Local

În timp ce cazurile COVID-19 sunt într-o continuă scădere, la UPU ajung alte persoane care au nevoie de terapie intensivă. Diana Cimpoeșu: „Am dedicat cele mai multe paturi pacienților non-Covid”

Publicat: 18 mai 2021
Intrarea UPU
Cazurile pozitive COVID-19 sunt într-o continuă scădere de aproape două luni

Numărul persoanelor confirmate pozitiv cu COVID-19 în județul Iași este în continuare în scădere de la începutul lunii aprilie. Medicii ieșeni pot răsufla ușurați din acest punct de vedere, însă zilnic, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, ajung cel puțin 5 cazuri care necesită terapie intensivă. Luni, 17 mai 2021, în spitalele ieșene erau ocupate doar 22 de paturi ATI, iar alte 33 erau libere

Chiar dacă numărul persoanelor infectate cu COVID-19 care ajung în spitalele ieșene a scăzut, zilnic vin alte cazuri grave care au nevoie de terapie intensivă. Zona tampon a spitalului „Sf. Spiridon” a fost micșorată, iar paturile au fost redistribuite altor secții din cadrul spitalului. În prezent, cele mai ocupate secții ale spitalui sunt: secția de cardiologie și secția de gastroenterologie.

„În zona tampon de la Spitatul «Sf. Spiridon» am ajuns la dimensiunea de 4 paturi, cu care am început în pandemie. Am extins la un moment dat la 10 paturi și chiar au fost și 10 paturi de terapie intensivă COVID-19 în vârful de la sfârșitul lunii martie. În prezent suntem cu zona tampon și intrarea separată pe un spațiu normal, cu 4 paturi, care normal oricând poate fi lărgit și am dedicat cele mai multe paturi pacienților non-Covid, care sunt în număr mare, care sunt gravi.

În fiecare zi avem cel puțin 5 cazuri de terapie intensivă, fie cazuri acute, fie de compensarea unor patologii cronice preexistente. Numărul de pacienți cu suspiciune COVID-19 a scăzut cam la 20 la sută din numărul celor care existau la sfârșitul lunii martie și dintre aceștia un număr mic sunt confirmați”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” Iași.

Duminică, 16 mai 2021, a fost o zi plină la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sf. Spiridon”, deoarece elicopterul SMURD a fost solicitat la 4 intervenții.

Ieri, 17 mai, în județul Iași erau ocupate doar 22 de paturi ATI

De la debutul pandemiei și până luni, 17 mai 2021, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 42.137 de cazuri cu persoane infectate cu COVID-19.

„Se recoltează în continuare teste PCR, pentru toți pacienții care se internează în clinicile spitalului, ca o măsură de siguranță și ca un test foarte important pentru evaluarea lor. Pot apărea și apar în continuare pacienți, care după internare în secțiile cu profil medical sau chirurgical, la retestare, se constată după 48 de ore că totuși sunt infectați. Numărul acestora este foarte, foarte mic”, a mai spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD.

În județul Iași, de duminică, 16 mai, și până luni, 17 mai 2021, au fost înregistrate 5 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, iar numărul total de decese a fost 874. Referitor la gradul de ocupare a paturilor, inclusiv paturi ATI din spitalele suport COVID-19, luni, 17 mai 2021, erau ocupate 151 de paturi, din care 22 sunt paturi de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI). Alte 405 paturi erau libere în spitalele ieșene, din care 33 de paturi ATI. Luni, 17 mai 2021, la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” și la Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie „Elena Doamna”, ambele centre suport COVID-19, nu era ocupat niciun loc disponibil la ATI.

Comentarii
Adauga un comentariu