News Flash:

In Iasi vor fi doua centrale de termoficare

13 Decembrie 2004
802 Vizualizari | 0 Comentarii
•Consilierii locali au aprobat in sedinta extraordinara care a avut loc in urma cu doua zile strategia de alimentare, transport si distributie a energiei termice in municipiul Iasi •Expertul Victor Athanasovici a explicat consilierilor locali care sunt cele mai bune variante pentru a imbunatati, in viitor, sistemul de termoficare din municipiu

In sedinta extraordinara convocata de primarul Gheorghe Nichita in urma cu doua zile, strategia de alimentare, transport si distributie a energiei termice in municipiul Iasi a fost cel mai dezbatut punct de pe ordinea de zi. Primarul l-a invitat la aceasta sedinta si pe expertul Victor Athanasovici, profesor universitar la Universitatea Tehnica din Bucuresti, care a realizat strategia de termoficare pentru SC CET Iasi SA.

Doua centrale

Studiul intocmit de Athanasovici propune cel putin patru variante pentru refacerea sistemului de termoficare al municipiului, insa acesta a insistat mai mult pe solutia pe care o considera mai eficienta, atat din punct de vedere economic, dar si sub aspect energetic. Este vorba despre asigurarea caldurii pentru municipiul Iasi prin intermediul a doua centrale de termoficare de cogenerare, care produc in acelasi timp si energie electrica si agent termic. In prima faza se va trece la retehnologizarea actualei centrale de termoficare din municipiu, administrata de SC CET Iasi SA. Cealalta centrala de termoficare va fi construita pe magistrala numarul 5 de distributie a energiei termice, in cartierul Alexandru cel Bun. S-a propus ca aceasta centrala de zona sa functioneze numai pe baza de gaze naturale. Athanasovici a mai explicat ca strategia de caldura intocmita se bazeaza, in primul rand, pe principiul descentralizarii surselor de incalzire, principiu al Comunitatii Europene pentru domeniul energiei. De precizat ca este vorba numai despre un anumit grad de descentralizare, deoarece studiile au aratat ca, de exemplu, montarea unor centrale pentru fiecare imobil in parte nu este o metoda eficienta economic si este poluanta. "Directiva numarul 8 din 11 februarie 2004 a Comunitatii Europene prevede armonizarea productiei in domeniul energiei si alimentare cu caldura in privinta dezvoltarii solutiilor de cogenerare. Tendinta de descentralizare a surselor de incalzire devine din ce in mai puternica in Comunitatea Europeana", a declarat Athanasovici.

Fara subventii

O alta solutie propusa de Victor Athanasovici se refera la transformarea fiecarui punct termic din municipiul Iasi in centrala de producere a caldurii. Aceasta este insa cea mai costisitoare solutie. O alta varianta se refera la montarea unor centrale de zona in fiecare cartier din oras. Aceasta prevede si alternativa montarii a doua centrale in municipiu, dar studiaza si posibilitatea amplasarii unui numar de sase centrale. Expertul a stabilit ca aceasta solutie este foarte costisitoare. Valoarea totala a investitiilor pe care trebuie sa le faca municipalitatea pentru reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului se ridica la 180 milioane Euro. Dupa cum a precizat primarul Gheorghe Nichita, aprobarea strategiei era absolut necesara, deoarece pana la data de 15 decembrie documentul trebuie trimis la Ministerul Administratiei si Internelor. In baza acestei strategii, Guvernul va debloca fonduri pentru modernizarea surselor de producere a caldurii si a retelelor de distributie. Treptat insa, se va renunta la subventionarea pretului gigacaloriei, iar fondurile vor fi alocate numai pentru modernizare. "Conducerea Ministerului Administratiei si Internelor a avut recent o intalnire cu totii directorii termocentralelor din tara si s-a solicitat trimiterea strategiei de incalzire pentru fiecare oras, astfel incat sa se faca alocarea fondurilor pentru modernizarea retelelor", a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Acorduri financiare

De reamintit ca municipalitatea a semnat acordul de prefinantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in vederea obtinerii unui imprumut in valoare de 15 milioane Euro pentru reabilitarea sistemului de termoficare. In plus, BERD va oferi municipalitatii fonduri nerambursabile in valoare de 7 milioane Euro cu acelasi scop. S-a stabilit ca refacerea retelelor de distributie se va face de la consumator spre sursele de producere a energiei termice. Mai precis, lucrarile vor fi incepute la subsolul blocurilor si vor fi finalizare odata cu modernizarea termocentralelor. Proiectul depus de Athanasovici a primit si critici din partea opozitiei. Consilierul democrat Dan Carlan, viitor senator, a obiectat ca solutia propusa de Athanasovici se bazeaza pe unele calcule facute in functie de actualul pret al gazelor. Carlan a precizat ca, odata cu integrarea Romaniei in Comunitatea Europeana, pretul gazului va creste si nu exista siguranta ca solutia va mai fi eficienta din punct de vedere economic.
Constantin MAZILU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1406 (s) | 22 queries | Mysql time :0.021417 (s)