Eveniment-Social

In plin Post al Pastelui: Credinciosi alungati din curtea Mitropoliei

Publicat: 27 mart. 2003

•Preotul Dosoftei i-a alungat pe credinciosii din curtea Catedralei Mitropolitane pe motiv ca strica imaginea Mitropoliei •”As putea sa va blestem pe toti, dar nu o fac”, s-a adresat preotul Dosoftei multimii •”Curtea Mitropoliei este a noastra! Voi santeti doar trecatori pe aici”, a continuat inalta fata bisericeasca •Socati de aceste amenintari facute in casa lui Dumnezeu, credinciosii au inceput sa planga

Furia inaltelor fete bisericesti a atins paroxismul, tocmai in plin Post al Pastelui. Uitand care ii este menirea, preotul Dosoftei, de la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a iesit ieri in fata multimii adunate la Catedrala si le-a cerut credinciosilor sa se roage in alta parte. „Nu va mai rugati in curtea bisericii, pentru ca stricati imaginea Mitropoliei. Ori mergeti in biserica, ori plecati. Curtea bisericii este a noastra, iar voi sunteti doar trecatori pe aici”, a spus preotul Dosoftei. La auzul acestor vorbe, rostite de un preot care slujeste in casa lui Dumnezeu, credinciosii au ramas, pur si simplu, uimiti. „Biserica este a credinciosilor. Nu are dreptul nimeni sa ne alunge de la rugaciune. Faptul ca ne rugam aici, in curte, nu are de ce sa strice imaginea Mitropoliei. Prin rugaciunile pe care le rostim aici nu deranjam pe nimeni. Parintele Calistrat este duhovnicul nostru si trebuie sa fie scos de sub canon pentru a reveni in mijlocul nostru”, a replicat Stefan Raileanu, unul dintre credinciosi. Intrebarile celorlalti credinciosi nu au intarziat sa apara. „De ce nu s-au luat in consideratie si lucrurile bune pe care le-a facut parintele Calistrat? Cand vreti sa scapati de un preot care isi face treaba il acuzati de pedofilie! Rusine! Parintele a raspuns la toate acuzatiile pe care i le-a adus Mitropolia si s-a vazut ca nu este vinovat”, au continuat credinciosii adunati in curtea Mitropoliei.

De ce Biserica judeca si nu iarta

Iritat de intrebarile credinciosilor, la un moment dat, preotul Dosoftei a trecut la amenintari: „As putea sa va blestem, dar n-o fac. Nici o rugaciune a preotului Calistrat n-o sa va dezlege. Sunt inregistrari video cu toti cei care s-au adunat in curtea Mitropoliei, asa ca va stiu pe fiecare!”, a exclamat parintele Dosoftei. Inalta fata bisericeasca a recunoscut ca nu poate trece cu vederea lucrurile bune facute de ieromonahul Calistrat, dar a continuat sa sustina cu incapatanare ca ieromonahul trebuie sa fie judecat pentru nerespectarea unor canoane bisericesti. „Stiu ca preotul Calistrat a facut si lucruri bune, dovada ca numele lui este trecut in toate pomelnicele pe care le primim la Mitropolie, dar a incalcat canoanele bisericesti. Si staretul Paisie va fi judecat pentru greselile sale”, a continuat preotul Dosoftei. Credinciosii au tinut sa-l informeze ca biserica nu judeca, ci iarta. „Iertati-l, parinte, daca a gresit. De ce Biserica judeca si nu iarta? Oare nu asta este menirea Bisericii? Era bine pe timpul comunismului, cand Securitatea va strangea pe toti! Acum, preotii sunt Securitatea. Daca astazi ne alungati de aici, maine vom veni mai multi”, au strigat credinciosii. Unul dintre acestia a profitat de moment pentru a-i reaminti preotului Dosoftei ca Hristos i-a iertat pe toti cei care i-au facut rau. La auzul acestor vorbe, preotul Dosoftei a spus: „Iisus nu l-a iertat pe Iuda. Oare de ce?”

Credinciosi cu ochii in lacrimi

Cu ochii in lacrimi, credinciosii i-au cerut preotului Dosoftei sa-l ierte pe parintele Calistrat si sa-l scoata de sub canon pentru a putea merge la spovedanie si impartasanie. „Este Postul Mare si nu avem unde ne spovedi si impartasi. Nu vrem sa cautam alt duhovnic. De ce Biserica nu tine seama de sufletele noastre aflate acum in suferinta? Sunt vaduva si, prin rugaciunile preotului Calistrat, am reusit sa-mi cresc copiii si sa-i vad acum la facultate. Nu m-a ajutat altcineva. De ce ne indepartati de credinta? De ce vreti sa ne alungati catre alte religii?”, au intrebat credinciosii. La aceste intrebari, preotul Dosoftei nu a dat nici un raspuns, amenintandu-i ca, daca vor mai continua sa se roage in curtea Mitropoliei, ii vor face rau preotului Calistrat. Daca o sa continuati sa veniti in curtea Mitropoliei, il veti infunda si mai mult pe preotul Calistrat”, a spus preotul Dosoftei. Credinciosii i-au reamintit acestuia ca, in urma cu cativa ani, vicarul Varlaam Merticariu era deranjat din cauza rugaciunilor de la Manastirea Barnova. „Parintele Merticaru a spus acum cativa ani ca este prea multa rugaciune si credinta la Manastirea Barnova si sa nu se mai faca atata rugaciune. De ce a spus acest lucru? Il usturau rugaciunile parintelui Calistrat?”, a mai intrebat una dintre credincioase. De aproximativ 12 zile, fiii duhovnicesti ai parintelui Calistrat Chifan de la Manastirea Barnova se aduna in curtea Mitropoliei in semn de protest fata de decizia IPS Daniel. In urma cu patru saptamani, mitropolitul Daniel l-a canonisit pe ieromonahul Calistrat, pentru neascultare, milostenie si calugarie fara stirea Chiriarhului, acuzatii demontate ulterior de ieromonah.
Magda OLTEANU
Angela MAFTEIloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit