News Flash:

In memoriam Catalin Damian

24 Decembrie 2010
5364 Vizualizari | 9 Comentarii
Catalin Damian

Domnului Profesor, cu dragoste


          Acolo unde începe dealul Copoului, pe Bulevardul Carol la numărul 2, se află unul din puţinele locuri din Iaşi unde nu se discută politică. Este un loc în care râsetele, jocul şi voia bună a sutelor de copii acoperă uneori zgomotul traficului stradal, un loc numit oficial Palatul Copiilor şi neoficial Casa Visurilor Împlinite. Este locul în care copilăria-i la ea acasă iar primele noastre năzuinţe prind viaţă, sub îndrumarea pricepută a unor oameni dăruiţi profesiei lor.


          Severitatea voievozilor de pe esplanada din faţa palatului este menită să sperie gândurile rele iar pe feţele lor imobile, citim parcă un altfel de îndemn dantesc: voi cei ce intraţi aici, lăsaţi afară teama şi grijile, fiţi voi înşivă şi bucuraţi-vă de copilărie.


          Un astfel de loc şi astfel de preocupări a avut probabil în vedere Brâncuşi atunci când spunea că în clipa în care am încetat de a mai fi copii, începem să murim. Aici ne vedem pruncii venind cu bucurie şi învăţând să fie actori sau ingineri. Aici învaţă să fie solişti vocali sau pictori, instrumentişti sau dansatori. Este un fel de ţară a minunilor, în care fiecare copil intră cu emoţie, asemeni legendarei Alice şi din care  pruncii noştri pleacă întotdeauna cu regret, mângâiaţi doar de ideea revenirii grabnice.


          În fine, Palatul Copiilor este locul unde pruncii noştri, dincolo de spiritul ludic, învaţă să fie demni iar dacă peste ani, câte unul, actor sau cântăreţ cu faimă se-ntoarce cu nostalgie spre locul începuturilor, îşi aminteşte cu înfiorare de povaţa primită ca dar de despărţire, din partea maestrului de ceremonii al palatului, profesorul Cătălin Damian: copile, stai drept şi dă-ţi părul din ochi! Cu vorbele acestea în minte, generaţii întregi de copii au învăţat  să se ferească  de cocoaşa obedienţei şi să scape de strabismul obtuzităţii, ducând numele acestui oraş peste tot în lume, cu cinste.


          Noi înşine, apăsaţi de grijile vieţii cotidiene, îi invidiem uneori pe cei mici pentru norocul de a avea un asemenea refugiu. Iar alergătura vieţii cotidiene ne lasă răgazul unui zâmbet admirativ, la vederea clădirii cu arhitectură de secol nouăsprezece, unde visurile celor mici încep să prindă viaţă şi de lângă care, însuşi Eminescu ne veghează copiii cu mâinile împreunate a rugă.


          Acum, profesorul Cătălin Damian nu mai este. A plecat brusc şi nedrept de grăbit, iar noi, cei rămaşi, ne aducem aminte cutremuraţi de zicerea biblică potrivit căreia „nebănuite sunt căile Domnului". Nu pot vorbi despre Cătălin la trecut. El este şi va fi în inimile noastre atâta vreme cât vom face umbră pământului.De fapt, cred că nici n-a plecat prea departe. Ceva îmi spune că spiritul rebel al profesorului s-a mutat la picioarele Poetului, în faţa Casei Visurilor Împlinite şi ne îndeamnă, cu aceeaşi eternă bonomie, să-i preţuim pe cei mici aşa cum merită.Mulţumim prieten drag, pentru bucuria de a te fi cunoscut. Ştiu că nu ţi-a fost niciodată frică de moarte. Ai râs de ea întotdeauna şi i-ai dat cu tifla, asemeni lui Ivan Turbincă. Când lacrimile noastre se vor usca, cu un zâmbet fugar şi trist, ne vom aminti de tine la fiecare spectacol de teatru. Iar păpuşile pe care le-ai iubit atât şi cărora le-ai dedicat viaţa ta întreagă, îţi dăruiesc acum, o aleasă şi ultimă plecăciune, cu nefirească sobrietate. Drum bun prietene!


 

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (9)

Doru Aftanasiu  | #137108
Sa-l odihneasca Dumnezeu! Chiar ca a plecat neasteptat de devreme si nedrept de grabit.. Ei, uite cum ii ia Dumnezeu pe cei mai buni. Dupa aia tot El se supara ca nu ne descurcam. Chiar ca sunt nebabuite caile Lui.
m.p.  | #137126
....................incredibil, imposibil de acceptat!............................. Dumnezeu sa te odihneasca in pace, domnnule director!
Ana  | #137132
Dumnezeu sa il ierte pe domnul Catalin Damian. Mereu era cu zambetul pe buze si nou, copiilor, ne facea placere cu vorbim cu dumnealui.
mirela  | #137133
M-am cutremurat la aceasta veste ingrozitoare! Nu-mi pot imagina Palatul Copiilor fara dl. Damian.
Condoleante familiei si colegilor sai. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.
Dumitru Rusu  | #137229
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace! Prea repede l-a luat Dumnezeu de langa noi! Condoleante!
andreea  | #137274
nici o lacrima nu se poate stapani cand auzi ca cel ce te iubeste pleaca departe ,dle Damian vei ramane alaturi de noi papusarii tai cei mici ,Condoleantele mele familiei,Ramas bun Domnule Director!
Adi Afteni  | #137292
Un om minunat. Un profesor dedicat, este omul care a plantat samanta pantomimei in sufletul meu si trebuie sa-i multumesc (si) pentru asta! Toti incepem sa avem "contracte" reduse? Parca nu e corect...
Ai grija de noi, Cata!
Ioana Iusca  | #137524
A plecat ,prea devreme ,un suflet nobil plin de intelepciune si sensibilitate ,un actor deosebit care s-a dedicat celorlalti pentru ai indruma spre o cariera artistica ,un om deosebit de bun...Dumnezeu sa-l Aiba in paza si a-i ierte
Cezar Enache si Mariana  | #137872
Noi l-am iubit foarte mult... Vestea a cazut ca un trasnet si asupra noastra... Palatul copiilor nu va mai fi niciodata la fel ca atunci cand Domnul Profesor si Director era acolo... Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. In mintea si in inima noastra el, Catalin Damian, va trai vesnic!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2519 (s) | 24 queries | Mysql time :0.131569 (s)