News Flash:

In ciuda afirmatiilor de nevinovatie

2 Decembrie 2002
1465 Vizualizari | 0 Comentarii
Primarul incalca legea in cunostinta de cauza

•Simirad controleaza direct platile catre furnizorii unitatilor de invatamant •Violeta Ionescu este anchetata de Comisia de Disciplina a Functionarilor Publici pe baza unor referate ciudate •Municipalitatea a devenit mosia primarului

Speriat, probabil, de implicarea directa a propriei persoane in modul scandalos de gestionare a banilor din Primaria Iasi, primarul Constantin Simirad a inceput sa se contrazica in declaratii. Scandalul, declansat in vara acestui an de chizitiile bunurilor la preturi astronomice de catre unele gradinite din Iasi, i-a permis primarului sa afirme, ca de fiecare data in asemenea situatii, ca este mai presus de orice banuiala si ca vinovatii sunt doar functionari ai municipalitatii. Constantin Simirad a afirmat ca nu stia nimic despre aceste plati si ca va face personal cercetari pentru a-i identifica pe cei care si-au batut joc de banii publici. Cotidianul ZIUA de Iasi a intrat in posesia documentelor ce demonstreaza ca platile catre furnizorii de bunuri si servicii ai unitatilor din invatamantul preuniversitar iesean au fost facute direct de Primaria Iasi, pe baza unei decizii semnate chiar de primar. La sfarsitul saptamanii trecute, Constantin Simirad a afirmat ca nu stie nimic despre informarea facuta de Serviciul de Audit din Primarie, prin care i s-a adus la cunostinta ca acest mod de plata este ilegal.

Cu numai doua saptamani in urma, mai exact pe data de 18 octombrie 2002, Constantin Simirad a informat Directia Generala a Finantelor Publice Iasi ca toate platile facute firmelor de constructii, care presteaza servicii de specialitate la unitatile din invatamantul preuniversitar, vor fi facute direct de catre municipalitate. Aceste plati directe vor continua pana la sfarsitul anului 2002, asa cum se arata in adresa amintita, prezentata in facsimil. Pe 23 octombrie, acest an, Violeta Ionescu, la vremea respectiva seful Corpului de Audit din Primaria Iasi, l-a informat pe Constantin Simirad de ilegalitatea acestei operatiuni. In acest moment exista dovezi clare ce sustin afirmatia ca primarul stia ca efectueaza plati in mod ilegal, atata timp cat informarea facuta de Violeta Ionescu a fost depusa la Registratura Primariei. In aceasta situatie Constatin Simirad nu mai poate nega ca nu a stiut ca face o ilegalitate, asa cum a afirmat la sfarsitul saptamanii trecute.

Cine minte

In ultima zi a saptamanii trecute, fostul sef al Serviciului Audit, Violeta Ionescu, acum suspendata din functie, a fost acuzata ca nu l-a informat pe primar in ianuarie 2002 despre ilegalitatea platii directe catre furnizori in cazul unitatilor din invatamantul preuniversitar. Decizia la care se facea referire a fost semnata de primar in data de 17 iulie 2001, prezentata in facsimil. De partea lui Constantin Simirad s-a alaturat actualul sef al Serviciului Audit, respectiv Mihaela Toma, care a declarat presei ca semnatura de pe un raport inaintat conducerii municipalitatii i-a fost falsificata grosolan. Concret, raportul aflat in discutie a fost intocmit in data de 8 ianuarie 2002, in timp ce ordinul de serviciu semnat de primar pentru efectuarea controlului este inregistrat in data de 9 ianuarie 2002. Aceasta neconcordanta de numere de inregistrare este invocata de Mihaela Toma si de Constantin Simirad, pe de o parte, pentru a afirma ca nu au stiut de comiterea unei ilegalitati. Pe de alta parte, Violeta Ionescu afirma ca, in baza prevederilor legale, avea obligatia de a certifica bilanturile intocmite de centrele de executie bugetara pentru exercitiul financiar al anului 2001, respectiv de gradinitele si scolile din Iasi. Facem precizarea ca data de 9 ianuarie este ultima zi in care pot fi depuse certificarile bilanturilor mentionate. In aceste conditi, ordinul de serviciu semnat de primar pe 9 ianuarie, nu acorda timpul fizic necesar pentru efectuarea controlului de catre auditori. In acest caz, pentru intarzierea nejustificata a certificarii bilanturilor tot primarul era vinovat, dar, probabil ca ar fi declarat ca functionarii trebuiau sa-si faca datoria si sa nu se mai ascunda in spatele birocratiei.
De fapt, decizia de a plati direct furnizorii unitatilor din invatamantul preuniversitar a fost adoptata de Constantin Simirad la data de 1 iulie 2001. Practic, aceasta decizie a sefului municipalitatii a fost tocmai subiectul informarii adresate lui Constantin Simirad care era atentionat de ilegalitatea modului direct de plata. Mentionam ca decizia in cauza a fost emisa dupa ce, in data de 14 februarie 2001, viceprimarul Vasile Dumitriu, printr-o adresa contrasemnata de Violeta Ionescu, informa centrele de executie bugetara din Iasi ca au prioritate la plata furnizorii de utilitati.

Pedepsirea Violetei Ionescu

Maine, la ora 10.00, Violeta Ionescu este chemata in fata Comisiei de Disciplina a Functionarilor Publici, in urma unui referat intocmit de Mihaela Toma, actualul sef al Serviciului de Audit. Motivul acestei prezentari in fata Comisiei de Disciplina este acuzatia adusa Violetei Ionescu conform careia nu si-a indeplinit sarcinile de serviciu. Din datele pe care le detinem rezulta faptul ca Ionescu a avut sarcini de serviciu a caror finalizare trebuia facuta chiar pe data de 29 noiembrie 2002, practic la ora 16.00, cand termina programul. Dar, in jurul orei 15.30 Comisia de Disciplina i-a trimis convocarea pentru a doua zi. Motivul convocarii il constituie un referat intocmit de Mihaela Toma in data de 27 noiembrie 2002, deci cu doua zile inainte de termenul de finalizare a sarcinilor de serviciu primite de Ionescu. Ramane de vazut care va fi sanctiunea disciplinara pe care o va primi maine Violeta Ionescu.

Mosia lui Simirad

Jocul actelor si al numerelor de inregistrare, razboiul declaratiilor facute de Constantin Simirad, pe de o parte, si unii functionari din Primarie, pe de alta parte, albul pur pe care il afiseaza la fiecare nou scandal primarul, demonstreaza ca municipalitatea ieseana este scapata de sub control. Constantin Simirad a ajuns in momentul in care se contrazice singur, de la o zi la alta. Pentru unele acuze din presa sustine ca are acte care dovedesc ca are dreptate, dar sustine ca le va arata numai unora dintre cotidianele locale, dintre acestea fiind exclus ZIUA de Iasi. Pana acum nu a aratat nici un act care sa-l disculpe. Acuza presa de partizanat politic si ca arunca asupra sa cu noroi, desi este cinstit. Vila pe care si-a facut-o, a atras dupa sine si asfaltarea strazii Valeni, si consolidarea Dealului Galata. Ajutoarele primite de la Gotteborg sunt directionate catre SC Renincoor SRL din Iasi, dar importante transporturi au fost gestionate chiar de Primarie si nimeni nu stie unde au ajuns. Colegii de partid, membri PSD, au intervenit in activitatea Primariei, dar actele dovedesc faptul ca Simirad a coordonat direct, cu acte semnate personal, distribuirea unor sume imense din banii publici. Se poate spune ca Primaria a devenit mosia sefului municipalitatii. Nimeni nu intervine: nici Corpul de Control al Primului Ministru, nici Parchetul National Anticoruptie. Deocamdata, ancheta desfasurata de inspectorii de la Curtea de Conturi nu a fost finalizata. Totusi, avem informatii conform carora rezultatele acesteia ar putea reprezenta o adevarata lovitura pentru municipalitatea ieseana.
Ovidiu NEMTANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1373 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015932 (s)