Eveniment-Social

In genunchi in fata mafiei

Publicat: 15 iun. 2007

• Incendiar : structurile de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor din mai multe judete ale tarii par a fi subordonate unui grup de persoane coordonat de la Iasi • Reporterii ZIUA de Iasi au intrat in posesia unor transcrieri ale convorbirilor telefonice dintre membrii lumii interlope, iar discutiile trezesc stari de frica in mintea oricui • Ofiterii de la SRI care intrau in randurile lor pentru a afla ce afaceri deruleaza erau descoperiti si riscau chiar sa aiba parte de razbunari cat se poate de violente • Seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate de la Iasi era alintat Gica • „Bai Gica, uite care-i treaba! Fiecare mai facem, mai ascundem, ca asta-i lumea in care traim. Intelegi?”, i-ar fi spus Tiberiu Cristodorescu comisarului sef

Incendiar : structurile de combatere a crimei organizate din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor din mai multe judete ale tarii par a fi subordonate unui grup de persoane coordonat de la Iasi. Relatiile de cumetrie, prietenie, casatorie, amicitie si rudenie au creat o adevarata panza de paianjen prin care nu se poate trece. In acest joc bazat pe trafic de influenta si pe favoruri reciproce au intrat atat simpli agenti de politie, cat si sefi ai Serviciilor de Combatere a Crimei Organizate sau a Serviciilor de Investigarea Fraudelor, procurori cu functii importante dar si secretari de stat sau ministri. Toate acestea apar in discutiile telefonice purtate intre mai multi membrii ai lumii interlope din Iasi si din alte localitati. Implicatiile lumii interlope in mediul justitiei intrec orice imaginatie, in discutiile interlopilor apar atat nume de judecatori care ar putea da anumite solutii, nume de procurori care sunt dispusi sa fabrice dosare sau chiar de politisti care s-ar vinde pentru un sprit. Cazul in care apar toate aceste discutii a ajuns in urma cu cateva zile pe rolul Tribunalului Iasi fiind intocmit de catre Directia Nationala Anticoruptie Iasi (DNA). Ca si cantitate, dar ca si valoare a prejudiciului, este cel mai mare dosar din istoria DNA Iasi. In acest dosar statul a fost pagubit cu aproximativ 4,5 milioane Euro, prin anumite inginerii facute in domeniul afacerilor petroliere. Faptele sunt prezentate pe parcursul a 23 de volume. Anchetatorii au considerat ca cei care au pus la cale toata aceasta metoda de fraudat statul sunt Ovidiu Sarca Brad, din Cluj, Tiberiu Cristodorescu, din Iasi, Emanuela Tascu, din Iasi, sotii Lucian si Loredana Cardas din Vaslui si Sorin Crivat, cel care la inceputul anului a murit in Penitenciarul Codlea. „Eu sunt nasu de la Bucuresti. Lucrez sef la structura de securitate la minister”, spunea Crivat inainte de a fi arestat. Alaturi de acestia mai apar si alte nume.

Cum a fost descoperita toata reteaua

Avand suspiciuni ca mai multi membrii ai lumii interlope iesene ar face afaceri cu totul necurate, Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism Iasi (DIICOT) a cerut pe data de 27 iulie 2005, emiterea unor mandate de interceptare a convorbirilor telefonice. Acuzatiile aduse celor vizati erau cat se poate de grave : asociere la o grupare de crima organizata, trafic de persoane, talharii la comanda, spalare de bani, trafic de autoturisme si de documente de calatorie false, trafic de migranti, santaj, inselaciune, fals privind identitatea. Lista poate continua. Vasile Rodideal nu are calitatea de inculpat in acest dosar insa a fost audiat cu privire la constituirea uneia dintre societatile prin care statul a fost prejudiciat in cazul Tascochim. In martie 2001, pe vremea cand erau buni prieteni, Rodideal si Cristodorescu au infiintat societatea Oana Grup SRL Iasi care avea ca scop achizitionarea si comercializarea de produse petroliere. La putin timp, a inceput o ancheta la Parchetul General impotriva acestei societati pentru comiterea mai multor nereguli. In 2003 cei doi parteneri au inceput sa nu se mai inteleaga si ar fi vandut societatea unui basarabean. In vara anului 2005, procurorii sustin ca Rodideal ar fi pus la cale asasinarea lui Cristodorescu. Cu aceasta ocazie au devenit tot mai plauzibile suspiciunile procurorilor cu privire la afacerilor interlopilor si in acest context au fost cerut mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice. Ca urmare a acestor convorbiri, au fost trimise in instanta de judecata nu mai putin de patru dosare instrumentate de DIICOT sau DNA.

Emanuela Tascu sustine ca este nevinovata

Tot acest scandal legat de dosarul Tascochim a inceput in primavara anului trecut, atunci cand anchetatorii ieseni au descoperit ca statul a fost inselat cu cateva zeci de miliarde lei prin firma Tascochim SRL, administrata de ieseanca Emanuela Tascu. Dupa arestarea acesteia, s-a constatat ca de fapt producerea infractiunilor au avut loc ca urmare a faptului ca Tascu a fost instigata de Tiberiu Cristodorescu si de Lucian Cartas sa semneze mai multe acte. Dupa toate acestea, in luna septembrie 2006 a fost prins si clujeanul Sarca, adevaratul cap al dosarului. Procedeul de inselare a statului era unul foarte simplu. Firma Tascochim a obtinut mai multe aprobari pentru a nu plati taxe si accize pentru aproximativ 5 mii tone de uleiuri minerale. Aceste uleiuri urmau sa fie transformate in degresat tip P la firma Casio Fashion SRL condusa de Sarca. Uleiurile au intrat in firma lui Sarca, insa anchetatorii sustin ca de aici s-au facut disparute, fiind vandute catre mai multe firme fantoma ca si combustibil. „Eu nu am avut niciodata indoieli asupra faptului ca afacerea nu ar fi in regula, ca din uleiurile minerale nu s-ar procesa degresanti si ca firmele catre care eu am facturat degresantii nu ar fi adevaratii beneficiari”, a declarat Emanuela Tascu in fata procurorilor.

Crivat a murit in conditii suspecte

Cele mai interesante convorbiri telefonice il au ca pion principal pe Sorin Crivat. Acesta a lucrat in cadrul Ministerului Integrarii Europene, si dupa ce a fost dat afara ca urmare a unui anchete pornite de cotidianul ZIUA de Iasi acesta si-a gasit un loc mai caldut la Oficiul Participatiunilor Statului si Privatizarii in Industrie. In decembrie 2006 a fost arestat pentru fapte de coruptie intr-un dosar de la Brasov si dupa doua luni a murit in penitenciarul Codlea in conditii cat se poate de suspecte. Cu toata ca a fost sportiv de performanta, Crivat ar fi murit ca urmare a unui stop cardiac chiar atunci cand se indrepta de pe terenul de fotbal in celula sa. Trebuie adaugat ca Sorin Crivat era cel care asigura spatele acestor tipuri de afaceri, mergand pe la difersi oameni influenti si sustinand ca este de la SRI. Pentru a-l ajuta pe Ovidiu Sarca Brad sa scape de un dosar a mers la Sibiu si a incercat sa-l influenteze pe lucratorul de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. „In luna mai 2006 am fost sunat de Sorin Crivat, care m-a intrebat daca il cunosc pe ofiterul de politie Cosmin Stroe, deoarece are o problema de discutat cu el. Sorin Crivat a venit la Sibiu si ne-am intalnit cu Cosmin Stroe la un bar din oras. Cu aceasta ocazie, Sorin Crivat i-a spus lui Cosmin Stroe ca el este ofiter SRI si ca doreste sa-l intrebe despre un dosar penal in legatura cu un anume Sarca, deoarece al are informatii ca se fac abuzuri, iar el este interesat intrucat Sarca este informatorul”, a precizat martorul Lucian Pitu.

Influenta la judecator

Reporterii ZIUA de Iasi vor relata mai multe fragmente din discutiile purtate din inculpatii din acest dosar. Convorbirea din 21.04.2006 – purtata intre Tiberiu Cristodorescu si Sorin Crivat.
Sorin Crivat (S.C.) : Ti-am zis ca am fost la minister, am acceptat postul de sef structura de securitate comert exterior la Ministerul Industriilor, dar sa vedem de acum cum o sa ma apar de astia de la minister de la mine, ca ministra mi-a declarat razboi, razboi.
Tiberiu Francisc Cristodorescu (T.F.C.): Aha.
S.C.: Mi-a declarat razboi pentru ca am facut-o incompetenta! Eu acum nu am ce sa fac, nu pot sa las nasul jos, nu am cum, dar o descurc eu, vad eu ce fac. Daca nu o dau in judecata ce sa fac Tibi. Asta este. Eu am fost la un judecator, am vorbit cu el. Intelegi?
T.F.C. : Aha
S.C.: Cand a vazut ce piese am la dosar a zis ca nici nu exista loc sa castige ei, nu au nici o sansa.
T.F.C.: Da.
S.C.: Acum ramane sa vedem cum facem.

Zabarnea la mana interlopilor

O alta discutie extrem de interesanta este purtata chiar intre Sorin Crivat si Gheorghe Zbarnea, seful Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Iasi. In discutiile familiare purtate cu acesta din urma, membrii lumi interlope ii spuneau Gica. Vom relata, integral, una dintre acesta discutii. La vremea respectiva Gheorghe Zbarnea a sustinut ca nici nu-l cunoaste pe Sorin Crivat. Mai mult reporterii ZIUA de Iasi au relatat atunci despre un anume triunghi in care s-au discutat probleme in afara atributiilor de serviciu intre Sorin Crivat, Gheorghe Zbarnea si fostul prefect Radu Prisacaru. Discutia de mai jos a avut loc pe data de 03.05.2006.
Sorin Crivat: Am onoare domnule comandant!
Gheorghe Zbarnea: Sa traiti! Cu stima!
SC: ce faceti?
Gh. Z. : Conduc prin oras.
S.C.: Vreau sa va spun ceva si sa o tineti pentru dumneavoastra.
Gh. Z.: Da.
S.C. : Incepand de ieri (02.05.2006) sunt seful structurii de securitate de la MEC.
Gh. Z.: Bravo.
S.C.: Sa vedeti, oamenii care recunosc valorile si altii se ocupa de mine nu tradeaza oamenii care sunt loiali institutiei.
Gh. Z.: Ati vorbit cu Tibi (Tiberiu Cristodorescu – n.r.), da?
S.C.: Am vorbit cu Tibi mi-a spus ca Costel ala pune intrebari si fostul…
Gh. Z..: Da. Cu cine si mare grija.
S.C.: Stiti de ce…?Dumneavoastra poate a-ti vazut ca eu, nici pe acolo, pe la Iasi nu am mai trecut. Stiti de ce? Am vazut ca nu renunt la proces…
Gh. Z. Dar cand veniti sa nu va vada el.
S.C.: Nu, nu, nu. Oricum eu nu stiu daca mai trec pe la Iasi daca nu primesc sarcini. A-ti inteles? Pana nu primesc sarcini nu mai am ce sa mai caut pe acolo.
Gh. Z.: In cadrul Ministerului Economiei si Comertului?
S.C.: Exact!
Gh. Z.: Frumos!
S.C.: Sef structura de securitate.
Gh. Z.: Foarte fain!
S.C.: Este super, super bine si salarizarea si …
Gh. Z.: E mai buna ca in partea cealalta cred?
S.C.: Nici nu se compara
Gh. Z.: Trebuie sa dati un sprit!
S.C.: Asta este problema? Dau doua, mai ales ca sambata este ziua mea.
Gh. Z.: Unul mic. Cand e ziua dumneavoastra?
S.C.: Sambata pe sase mai 2006.
Gh. Z.: Si la mine e pe sapte iunie.
S.C.: Poate ne vedem, ne corelam cumva. E pacat sa nu ne vedem si sa nu pastram legatura.
Gh. Z.: Poate ne intalnim in Bucuresti si dati doua sprituri, unul mie si unul lui Tibi.
S.C.: Dau doua.
Gh. Z.: Sigur.
S.C.: Va pup.
Gh. Z.: Numai bine!

Crivat a fost la nunta la Mama Natura

Interceptarea convorbirilor telefonice a avut loc pe data de 07.05.2006 si s-a desfasurat intre Sorin Crivat si un prim procuror de la Sibiu, pe nume Ioan Berghezan. Din relatarile presei, acest procuror era prieten bun cu Ilie Botos, fostul procuror general, dar fi fiului unui fost colonel de securitate, Ion Poiana. In aceasta discutie poveste cum a fost la nunta, inclusiv ca a dat suma de 300 Euro pe masa.
Berghezan (B.): Ce faci Sorine? Dormi dragutule?
S.C.: Nu nasicu, m-am trezit. Am fost la nunta aseara.
B.: Ce dracu, ma frate, chef, nunta?
S.C.: Pai, da nasu, ieri s-a insurat Laurentiu cu Mama Natura cu Roxana (n.r. – de la Antena 1).
B.: Esti in bani?
S.C.: Sunt obligatii nasicule, ce sa facem? Daca mananc multe eugenii nasule si nu platesc cablul la televizor.
B.: Da, sunt la cabana. Acesta este numarul de la cabana daca vrei sa treci pe acolo.
S.C.: As veni nasicu dar marti ar trebui sa ajung la ora 8.30 sa ma intalnesc cu o persoana la Curtea Suprema.
„Bai Gica, uite care-i treaba!”
Discutia a fost interceptata pe data de 19.05.2006 intre Tiberiu Francisc Cristodorescu (T.F.C.) si Sorin Crivat (S.C.), la ora 20.05.
T.F.C.: Eu l-am ajutat pe Gica cu niste chestii si vad ca … . Am avut o discutie alaltaieri. Daca ma supar eu daca se va lua el de Vanea si … .
S.C.: Care?
T.F.C.: Cu Gica, stii tu care Gica.
S.C.: Care Gica tati?
T.F.C.: Zbarnea.
S.C.: Ai avut o discutie cu Zbarnea?
T.F.C.: Da, atunci.
S.C.: Asa, ia zi!
T.F.C.: Poate nu e asa corect si i-am spus: „Bai Gica, uite care-i treaba! Fiecare mai facem, mai ascundem, ca asta-i lumea in care traim. Intelegi?”
S.C.: Da…
T.F.C.: Dar la chestii cand am pus cartile pe masa sa nu faca altfel.
S.C.: Lasa ca stam de vorba cand vii la Bucuresti.
T.F.C.: Bun!
S.C.: Ne auzim la telefon.
T.F.C.: Da, da.
S.C. Te pup, pa.

Scurgeri de informatii

Convorbirea de mai jos a avut loc pe data de 25 mai 2006 si relateaza aspecte cel putin infricosatoare. Ofiterii de la SRI care intrau in randurile lor pentru a afla ce afaceri deruleaza erau descoperiti si riscau chiar sa aiba parte de razbunari cat se poate de violente. Pe parcursul dosarului se prezinte mai multe convorbiri sau declaratii prin care scurgerile de informatii sunt evidente.
T.F.C.: Da Sorin
S.C.: Ce faci, dragule?
T.F.C.: Stau degeaba.
S.C.: Cum asa?
T.F.C.: Daca nu fac nimic…
S.C.: O gagica, ceva?
T.F.C.: Mai dupa-amiaza.
S.C.: E prea dimineata.
T.F.C.: Nu de asta, m-am invartit de colo, colo si nu am facut nimic.
S.C.: Da! …
T.F.C.: Aha. Tu ce faci?
S.C.: Uite ma duc sa ma vad cu Cristi la ora 14.30 ma intalnesc cu omologul prietenului tau de acolo.
T.F.C.: Aha.
S.C.: Stii tu cu cine.
T.F.C.: Aha.
S.C.: Si cam atat.
T.F.C.: Am vorbit cu Zbarnea mai inainte.
S.C.: Asa si ce a zis?
T.F.C.: Ma intalnesc maine cu el. L-am sunat de altceva. Stiu ca aia doi, Misa si Valera care o cautau pe Diaconu (Iulia Diaconu, seful DCIITOT Iasi) au venit la Iasi cu un Audi A8, negru.
S.C.: Aha.
T.F.C.: Am auzit ca ala care trimitea mesaje lui Puiu l-au identificat astia si ca ar fi de la SRI.
S.C.: Care i-a dat mesaje lui Puiu?
T.F.C.: Da.
S.C.: Du-te bai, nu cred treaba asta.
T.F.C.: Si vor sa pastreze secret. Cica ar fi avut niste masini luate de la Mararu (Catalin Mararu – interlop din Piatra Neamt) de acolo de la IDAC.
S.C. : De acolo de la SRI Piatra Neamt?
T.F.C.: Da, da!
S.C.: A!…
T.F.C.: Si astia tin secret, sa nu se razbune Puiu?
S.C.: Aha, aha.
T.F.C.: Cica l-a dat afara…
S.C.: Aha.
T.F.C.: Cine mi-a zis mie e ofiter, acum nu mai stiu daca e ofiter sau subofiter. Mie cine mi-a zis mi-a zis ca e ofiter.
S.C.: Da. La Piatra Neamt?
T.F.C.: Da, la Piatra Neamt. Cica i-au dat afara si pe cei de la Crima Organizata de acolo.
S.C.: Da, asa este.
T.F.C.: Si dosarul pe care il are Mararu la DNA.
S.C.: Da.
T.F.C.: E cu Tocu, cu deputatul. Eu stiam chestia asta si le-am zis lui Zbarnea si lui Diaconu ca a luat bani de la Tocu sa rezolve ceva cu o firma in lichidare.
S.C.: Da, da, da.
T.F.C.: I-au propus astia de la DNA lui Mararu sa fie martor, si Mararu a zis ca ii este frica de Rodideal.
S.C.: Lui Mararu?
T.F.C.: Da. Nu cred ca ii este frica. Poate i-a fi si frica dar cred ca il are cu ceva la mana, ca au facut multe impreuna.
S.C.: Tibi, ala nu mai are ce pierde, ala da in primire tot. Bine dragule, ne auzim mai tarziu. Da?
T.F.C.: Da, da.
S.C.: Te pup tata!loading...

Comentarii
 • Draga domnule Baocna…
  daca tot voiai sa fi jurnalistu` lu` peste sa faci publice interceptarile.. de ce nu ai scris si de cel care te plateste !? .. sau de alte nume grele care mai apar prin dosar si care v-ar compromite fituica asta de 2 lei pe care voi o numiti cu mandrie „ziar”.
  hai acum recunoaste.. ti s-a promis o marire de salariu ca sa dai informatiile trunchiat ?

  in rest.. numai de bine!

 • Nu tin cu nimeni insa numai prostii puteti debita…cica „pare sa fie subordonat” ca „i-ar fi spus”
  Faptul ca Zbarnea cunoaste o persoana nu inseamna ca este la mana ei d-le Catalin Boacna… Tare va mai place sa denigrati un om…mai bine v-ati uita pe net la ce au facut aia de la crima organizata in ultimii doi ani si a-ti vedea ca astia nu se sinchisesc sa aresteze pe nimeni. Azi beau un sprit cu tine si maine te leaga…Se pare ca nu mai aveti despre ce scrie…Ce mai articol de kakat… Numai boacne faci d-le jurnalist 😛

 • cam analfabet cine ascris articolul-cunoasterea regulilor de gramatica nu mai sunt o prioritate la angajare?(vezi transcrierile…)

 • Nu stiu daca transcrierea in format electronic este facuta de ziua iasi insa ar trebui semnalata o greseala (care se cam repeta): „ati” se scrie legat in situatii de genul „ati facut, ati dres”.

 • Ar trebui sa dati cazul asta si pe la OTV ma baieti si fete, ca degeaba scrieti voi aici daca nu apar si la TV. Puteti sa aduceti tot dosarul ca tot n-or sa pateasca nimic…ca doar…traim in Romania… sa fim seriosi !

 • ce articol de 2 lei.
  si mai pune tinere mana pe carte si invata limba romana
  cu cat ai fost platit sa denigrezi persoane care au realizat atatea lucruri bune pentru societatea asta cat n-ai sa faci tu in 7 vieti de acum inainte, stimabile ,,ziarist,,

 • Am o intrebare pt. jurnalistul care s-a ocupat de investigatie in cazul asta : Cum a obtinut aprobare pentru accesul la rechizitoriu , avind in vedere ca acheta in justitie , din cite se pare, continua ?

Adauga un comentariu