Economic Local

În luna august 2021 au fost înregistrate șase depășiri ale valorii limită zilnice la indicatorul PM10 în Iași. Cauzele poluării sunt lucrările de construcții și traficul auto

Publicat: 21 sept. 2021
O stație de monitorizare a calității aerului
În Iași au fost înregistrate doar câteva episoade de poluare în luna august 2021, fiind șase depășiri ale PM10. Traficul auto și lucrările de construcții sunt principalele cauze ale poluării din mediul rural, din comuna Ungheni. În stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni au fost cele mai multe depășiri în acest an

În Iași au fost înregistrate doar câteva episoade de poluare în luna august 2021, fiind șase depășiri ale PM10. Traficul auto și lucrările de construcții sunt principalele cauze ale poluării din mediul rural, din comuna Ungheni. În stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni au fost cele mai multe depășiri în acest an

Datele furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași care monitorizează calitatea aerului arată că în luna august 2021 au fost înregistrate șase depășiri ale valorii limită zilnice (50 micrograme pe metrul cub), la indicatorul PM10. Depășirile, validate prin metoda gravimetrică de referință, au fost înregistrate doar în stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni, pe 1 august și în intervalul 10-17 august 2021. Sursele principale de poluare sunt emisiile din traficul auto de pe drumul județean 249A, situat în vecinătatea stației, aflat într-o stare avansată de degradare. Alte surse locale de emisii sunt șantierul în construcții din vecinătatea stației, lucrările și activitățile din gospodăriile populației din zonă, corelate cu condițiile meteo nefavorabile dispersiei poluanților, respectiv inversiune termică, calm atmosferic și temperaturi ridicate. Maxima zilnică înregistrată a fost, pe data de 11 august, de 96,92 micrograme pe metrul cub, față de valoarea limită admisă de 50 de micrograme pe metrul cub.

Cele mai multe depășiri la PM10 sunt în stația din Bosia-Ungheni

De la începutul anului și până la finalul lunii august, cele mai multe depășiri ale valorii limită zilnice pentru indicatorul PM10 au fost înregistrate în stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni, cu 34 de depășiri. În stația din Podu de Piatră au fost 22 de depășiri ale indicatorului PM10. Numărul maxim de depășiri ale valorii limită zilnice permise pe an, conform prevederilor legale, este de 35 pentru fiecare stație. Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, în acest an se constată că numărul depășirilor față de valoarea limită zilnică pentru PM10 este mai scăzut cu aproximativ 20 la sută în stațiile din municipiu, în timp ce în stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni numărul lor s-a dublat.

Potrivit APM Iași, depășirile de la stația de fond rural IS-6 Bosia-Ungheni, cele mai multe în luna iulie 2021, în număr de 16, pot fi puse în legătură cu recoltarea grâului în zona agricolă învecinată, urmată de multe ori de aratul terenului. La asta se adaugă calitatea precară a drumului din vecinătatea stației și a traficului aferent. De asemenea, ținând cont că cele mai multe depășiri au fost asociate cu o circulație a aerului predominantă pe componenta nord-estică, specialiștii de mediu iau în calcul și contribuția pulberilor mobile din această sursă, provenite din Republica Moldova.

Ieșenii pot consulta informațiile în timp real de pe site-ul www.calitateaer.ro

Toate depășirile valorilor limită zilnice pentru protecția sănătății umane, înregistrate de APM Iași, sunt notificate autorităților implicate în realizarea măsurilor necesare pentru reducerea poluării: Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Garda Națională de Mediu, Direcția de Sănătate Publică, primăriile din județul Iași. Cei care vor să afle informații în timp real pot consulta site-ul www.calitateaer.ro. Aici pot fi vizualizate informații actualizate, aflate în curs de validare și certificare. De asemenea, buletinul zilnic de informare privind calitatea aerului este publicat a doua zi pe pagina web a APM Iași și pe pagina de facebook https://www.facebook.com/apmiasi, http://www.anpm.ro/web/apm-iasi/buletine-calitate-aer. Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de aproape un milion de lei, în primul semestru, firmelor din Iași care nu au respectat legislația de mediu.

Comentarii
  • Agentia asta sa isi faca treba si sa monteze si o statie de monitorizare pe str. Marginii din cartierul Aviatiei…..pariu ca ar fi cea mai mare poluare din tara.

  • Cand se vor face masuratori cei de la mediu si in zona Al.M.Sadoveanu, Dealul Zorilor, Viticultori, sa se vada dezastrul autorizat de Chirica, prin construirea zecilor de blocuri turn, prin aglomersrea zonei rutiere si taierea zecilor de arbori????????? Aud domnii de la mediu?

Adauga un comentariu