Actualitate

In direct si spectaculos, doar in studioul BZI LIVE! Cel mai fascinant loc al STIINTEI si TEHNICII din oras, dar si despre mina senzationala din Copou, alaturi de dr. ing. Monica Nanescu – personajul care are grija de acest univers fascinant

Publicat: 20 mai 2018
1

Luni, 21 mai 2018, de la ora 15.00 in Studioul BZI LIVE este programata o noua emisiune interesanta si spectaculoasa ce are in prim-plan detalii si povesti legate de cel mai fascinant loc al Stiintei si Tehnicii din oras cat si despre o mina senzationala, amplasata in inima Copoului. Invitat deosebit este dr. ing. Monica Nanescu – muzeograf, expert, seful Muzeului Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu din cadrul Complexului Muzeal National Moldova (CMNM) Iasi. Aceasta, alaturi de echipa profesionista pe care o coordoneaza administreaza doua muzee, adevarate "comori" ale Iasului anume cel al Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu de la Palatul Culturii respectiv cel Memorial Poni – Cernatescu, amplasat pe strada Mihail Kogalniceanu.

Astfel, alaturi de dr. ing. Monica Nanescu se vor aborda elemente ce tin de locul care, astazi, adaposteste peste 11.000 de obiecte, valori deosebit de importante pentru istoria stiintei si tehnicii, dintre care se remarca piese de referinta pentru evolutia înregistrarii si redarii sunetului, a istoriei tehnicii fotografice si cinematografice, a evolutiei comunicatiilor (telegrafie, telefonie, radiotehnica, televiziune), a dezvoltarii mijloacelor tehnicii de calcul (masini de calcul si calculatoare), dar si obiecte cu valoare memoriala (documente, carti de specialitate, fotografii, diplome, aparatura de laborator si obiecte personale) care au apartinut unor personalitati ale stiintei si învatamântului superior tehnic, precum Stefan Procopiu, Petru Poni sau Dragomir Hurmuzescu! De asemenea, detalii incitante legate de Muzeul Memorial Poni – Cernatescu, distins cu Premiul ICOM (al Consiliului International al Muzeelor cu sediul la Paris, Franta – n.r.) pentru reamenajare expozitionala în 2012 vor fi promovate si prezentate publicului. De reamintit ca aici, in anul 1997 si prin intermediul donatiilor si achizitiilor oferite muzeului de catre cunoscutul colectionar Constantin Gruescu din Ocna de Fier, jud. Caras-Severin, s-a înfiintat cea de a patra sectie, "Mineralogie – Cristalografie". Astazi, ca urmare a unei ample reorganizari tematice, la demisolul muzeului s-a reconstituit un interior de mina de secol XIX, unde colectia de mineralogie-cristalografie îsi regaseste în loc binemeritat, fiind expusa alaturi de mostrele mineralogice cercetate si studiate de Petru Poni.

Dincolo de toate acestea, se preconizeaza ca Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu sa raspunda interesului în permanenta crestere al publicului printr-o diversificare a ofertei expozitionale, având ca obiectiv optimizarea receptarii de catre vizitatori, prin crearea noii sectii "Imprimarea si redarea imaginilor fixe si mobile", dar si prin conservarea si valorificarea cladirii monument de patrimoniu industrial – Depozitul de tutun – în vederea înfiintarii primului muzeu de Arheologie Industriala din România. Ramaneti pe pagina de Facebook BZI.ro pentru o emisiune unica si cu informatii remarcabile legate de fascinantul univers al STIINTEI si TEHNICII! 

Emisiunea BZI LIVE va fi urmarita in direct de toti cei care acceseaza pagina de Facebook https://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE inregistreaza un real succes, fiecare editie in parte numarand zeci de mii de vizualizari.

Ai ratat una din emisiunile BZI LIVE?! Nicio problema, le poti vedea dand un click pe link-ul de mai jos:

BZI LIVE – cel mai ambitios proiect media existent in Iasi! Iata lista emisiunilor noastre

Adauga un comentariu