Actualitate

In doar o saptamana, la Iasi s-au donat peste 300 de litri de sange

Publicat: 09 nov. 2015
1

@ Acest val de donatori a fost din cauza incendiului din Bucuresti @ Angajatii Centrului de Transfuzii se tem ca in viitor, donatorii vor fi din nou din ce in ce mai putini

In ultima saptamana, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iasi a fost luat cu asalt de catre iesenii care au dorit sa contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a victimelor aflate pe patul de spital in urma incendiului din clubul bucurestean Colectiv. Numarul celor care au fost inregistrati la CRTS Iasi se ridica la 1.048 de persoane, dintre acestea ajungand in sala de recoltare doar 693. Celelalte persoane au fost respinse in baza criteriilor de eligibilitate, insa dorinta acestora de a face un bine este de apreciat. „Nu se stie exact care e cel mai frecvent motiv pentru care au fost respinse acele persoane, dar pe primul loc la fete se afla greutatea scazuta sub 60 de kg, apoi hipotensiunea si anemiile. La baieti, in primul rand este consumul de alcool si obiceiurile sexuale”, a declarat medicul Andreea Vatamanu, din cadrul unitatii medicale.

Sangele nu a fost transportat inca spre Bucuresti

Spre Bucuresti nu au fost trimise inca rezervele de sange recoltate, deoarece nu au fost solicitate. Pana in momentul in care spitalele din Bucuresti pot asigura necesarul de sange prin donatorii de acolo, rezervele de sange vor ramane stocate la Iasi. „Nu s-a solicitat inca sange la Bucuresti. Media acestor zile a fost de 120 de donatori pe zi. Bucurestiul a avut sange, are in continuare si nu este nevoie. Daca o sa ne ceara, sangele va fi transportat la Bucuresti de urgenta. Ceea ce este nevoie acum in spitalele din Bucuresti este concentratul trombocitar, care nu se poate transporta decat la distante foarte mici. In ultima saptamana, s-a donat foarte mult”, a povestit si Lavinia Scripcaru, directorul Centrului de Transfuzii Iasi. Reprezentantii unitatii medicale se tem de faptul ca acest val de donatori va incepe sa se disperseze in urmatoare perioada, deoarece aceasta mobilizare a fost din cauza evenimentului neplacut din Bucuresti. De la cei aproape 700 de donatori, s-au recoltate peste 300 de litri de sange, o cantitate foarte mare care ar putea ajuta enorm pacientii din spitale. Pacientii care doresc sa vina la centrul de transfuzii, trebuie sa tina cont de criteriile impuse de reprezentantii acestuia. Foarte multe persoane au fost respinse si au fost nemultumite de acest lucru, netinand cont de faptul ca sanatatea altor persoane depinde de sangele lor.

Adauga un comentariu