Eveniment-Social

În plin centrul orașului Iași, privirile trecătorilor sunt atrase de obiecte de senzație! Acestea se află în locuri în care nimeni nu s-ar mai aștepta să fie amplasate – GALERIE FOTO

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În plin centrul orașului Iași privirile trecătorilor sunt atrase de obiecte de senzație Acestea se află în locuri în care nimeni nu s-ar mai aștepta să fie amplasate - GALERIE FOTO
Centrul orașului Iași continuă, în pofida demolărilor comuniste de până în 1989, să fie presărat de clădiri istorice, monumentale și pline de simboluri arhitecturale. Străzile Cuza Vodă și 14 decembrie 1989 sunt două exemple în acest sens

Centrul orașului Iași continuă să ascundă comori nebănuite. Privirile trecătorilor sunt atrase de obiecte de senzație! Acestea se află în locuri în care nimeni nu s-ar mai aștepta să fie amplasate. În trecut, acestea au fost realizate la comanda bogătașilor vremii. În pofida demolărilor comuniste de până în 1989, urbea moldavă încă este presărată de clădiri istorice, monumentale și pline de simboluri arhitecturale. Străzile Cuza Vodă și 14 decembrie 1989 sunt două exemple în acest sens

Orașul Iași, și în special zona centrală, reprezintă un reper pentru istoria de acum mai bine de o sută de ani. Privirile trecătorilor sunt atrase de obiecte de senzație și care se află în locuri în care nimeni nu s-ar mai aștepta să fie amplasate. Toate au fost realizate la comanda bogătașilor vremii. Chiar dacă, până în 1989, buldozerele comuniste au intervenit brutal în multe din construcțiile istorice, urbea moldavă încă mai este presărată de imobile istorice, monumentale și pline de simboluri arhitecturale. Străzile Cuza Vodă și 14 decembrie 1989 sunt două exemple în acest sens.

Fațade lucrate cu migală, figuri clasice și simboluri universale

 

La imobilele vechi, rămase pe cele două artere importante ale urbei, la fațade pot fi observate încă minunății arhitecturale ce întruchipează figuri feminine, figuri antice sau simboluri universale. Toate încadrate cu forme ce ne transpun într-o lume aristocratică și/sau antică. Din Piața Unirii, către Târgu Cucu, sufletul comunității evreiești de altădată, mergem pe vechea „Uliță Golia”, astăzi Cuza Vodă. Impunătoarea clădire cu cupolă din Piața Unirii, Palatul „Braunstein”, a fost construită de antreprenorul evreu Adolf Braunstein în 1914, pe locul fostelor sale prăvălii de la începutul străzii Cuza Vodă.

Clădirea a fost inițial hotel de lux, apoi sediu de bancă și de magazine. Alături, vizitatorii sunt captivați de frumusețea clădirii Hotelului „Select”, inițial locuința impozantă a bancherului evreu-austriac Iacob Neuschotz (Jacques de Neuschotz). Acesta a construit singurul templu evreiesc reformat, „Beth-Iacob”, în curtea din spatele locuinței, distrus de o bombă în 1944. Actualul Hotel „Select” se remarcă prin stilul eclectic francez specific anilor 1900, având un grup statuar antropomorf în dreptul cupolei și decorațiuni bogate la fațadă.

În zonă se aflau casele și palatele marilor aristocrați din Iași

În trecut, zona adiacentă străzii Cuza Vodă a fost dominată de proprietațile și palatele marii aristocrații a Iașului, cum ar fi familiile Cantacuzino-Pașcanu (actuala Starea Civilă), Balș-Sturdza (Palatul Poștei), Cantacuzino (pe locul Fostei Camere de Comerț), Balș (Universitatea Națională de Arte), familia domnitorului Grigore Ghica (palatul din Maternitatea Cuza-Vodă), Ghica-Calimachi (lângă Mănăstirea Golia). După căpătarea dreptului de liber comerț în 1830, pe terenurile acestora, către stradă, s-au construit clădiri înguste, lipite una de cealaltă cu două sau trei niveluri și pivnițe, care au adăpostit diverse prăvălii.

Comercianții evrei și-au deschis aici numeroase magazine de încălțăminte și de haine, croitorii, anticariate. Unele clădiri de lângă Palatul Poștei mai poartă încă amprenta stilului Art Nouveau, cu decorațiuni diverse: chipuri de îngeri, altoreliefuri ale unor zeități, motive vegetale sau cochilii rulate ca un document cu monograma proprietarilor care arată tradiția veche a acelor comercianți. În 1925, pe partea opusă, a fost construită o aripă a Camerei de Comerț, în stil neoromânesc, astăzi sediu de companii de asigurări.

Pe colțul din stânga al intersecției străzii Mănăstirea Dancu cu strada Cuza Vodă, a existat pe la 1830 casa doctorului Peretz

Pe colțul din stânga al intersecției străzii Mănăstirea Dancu cu strada Cuza Vodă a existat pe la 1830 casa doctorului Peretz, unde la 4 decembrie 1832 s-a inaugurat „Théâtre des Variétés” (Teatrul de Varietăți), prima clădire din Iași amenajată pentru a găzdui spectacole de teatru. Această casă a aparținut agăi Lăscărache Costache (zis Talpan) și mai înainte a lui Gheorghe Krupensk. Tot în acest areal se afla fântâna Mănăstirii Golia – Cișmea și Casa Apelor – strada Cuza Vodă nr. 51.

În partea de vest a ansamblului se păstrează din 1750 prima casă de apă din Iași, cu fântâna turcească în exterior construită după ce în 1766 domnitorul Grigore Ghica da ordin de a se capta izvoare din jurul Iașilor. Cișmeaua se afla în stânga intrării în incinta mănăstirii datând de pe vremea domnitorului Alexandru Moruzi. A fost renovată în 1803 și în 1823. Are decorații sculptate, geometrice și vegetale care combină elemente de baroc oriental și de artă neoclasică specifică începutului de secol XIX. Apa curgea într-un mic bazin de piatră în formă de scoică.

Casa „Chateau aux fleurs” se găsea la adresa fundacul Cuza Voda 1, azi strada Cuza Vodă nr. 7

Când venea vremea căldurii dogoritoare de vară, pe la 1870, boierii se mutau la țară sau la băi, iar restul orașului se aduna la berăriile și restaurantele orașului, dar și în grădinile de vară M-me Alexandru, Casino de Viena, Franzos și bineînțeles „Chateau aux fleurs” (Palatul florilor) care era situat pe Ulița Golia. Aici veneau cotiguare cu bere și apă gazoasă ce erau ținute în hrubele suprapuse pe trei rânduri. Clădirea era amenajată în mijlocul unei curți boierești cu livadă umbroasă spre Școala Tehnică și o grădină înflorită la intrarea palatului ce a devenit cafenea apoi teatru de vară. Banca Moldova – Societate anonimă – Centrala Iași – se ocupa cu scont de portofoliu, avansuri asupra duplicate, mărfuri.

În 1901, în clădirea fostei Bănci Moldova, din Ulița Golia, nr. 44, s-a mutat Primăria. Aici era proprietar Mayer Weissengrun, care reamenajase casa între 1856-1857, s-au spart pereții și s-au mărit camerele pentru amenajarea Băncii Moldovei. Casa Balș – Sturdza – azi Oficiul Poștal 1, Cuza Vodă nr. 3. Aceasta este o altă clădire „îmbrăcată” frumos arhitectural. Și clădirea Hotelului „Continental” are un detaliu arhitectural ce are în prim-plan un Atlas și globul pământesc – 1930. De asemenea, pe strada 14 Decembrie 1989 se află o altă salbă de clădiri cu aspect arhitectural clasic și ingenios realizate. Din păcate, mare parte din aceste imobile au ajuns o ruină, totul degradându-se de la zi la zi într-o manieră iremediabilă.

Adauga un comentariu