Titlurile zilei

În plin centru orașului au fost descoperite, sub pământ, urmele celui mai cunoscut hotel din Iași! Acesta este un celebru monument istoric intitulat „Hotel Petersburg” (GALERIE FOTO)

Publicat: 26 oct. 2020
În față la Palatul Culturii din Iași și sub strada Palat, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare, se află hrube ce datează de acum 200 de ani
O serie de hrube, aflate chiar în plin centru al orașului Iași și care țin de fostul Hotel Petersburg, aflat între actualul Palat al Culturii și Bulevardul Ștefan cel Mare, ar putea deveni un important obiectiv turistic

În centrul orașului Iași, imediat în apropierea Mănăstirii „Trei Ierarhi” și în față la Palatul Culturii au fost descoperite hrube ce datează de acum 200 de ani! Vestigiile sunt legate de fostul hotel-monument numit „Hotel Petersburg”. Aflate sub strada Palat, respectiv Bulevardul Ștefan cel Mare, acestea ar putea fi puse în valoare în contextul lucrărilor de modernizare anunțate de Primăria Municipiului Iași și care au în prim-plan o parcare. De precizat că întreg arealul aflat între: Hotel „Moldova”, Palatul Culturii, Casa Pătrată și Școala Primară „Gheorghe Asachi” e plin de construcții istorice, unele dintre ele ridicate acum jumătate de mileniu

Într-o zonă ultra-centrală din orașul Iași au fost descoperite hrube ce datează de acum 200 de ani! Acestea sunt direct legate de fostul hotel-monument numit „Hotel Petersburg”. Din păcate, acum, majoritatea dintre cetățenii urbei și mulți dintre vizitatorii săi nu mai cunosc multe despre vestigiile istorice care fac parte din fundamentul trecutului modern al fostei capitale a Moldovei! Este posibil ca, în contextul lucrărilor de modernizare anunțate de Primăria Municipiului Iași și care au în prim-plan o parcare, toate acestea să fie puse în valoare.

„Hotel Petersburg” – „loc simbolic al memoriei Iașului”! Întreg arealul aflat între: Hotel „Moldova”, Palatul Culturii, Casa Pătrată și Școala Primară „Gheorghe Asachi” e plin de construcții istorice, unele dintre ele ridicate acum jumătate de mileniu

Având în vedere că acest imobil a fost legat de momente importante ale istoriei naționale, acesta a devenit un „loc al memoriei” orașului, suport pentru ritualurile anuale de rememorare a unor fapte și valori din trecut, considerate a fi încă de o mare actualitate.
Dacă vom consulta Lista Monumentelor Istorice (LMI) legate de anul 1848, vom constata că, în vechea capitală a Moldovei, nu se mai păstrează niciuna dintre clădirile care au constituit scena Revoluției din acel an.

În capătul Bulevardului Ștefan cel Mare, pe spațiul verde, a fost pusă, la 1968, o inscripție care arată că „Pe acest loc, unde se afla «Hotelul Petersbug», s-a desfășurat în ziua de 17 martie/8 aprilie «Adunarea populară a revoluționarilor din Moldova»…”

Cutremurele, războaiele sau doar proiectele de sistematizare ale orașului au făcut să dispară din peisajul urban ieșean toate cele 3 clădiri în care s-au consumat momentele „Revoluției de la 1848”: „Hotelul St. Petersburg”, Palatul logofătului Costache Ghica și casa postelnicului Alecu Mavrocordat.

„În căpătul Bulevardului Ștefan cel Mare (în fața Palatului Culturii de astăzi), pe spațiul verde, a fost pusă, la 1968, o inscripție care arată că «Pe acest loc, unde se afla «Hotelul Petersbug», s-a desfășurat în ziua de 17 martie/8 aprilie «Adunarea populară a revoluționarilor din Moldova», care a dat semnalul revoluției burghezo-democrate din Țările Române. Se știa că proprietarul hotelului fusese «unicul care să fi așezat în Iași un hotel destul de suportabil, ceea ce nu existase până atunci».

Acesta era Conrad Regensburg, un personaj foarte pitoresc al epocii. El se născuse la Bamberg, în 1779. A fost înrolat într-o unitate de bavarezi în timpul campaniei lui Napoleon în Rusia (1812). Întors în localitatea natală, după încheierea păcii, își încearcă iarăși norocul în Rusia. Neavând parte de succes, s-a retras la Iași, pe la 1824, unde și-a început afacerile hoteliere, care i-au adus o oarecare înflorire”, reliefează istoricul Sorin Iftimi.

„Banchetele” care au marcat începutul Revoluției de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al „Hotelului Petersburg”

Astfel, încă de pe la 1840 fusese remarcată pasiunea proprietarului și a oaspeților săi pentru discuțiile politice, temele favorite ale conversațiilor din salonul hotelului. Indiferent de locație, „Hotelul Petersburg” era locul preferat de diplomați și personalitățile politice, care dezbăteau chestiuni de politică internă și externă. Avem, astfel, o bună explicație pentru faptul că „banchetele” care au marcat începutul Revoluției de la 1848 în Moldova au avut loc în elegantul salon al hotelului.

Dincolo de valoarea istorică pe care a avut-o această clădire, ea a reprezentat la mijlocul secolului al XIX-lea și o mega-afacere imobiliară. Totul arată că, și atunci, poveștile legate de afaceriști cu bani și „combinații” financiare erau la modă și extrem de încâlcite sau dubioase. De reliefat și că, amplasat cât se poate de incomod pentru urbaniști, obturând priveliștea spre „Palatul Ocârmuirii”, imobilul urma să fie supus alinierii stradale, potrivit planului general, elaborat în 1897. A existat un proiect de expropriere a clădirii (prin despăgubire), încă de la 1907, pusă în operă la 1926-1927. În acest interval, Comisia de soliditate a clădirilor din Iași a declarat, la rândul ei, fragilitatea acesteia și necesitatea de a fi demolată, fiind „fragilizată de un recent cutremur.

Comentarii
  • La Maternitatea Elena Doamna din Iasi directorasul Martinescu si cu lidera Buzea au luat banii de la masti si tichetele de vacanta .Ar fi bine un control de la Anaf sa se vada si contractele pe aprilie , mai , iunie . Doamna lidera de sindicat merge in concediu primavara in Italia , cand vine vara merge in Spania si in toamna merge 2 saptamani si in Grecia . Angajatii isi cumpara masti din banii lor si echipament de lucru .

  • De zeci de ani suntem mintiti ca vor fi puse in valoare dar nimic nu s-a concretizat, sefii Palas Mall promiteau un muzeu prin catacombele de la Palat dar dupa atatia ani nu s-a facut nimic, nici cinema, nici muzeu, doar birouri si combinatii

  • Și uite asa, sub diverse administrații de mirlani, a întrat identitatea orasului sub pamint! În continuare, in”democratie” distrugerea continua gratie alianței nefaste între primărie, hamesitii dezvoltatori imobiliari și „arhitecții preferați”, fără har și conștiința profesionala. Începind din comunism și în continuare apar blocuri urite meschine, fără nici un fel de valoare arhitectonica care sa dea identitate acestui oraș unic! Au fost distruse clădiri identitare, monumente. De exemplu, unde este Hala de peste, construcție metalica proiectata de Eiffel!? Asta-i dacă bagi porcii în palat!!

Adauga un comentariu