Stiinta

In curand: memorie RAM DDR4 pentru PC-uri mai rapide!

Publicat: 09 mai 2012
5

Standardizarea modulelor de memorie RAM DDR4 este aproape gata, iar primele module de memorie DDR4 sunt deja functionale si gata sa intre in productie in fabricile Samsung si Micron.

Capacitatea primului modul de memorie RAM DDR4 produs de Micron incepe de la 4 GB, obtinuti folosind chip-uri de memorie produse in litografie pe 30 nm.

Vitezele initiale pornesc de la 2400 MT/s (DDR4-2400), dar vor ajunge in cele din urma la 3200 MT/s (DDR4-3200), cat este mentionat in standardele JEDEC.

Micron trimite deja mostre cu noile module de memorie DDR4 catre partenerii sai, urmand ca productia de masa sa demareze in forta catre sfarsitul acestui an. Oferta va include in cele din urma si module de memorie cu formart RDIMM, LRDIMM, 3DS, SODIMM si UDIMM.

DDR3 VS DDR4 - avantaje si dezavantaje

Comparate cu actualele module de memorie DDR3, cele DDR4 promit viteze de transfer duble si consum de energie mai mic, obtinut prin reducerea tensiunii de alimentare de la 1.5 V, cat este standardul pentru DDR3, la doar 1.2 V.

Din pacate in ciuda progreselor anuntate, inca nu este cazul sa ne entuziasmam la gandul unui eventual upgrade catre un PC cu suport pentru module de memorie DDR4.

Intr-o prima etapa, platformele cu suport pentru module de memorie DDR4 isi vor face aparitia doar in mediul enterprise, urmand ca versiunile pentru PC-uri desktop sa apara mult mai tarziu.

Intel nu planuieste sa introduca suportul pentru module de memorie DDR4 mai devreme de anul 2014, cand va lansa chipset-ul Haswell-EX pentru sisteme server. PC-urile desktop si sistemele laptop se alatura noului trend abia in 2015, cand Intel planuieste lansarea procesoarelor nucleu Broadwell, fabricate folosind litografie pe 14 nm.

Totusi, sperante pentru o adoptare mai rapida a standardului DDR4 vin de la producatorii ca AMD, Nvidia, Qualcomm si TI, dar fara un calendar concret de lansari.

Adauga un comentariu