie de cutremure din secolul al XIX-lea şi care au lovit statele americane Illinois, Missouri, Arkansas, Kentucky, Tennessee şi Mississippi au inversat sensul debitului fluviului Mississippi.
Principalele oraşe mari care se află pe cea mai periculoasă placă americană, New Madrid, sunt Saint Louis şi Memphis . Agenţia americană a situţţilor de urgenţă, FEMA, a lansat o averitizare în 2008: un seism puternic de-a lungul faliei New Madrid ar putea provoca "cele mai mari dezastre economice cauzate de o catastrofă naturală care ar putea lovi Statele Unite". Pericolul este foarte mare pentru că în această zonă nu au fost luate măsuri de protecţie împotriva cutremurelor, aşa cum este cazul Californiei sau a nord-vestului Pacificului, zone în care se produc mai des cutremure, dar nu de foarte mare magnitudine.

Turcia, Anatolia de Nord

In cutremurul de la Izmit din 1999 au murit 18.000 de oameni. După doar trei luni, un alt cutremur face 900 de victime. In ultimii 40 de ani în Turcia s-au produs şase cutremure cu peste 1000 de victime.
Seismologii sunt îngrijoraţi, pentru că următorul seism ar putea zgudui şi sudul Istanbulului, aglomeraţie urbană ce numărăr peste 12 milioane de locuitori. Sunt însă prevăzute serii de cutremure mai mici, nu unul de o magnitudine foarte mare, dar acest lucru nu este de natură să liniştească populaţia.

Australia

Australia nu se află între două plăci tectonice, dar asta nu înseamnă că motivele de îngrijorare sunt mai mici. Activitatea seismică din acaestă ţară este rezultatul unor mişcări tectonice care au loc departe de continent, dar nici o regiune nu este în afara pericolului, iar seismele sunt foarte greu de anticipat.
Din fericre, cea mai mare parte a cutremurelor australiene, inclusiv cele cu o magnitudine de peste 4 grade pe scara Richter din anul 2008, s-au produs în centru ţării, o regiune aridă, iar pagubele au fost minime. Structurile şi materialele învechite ale construcţiilor din Newcastle au făcut ca, în 1999, un cutremur de numai 5,5 grade pe scara Richter să aibă pagube foarte importante. Un seism la Sydney, a cărui populaţie este de 15 ori mai mare decat cea din Newcastle ar fi catastrofal.

Nepal

In sudul lanţului himalyan, la doar 240 de kilometri în sudul Everestului, capitala Nepalului, Katmandu, se situază la joncţiunea plăcilor indiană şi euroasiatică. Geologii avertizaeză că o mişcare seismică importantă ar putea lovi capitala ţării, în lipsa altor cutremure în ultimii ani. Cu cat intervalul dintre cutremure este mai mare, cu atat creşte magnitudinea unei viitoare mişcări seismice.
In Nepal este însă foarte grav, pentru că la Katmandu, tehnicile de construcţie sunt neadapatate pericolului, iar populaţia urbană creşte continuu. Ca şi în Haiti, ţara a fost zguduită de confruntări politice o perioadă lungă de timp. Din 2006, de cand s-a terminat războiul civil, Nepalul nu a cunoscut stabilitatea politică sau dezvoltarea economică şi nu are un plan de acţiune în cazul unei catastrofe naturale.

Japonia

Japonia este cunoscută ca o ţară cu un risc seismic ridicat. Experienţa în cutremure a făcut ca japonezii să investească foarte mult în infrastructuri seismo-rezistente. Cu toate acestea, la Kobe au murit în 1995 6400 de persoane. La Kanto au fost 100.000 de victime în 1923.
Pericolul este cu atat mai mare cu cat densitatea demografică a oraşelor japoneze este enormă. Dacă un cutremur puternic are loc la Tokyo sau la Kyoto, numărul victimelor ar putea depăşi 60.000, iar poziţionarea arhipelagului îl face foarte vulnerabil în caz de tsunami.
In cazul unui cutremur puternic, Japonia se află în pericol şi din cauza energiei nuclare pe care o produce. In 2007 s-a produs o importantă scurgere la centrala nucleară de la Kashiwazaki după un seism.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

scara richer saint lou
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1261 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013132 (s)