Local

In ruinele unui fost sediu CAP, zilnic intrau zeci de oameni. Acum nimeni nu mai are curaj sa intre si periodic se aprind focuri – FOTO

Publicat: 14 apr. 2016

@ O buna parte dintr-un sat a fost transformata intr-o groapa de gunoi @ Zilnic, satenii duc o lupta cu autoritatile locale @ Este greu de crezut ca la cativa pasi de locuintele oamenilor, sute de kilograme de gunoi sunt aruncate pe spatiile verzi @ Cine este responsabil de aceste lucruri si ce ar trebui facut, nimeni nu stie @

In ultima perioada, cotidianul BUNA ZIUA IASI a prezentat frecvent diferite zone ale judetului in care gunoaiele sunt peste tot. Recent, imagini de-a dreptul incredibile vin dintr-o comuna din Iasi, acolo unde ruinele unui fost sediu CAP au fost transformate intr-un focar de infectii. O parte din locuitorii comunei Belcesti traiesc un adevarat cosmar, tolerat mai ales de catre autoritatile locale. La cativa metri de casele lor, diferiti indivizi arungca gunoaie dupa bunul plac. Satenii spun ca s-au saturat sa-i bata la usa primarului si sa-i spuna sa ia masuri, iar prea mari sperante nu prea mai au. Toti spun ca au facut adrese pe la mai toate autoritatile competente, insa raspunsurile au intarziat sa apara.

„Noi ne-am saturat sa traim zilnic intr-o cocina de porci. La noi primaria este doar de forma, nimeni nu vede problemele noastre. Vin fel de fel de oameni si arunca gunoi langa casele noastre. De ce trebuie sa suportam noi asta? Chiar nu exista nimeni care sa faca ceva? Ne-am dus la primar de multe ori, dar nu se face nimic. Sunt acei oameni care iau ajutor social si trebuie sa munceasca in folosul comunitatii, de ce nu sunt adusi? Noi trebuie sa stam cu parul in casa, sa-i pandim pe cei care vin cu gunoiul aici, oare chiar asta este datoria noastra? Am sunat pe la mediu, pe la judet, dar nimic, toti vor adrese, formalitati, birocratie, nu se face nimic concret. Pentru ce mai platim taxe si impozite, daca nu face nimeni nimic?”, a declarat Ioan Zaharia, localnic. Mai multe familii sunt nemultumite de aceasta situatie si toate dau vina pe autoritatile locale.

„Primaria nu este obligata sa faca ordine si curatenie”

Despre problema gunoaielor, cei de la Primaria Belcesti ridica din umeri. Pentru ei, terenul cu pricina este o problema, nu gunoaiele. Din cate spunea vicele Constantin Lupascu in urma cu cateva zile, acel teren nu ar apartine primariei, iar prin urmare, oamenii sa-si stranga gunoaiele, nu sa ceara ajutor consiliului local. „Nu e terenul primariei, oamenii sa-si stranga gunoiul. Primaria nu face curat”, a spus Constantin Lupascu, viceprimar la Belcesti. Pentru localnicii care isi duc traiul de zi cu zi la cativa pasi de focarul de infectii intins pe sute de metri patrati, o cale de iesire nu prea exista.

„De multe ori mergem noi astia care nu aruncam gunoiul acolo, il adunam gramezi si ii dam foc. Este de nedescris situatia noastra. Nimanui nu-i pasa de noi, suntem marginalizati asa pe fata”, a spus un satean. Ca de fiecare data, in scena intra si deja celebra Garda de Mediu. Aceasta institutie de stat are obligatia de a controla tocmai aceste situatii, insa dupa cum se vede, asta nu se intampla. De fiecare data, directorul Garzii de Mediu Gheorghe Bacusca spune ca va face controale, insa rezultatele nu apar. Activitatea acestei institutii lasa cu adevarat de dorit, iar zilnic, tot mai multi oameni sunt nemultumiti.

Adauga un comentariu