National

In sfarsit vesti bune pentru toti romanii. Bani mai multi!

Publicat: 27 iun. 2016
1

Plenul Senatului a votat, luni, o propunere legislativa semnata de parlamentari de la toate formatiunile politice, care prevede majorarea tichetului de masa de la 9,41 lei la 13 lei.

Guvernul a dat un punct de vedere negativ privind propunerea legislativa, din cauza impactului bugetar.

Proiectul a fost adoptat de plenul Senatului cu 77 de voturi favorabile.

Proiectul de lege propune modificarea Legii 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare.  Astfel, potrivit initiativei, ”valoarea nominala a unui tichet de masa nu poate depasi suma de 13 lei, la data aplicarii prevederilor acestei legi”.

Initiatorii proiectului precizeaza in expunerea de motive ca valoarea actuala a unui tichet de masa, de 9,41 lei (inainte de impozitare) nu este suficienta pentru a cumpara o masa de pranz, in conditiile in care valoarea medie a unei mese de pranz este de 13 lei, iar in zonele cu economie precara, cea mai ieftina masa de pranz costa 10 lei, in sistem de catering.

”Un numar mare de angajati se afla in imposibilitatea de a avea o masa adecvata in timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru incarcat, fie pentru ca nu au acces la achizitionarea unei mese. Astfel, aceasta problema ramane o responsabilitate comuna a statului, precum si a angajatorului, pentru a le oferi o masa decenta pe parcursul unei zile”, se precizeaza in document.

Parlamentarii spun ca valoarea pe zi a tichetului de masa din Romania este printre cele mai mici din Europa, respectiv 2,13 euro.

In Austria, de exemplu, valoarea tichetului de masa ajunge la 4,40 de euro, in Belgia este 7 euro, in Franta este 10,58 euro, in Grecia, 6 euro, iar in Slovacia 4,20 euro.

Valoarea tichetului de masa a crescut, din 1998, de sase ori, iar impozitarea cu 16% a valorii acestuia, incepand cu 2010, a reprezentat un motiv semnificativ de depreciere a valorii sale. Ca o consecinta imediata, s-a produs o scadere a puterii de cumparare a angajatilor care beneficiaza de tichete de masa, mai spun parlamentarii care au semnat proiectul de lege.

Comentarii
Adauga un comentariu