News Flash:

In curtea Directiei Sanitar-Veterinare Iasi lucrurile se misca incet

7 Octombrie 2001
1449 Vizualizari | 0 Comentarii
Veterinarii gainari

Prefectul va lua masuri impotriva conducerii DSV Iasi daca nu va stopa traficul ilegal din zonele defavorizate •ZIUA de Iasi demasca o noua dimensiune a acestui trafic cu pulpe de pui •Seful Politiei Sanitar-Veterinare comenteaza falsurile din certificatele sanitar-veterinare de transport ca avand doar viciu de procedura •In realitate, certificatele respective, multiplicate la xerox, sunt biletul de intrare al pulpelor de pui pe piata neagra.
Traficul pulpelor de pui in zonele defavorizate ia o alta dimensiune. Pana acum s-a prezentat in presa urmatoarea filiera: pulpele de pui intrau in zonele defavorizate, fiind astfel scutite de taxa vamala si TVA, urmand sa fie prelucrate pana la obtinerea unor specialitati. In realitate, nu s-a intamplat acest lucru. Prelucrarea a constat doar in presararea cu condimente si sare, pulpele de pui nefiind nici macar despachetate. Astfel, marfa ajungea pe piata in acelasi ambalaj, bineinteles cu un pret foarte redus, aducand comerciantilor castiguri imense, in detrimentul statului roman. La Iasi, Directia Sanitar-Veterinara (DSV) s-a sesizat si astfel traficul pulpelor condimentate din zonele defavorizate s-a mai micsorat.
ZIUA de Iasi a descoperit o alta fateta a acestui trafic: necompletarea corecta a certificatelor sanitar-veterinare de transport, documente care insotesc factura. Asadar, pulpele importate care ajung in Romania trebuie sa fie insotite in mod obligatoriu de urmatoarele acte: factura, certificat de calitate emis de catre producator, buletin de analiza emis de DSV a localitatii din care s-a facut importul. Mai departe, depozitele frigorifice care preiau aceasta marfa spre comercializare trebuie sa emita certificate sanitar-veterinare de transport individual pentru fiecare cumparator in parte, in care sa fie mentionat numarul certificatului de calitate al producatorului si numarul buletinului de analiza. Aici poate interveni infractiunea. Medicii veterinari abilitati de catre DSV la firmele care comercializeaza aceste produse nu completeaza corespunzator certificatele sanitar-veterinare de transport, eliberand doar un singur certificat pe cantitati de ordinul zecilor de tone si cu date vagi privind zona de provenienta, dupa care le multiplica la xerox. Angrosistul, in loc sa primeasca un certificat pe cantitatea pe care o cumpara, ia doar copia xerox a certificatului veterinar cu care marfa a intrat in depozit. Astfel, organele de abilitate prin lege pierd controlul cantitatii. Cu alte cuvinte, medicii veterinari permit sa se vanda produse alimentare neautorizate (provenite din zonele defavorizate scutite de TVA si taxe vamale), in baza unui certificat multiplicat la xerox. Trebuie mentionat ca pulpele de pui ajunse in zonele defavorizate pot fi comercializate numai dupa ce sunt prelucrate. Aceste produse pot fi duse din zona numai cu certificat veterinar de transport fals (tras la xerox). Intentionat li se pierde locul de provenienta, regasindu-se pe piata libera si la un pret de dumping.

De ce pulpe si nu puiul intreg?

In tarile vest europene si in SUA, populatia consuma de la pui doar pieptul si aripile. Aripele deja sunt considerate specialitati si se vand la un pret destul de piparat. Pulpele nu au cautare, iar abatoarele care le stocheaza le transforma in faina proteica. Aceste stocuri, numite in jargonul comerciantilor "pulpe NATO", au invadat piata romaneasca iar pretul, fiind atractiv, acestea au devenit profitabile si pentru comercianti. Este evident ca pretul cu care se importa este mic din motivele prezentate mai sus, dar si deoarece cresterea pasarilor si animalelor in tarile vest europene este subventionata. Romanul se vede silit sa consume pulpe in loc de puii autohtoni. Astfel, fostele intreprinderi avicole au falimentat, iar cei care au curaj sa produca in Romania carne de pui se trezeste ca este scos din cursa. Aparitia zonelor defavorizate a umplut paharul, deoarece ingineriile financiare practicate ieftinesc si mai mult "pulpele NATO".

Exemplificare

ZIUA de Iasi a pornit pe cont propriu o investigatie, plecand de la o firma cu nume in comercializarea produselor alimentare congelate (Rom Trading Company SRL Iasi), unde exista si medic veterinar abilitat de DSV - Brezuleanu Iovu. Astfel, redactorii au cumparat 10 kg de "pulpe Olanda", dupa cum era specificat in factura cu numarul 245658/03.10.2001, emisa de Rom Trading Company (RTC). La factura a fost anexat certificatul sanitar-veterinar de transport cu numarul 073151/19.09.2001, avand inscrisa cantitatea de 19.990 kg, fara a completa rubricile unde se cereau certificatul de calitate al producatorului, documentul de expeditie, mijlocul de transport si destinatia. Mai mult, era specificat ca masina in care reporterii ZIUA de Iasi aveau sa duca pulpele congelate la destinatie ar fi fost autorizata sanitar sa le transporte (igienizata si cu conditii de temperatura de -18 grade). Ne intrebam cum de s-a putut elibera acest certificat pe care noi il consideram un fals grosolan din urmatoarele motive: certificatul este datat cu 19.09.2001 si nu 03.04.2001 cand a fost eliberata factura; reporterii ZIUA de Iasi au cumparat doar 10 kg si nu 19 t cum era trecut in buletin. Medicul mai scrie in acest certificat pe care il parafeaza si semneaza ca stie localitatea de provenienta a pulpelor si, mai mult, stie ca respectiva localitate ar fi libera de boli epizootice. O alta contradictie care mai apare ar fi urmatoarea: neavand certificatul de calitate al producatorului, de unde stie localitatea din care provine marfa? Pe cutia in care erau impachetate pulpele era prins un autocolant in care se specifica o adresa. Totusi, lipsa certificatului de calitate al producatorului nu poate confirma cele spuse pe autocolant. Putem spune ca aceste documente trase la xerox faciliteaza intrarea pe piata a unei marfi la negru? Daca fiecare transport ar pleca insotit de documente in regula, adica un certificat sanitar-veterinar de transport in original, completat cu cantitatea si destinatia reala, Politia sanitar-veterinara, care are dreptul sa verifice aceste documente, ar putea face o evaluare corecta a intrarilor si iesirilor de pulpe pe piata din Iasi si imediat ar putea depista transporturile prin zonele defavorizate.

Ce spune Directia Sanitar-Veterinara?

DSV Iasi recunoaste ca firma RTC a gresit, lucru demonstrat prin nota de control nr. 134/03.10 2001, prin care se spune ca certificatele sanitar-veterinare de transport au urmatoarele defecte: nu este reactualizata data si ora eliberarii certificatului; nu este trecut numarul si data documentului de expeditie; nu este trecut numarul si data certificatului de calitate; nu s-a mentionat tipul si numarul de circulatie al mijlocului de transport; nu s-a inscris societatea destinatoare. Doctorul Nicolae Trinca, cel care a facut verificarea, considerand ca sunt doar greseli de procedura, il amendeaza pe doctorul Brezuleanu cu o suma modica de 1.000.000 de lei. Lasam la latitudinea cititorului sa judece daca sunt doar greseli de procedura si daca, de fapt, aceste certificate in copie nu acopera un trafic al pulpelor prin zonele defavorizate. Seful DSV, doctorul Vasile Hritcu, examinand acest caz, recunoaste ca doctorul Brezuleanu, care a eliberat certificatul sanitar-veterinar de transport cu numarul 073151, a gresit si promite ca se vor reglementa aceste nereguli. "Pot sa va spun ca RTC si doctorul Brezuleanu au gresit. Dupa Legea 60, fiecare beneficiar si mijloc de transport trebuie sa fie insotit de certificate sanitar-veterinare de transport, iar la factura nu este anexat certificatul de calitate al firmei olandeze exportatoare. Asadar, voi proceda la amendare doctorului veterinar, iar daca acesta va mai primi timp de un an o sanctiune va fi suspendat. Promit ca de maine fiecare unitate va elibera pentru fiecare transport si fiecare beneficiar certificate de calitate".
Promisiunile directorului DSV nu ne incalzesc, traficul prin zonele defavorizate exista, iar doctorul Hritcu, ca reprezentant al Ministerului Sanatatii, ar trebui sa nu permita aceste nereguli in judet. Interpelat, prefectul a declarat: "Primul-ministru Nastase, in teleconferinta de astazi, ne-a ordonat sa facem totul pentru oprirea acestui trafic. Daca DSV nu face nimic, voi lua masuri ferme. Menirea Guvernului si a mea este sa incurajam productia autohtona, sa stopam evaziunea fiscala. Acest scandal al pulpelor de la Iasi face ca producatorul autohton de produse alimentare sa nu-si mai poata desface marfa din cauza preturilor de dumping existente pe piata. Este un atentat la programul initiat de premierul Nastase - "Fabricat in Romania". Vom reveni cu alte exemple de la marii comercianti de produse alimentare congelate, demascand filiera pulpelor de pui.

Sorin ALEXA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1273 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014610 (s)