Actualitate

In sfarsit, incepe modernizarea Aeroportului Iasi

Publicat: 04 oct. 2012
1

@ Aeroportul Iasi a demarat licitatia privind constructia pistei noi de 2.400 metri @ Valoarea totala a lucrarilor este de 35 milioane euro, lucrarile urmand a incepe in luna ianuarie a anului viitor @ Noua pista va fi facuta din fondurile judetului, urmand ca pentru restul modulelor din proiectul de modernizare sa se incerce obtinerea altor surse de finantare

Lucrarile la noua pista de la Aeroportul International Iasi vor incepe in prima parte a anului viitor. Autoritatea Nationala de Reglementare si Monitorizare a Achizitiilor Publice (ANRMAP) si-a dat avizul in privinta licitatiei pentru constructia pistei noi de 2.400 metri de la aerogara ieseana, iar autoritatile judetului au lansat procedura pe sistemul electronic de achizitii publice. Deocamdata va fi lansata procedura pentru proiectarea noii piste. Firmele interesate pot depune oferte pana pe 23 noiembrie. Conform estimarilor, proiectarea va fi gata in maxim doua luni, iar din luna ianuarie 2013 se vor putea efectua si primele lucrari la pista flexibila de 2.400 metri. Valoarea totala a lucrarilor la noua pista a fost estimata la 157 milioane lei (35 milioane euro), durata executiei fiind de 25 de luni de la data semnarii contractului cu firma castigatoare. Banii provin din fondurile proprii ale institutiei, suma ce a fost stransa de pe vremea fostului presedinte Constantin Simirad. „Am depus mai intai documentatia pe Jurnalul European, dupa care va fi publicata pe sistemul electronic. Termenul limita de depunere a ofertelor este data de 23 noiembrie anul acesta. Speram ca nu vom avea probleme in privinta evaluarii, respectiv a contestatiilor. Acest lucru inseamna ca in luna decembrie se poate incepe proiectarea si evident dupa aceea executia lucrarii. La inceputul anului viitor vor incepe efectiv lucrarile, in prima faza terasamentele si apoi restul elementelor prevazute in aceasta etapa. Vom face o pista de 2.400 metri complet noua, instalatie de balizaj atat pentru pista, cat si pentru platforma, dar si pentru calea de rulare. Totodata, parcarea aeronavelor va fi extinsa”, a spus Marius Bodea, directorul Aeroportului International Iasi.

Alti bani de la Guvern si UE

Pentru urmatoarele module din proiectul modernizarii aerogarii, cei de la Iasi vor incerca fie sa obtina bani de la Guvernul Romaniei, fie sa acceseze fondurile europene de pe urma Programului Operational Sectorial de Transport. Autoritatile iesene au trimis o solicitare la Guvern pentru includerea proiectului de la aeroport in legea bugetului de stat pe 2013. In cazul in care prim-ministrul Victor Ponta nu va tine cont de cererile celor de la Iasi, se va incerca varianta fondurilor europene. Recent, Comisia Europeana a aprobat realocarea unor bani prin programul POS-T, suma destinata modernizarii aerogarilor de pe continent. Deja, aerogara ieseana a depus un astfel de proiect pentru obtinerea banilor, fiind printre primele care ar urma sa beneficieze de bani. In trecut, aeroportul din Iasi a mai incercat sa acceseze fonduri prin acest program, insa banii s-au dus la Suceava.

Comentarii
  • auziti la ei, fonduri PROPRII…dumnezeule mare, vor sa cheltuie banii lui SIMIRAD, ala a starns pana a inalbit , iar ei au sa arunce desigur in buzunarele unui BARON local. PAI purtatorul de cuvant e de la ZIARUL DE IASI, la consiliu, o al PNL, la prefectura ghici…tot de la Ziarul de Iasi , tot pnl…deci FENELE buzunare sa ai ca bani vin garla…..dar de parteneriat public privat(china), sau de fonduri europene mai AMORTITEI nu stii….stiu ca SIMI ti-a lasat totul pe tava si ai sa te lauzi cu realizarile lui……dar FA ceva TU ….SA AUZIM CA tu AMORTITEI faci ceva pt IESENI

    • SMENUL E DEJA ARANJAT CA DE AIA SI-A TRIMIS HOTUL HOTILOR, FENICHIU, SLUGA PREAPLECATA, BODEA, DIRECTOR LA AEROPORT SI CEALALTA SLUGA, ADOMNITEI, E PUS SA SUPERVIZEZE JAFUL BANILOR STRANSI DE SIMIRAD.

Adauga un comentariu