Eveniment-Social

În lucru! Premieră de excepție, la deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Iași

Publicat: 26 sept. 2022
În lucru Premieră de excepție la deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Iași
Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Iași are în pregătire deschiderea oficială a Stagiunii 2022-2023. Creația care va marca acest moment este premiera ”1984”, de George Orwell, în regia lui Claudiu Goga. Prima reprezentație este programată pe 9 octombrie, ora 19.00, în Sala Mare a Naționalului ieșean. Următoarele reprezentații: 17, 18 octombrie. Bilete la Agenția Teatrală (tel.0232 255999), www.entertix.ro, www.myticket.ro

Deschiderea stagiunii 2022-2023, la Teatrul Național din Iași, se va face cu premiera spectacolului „1984” de George Orwell, în regia lui Claudiu Goga. Prima reprezentație este programată pe 9 octombrie 2022, ora 19:00, în Sala Mare a Naționalului ieșean. Următoarele reprezentații vor avea loc pe 17 și 18 octombrie

Bilete, la Agenția Teatrală (tel.0232 255999), www.entertix.ro, www.myticket.ro. „O mie nouă sute optzeci și patru”, scris și „1984”, este un roman politic, creat de George Orwell, în 1948, și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei

Deschiderea stagiunii 2022-2023, la Teatrul Național din Iași, se va face cu premiera spectacolului „1984” de George Orwell, în regia lui Claudiu Goga. Prima reprezentație este programată pe 9 octombrie, ora 19:00, în Sala Mare a Naționalului ieșean. Următoarele reprezentații vor avea loc pe 17 și 18 octombrie. Bilete, la Agenția Teatrală (tel.0232 255999), www.entertix.ro, www.myticket.ro. Scenografia – Ștefan Caragiu, video design – Andrei Cozlac. Distribuția (în ordinea autorului): Cosmin Maxim, Adi Carauleanu, Petronela Grigorescu, Ionuț Cornilă, Călin Chirilă, Horia Veriveș, Ada Lupu și Constantin Pușcașu.

Premieră de excepție, la deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Iași

„O mie nouă sute optzeci și patru”, scris și „1984”, este un roman politic, creat de George Orwell, în 1948, și tipărit în 1949. Acțiunea romanului are loc într-un viitor distopic și prezintă o parte din viața intelectualului Winston Smith sub opresiunea guvernului totalitar al Oceaniei. „O mie nouă sute optzeci și patru” a imprimat foarte mulți termeni și idei în cultura contemporană, mai ales în limba engleză, de exemplu Fratele cel Mare, dubla gândire, poliția gândirii, Soceng. „Fratele cel Mare stă cu ochii pe tine” este un simbol al controlului excesiv, iar adjectivul orwellian este folosit pentru a descrie acțiunile și organizațiile Oceaniei. Principala figură a romanului, Big Brother (în română: „Fratele cel Mare”), a devenit o metaforă a regimului polițienesc și totalitar, precum și a reducerii libertăților.

În 2005, publicația „Time” a clasat „1984” în lista celor mai bune romane și nuvele englezești din 1923 până în acel an. În listă se găsește și celălat roman faimos al lui George Orwell, „Ferma animalelor”.

O nouă premieră, pe scena Naționalului din Iași, coproducția  „MickiewiczEminescu”

Mai departe, o altă premieră pe scena Naționalului din Iași va fi coproducția  „MickiewiczEminescu”. Aceasta va avea loc pe 29 septembrie 2022, ora 19:00, în Sala Teatru la Cub. În această toamnă, Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce, Polonia, împreună cu Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași au inițiat un proiect comun, intitulat  „Podul Romantic Mickiewicz – Eminescu”. În cadrul acestui proiect, cele două instituții teatrale au realizat coproducția  „#mickiewiczeminescu”, un spectacol în limbile română și poloneză, având la bază poezia lui Adam Mickiewicz și Mihai Eminescu. Spectacolul va avea premiera la Iași, în această săptămână, și la Kielce, în noiembrie. Accesul publicului la cele patru reprezentații de la Teatru la Cub este gratuit.

Următoarele reprezentații vor avea loc pe 2, 3 și 4 octombrie, ora 19:00, Teatru la Cub. Regie – Tanja Miletić Oručević, Radu Ghilaș, costume – Kornelia Dzikowska, video design – Andrei Cozlac, muzică originală – Odry Bârcă, coregrafie – Oana Sandu. Din distribuție: Huber Fiebig, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Livia Iorga, Lukasz Pruchniewicz, Oana Sandu, Zuzanna Wierzbińska și Aneta Wirzinkiewicz. Proiectul are ca obiectiv popularizarea operei lirice a celor doi mari poeți romantici pe scenele de teatru din România și Polonia. Coorganizatori: Institutul Adam Mickiewicz, Teatrul „Stefan Żeromski” din Kielce și Teatrul Național Iași.

Astfel, premieră de excepție, la deschiderea stagiunii la Teatrul Național din Iași.
Adauga un comentariu