Local

In ciuda crizei, creste numarul tranzactiilor imobiliare inregistrate la OCPI

Publicat: 14 sept. 2012
1

@ De exemplu, numarul imobilelor inscrise pentru prima data in cartea funciara de la inceputul anului a fost de 7.640,  cu peste 400 mai multe decat in perioada similara din 2011

In ciuda crizei, activitatea de inregistrare a vanzarilor sau cumpararilor de bunuri imobile de la Registrul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) s-a intensificat. Astfel, in primele 8 luni ale acestui an, iesenii au inregistrat la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara 13.300 de tranzactii imobiliare, cu aproape 1.500 mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut. Numarul imobilelor inscrise pentru prima data in cartea funciara de la inceputul anului a fost de 7.640, cu peste 400 mai multe decat in perioada similara din 2011. Trebuie precizat ca la aceasta categorie poate fi vorba si despre faptul ca locuintele a caror constructie a fost finalizata de mai multi ani au fost intabulate anul acesta. Prin urmare, nu se poate trage concluzia ca toate imobilele inscrise pentru prima data anul acesta in cartea funciara sunt ridicate anul acesta. Din raportul de activitate al OCPI se mai poate trage concluzia ca bancile comerciale din Iasi nu prea au chef sa acorde credite pentru construirea unor cladiri. „A scazut numarul ipotecilor si privilegiilor notate in favoarea unor institutii de creditare, fiind inregistrate de la inceputul anului 3.600 de astfel de documente, cu 325 mai putine fata de 2011”, a declarat Costel Alexe, directorul OCPI Iasi.
Cele mai multe tranzactii imobiliare au fost inregistrate pana acum in lunile mai si august iar cele mai putine in luna februarie. August a fost luna in care s-au infiintat cele mai multe carti funciare ca urmare a primelor inregistrari ale unor imobile. Iesenii au ipotecat cele mai multe proprietati in luna iulie. In ceea ce priveste avizele pentru scoaterea din circuitul agricol a unor suprafete de teren, de la inceputul anului OCPI Iasi a eliberat 756 de astfel de documente. Iesenii au transformat peste 21 hectare de teren arabil in teren destinat constructiilor.

Adauga un comentariu