Economic Local

In timp ce unii s-au trezit cu pensii marite, altii plang si bat degeaba pe la usi. Iata motivul pentru care unii nu au primit bani

Publicat: 15 mai 2019
1

@ Recalcularile pensiilor sunt pe sfarsite @ Oamenii s-au inghesuit sa-si depuna dosarele pentru a capata cateva sute de lei in plus @ Sumele care s-au adaugat la pensiile batranilor incep de la 100 de lei @ Cei care au lucrat in conditii de mare risc, precum mine sau zone radiate, au ajuns la un adaos de chiar 1.200 de lei @ Au fost si oameni care, in urma depunerii dosarului pentru recalcularea pensiei, nu s-au ales cu nimic @ Cei care au lucrat in tutungerii, desi li s-au recalculat pensiile in 2008 si in 2011, cer si acum bani in plus

Incepand cu 1 octombrie 2018 a inceput recalcularea pensiilor, iar Casa Judeteana de Pensii are sarcina de a termina aceste recalculari pana la data de 30 septembrie 2019.

Beneficiaza de recalcularea pensiei persoanele care nu au primit anterior aceasta majorare a pensiei, adica doar grupele intai si doi de munca. De aceasta recalculare beneficiaza si cei nevazatori, pe langa cei din primele grupe de munca.

650 de dosare de recalculat

La nivelul judetului Iasi sunt de recalculat in jur de 650 de persoane carora li s-a deschis dreptul de pensie pana la 1 ianuarie 2011 si inca 200 de persoane inscrise la pensie din 1 ianuarie 2011 pana in 8 august 2018. In momentul de fata, s-au emis decizii pentru cele 650 de dosare si sunt puse in plata 530 dintre ele, iar diferenta pana la numarul 650, totalul de dosare, va fi emisa pana in luna iunie.

"Sunt multe persoane care si-au depus dosarul pentru a li se recalcula pensia, o mare parte dintre ele deja au fost terminate, iar cele ce au ramas, se vor finaliza in luna iunie. Este o aglomeratie constanta aici, la Casa Judeteana de Pensii, toti isi cer recalcularea, dar trebuie sa inteleaga criteriile dupa care ne ghidam pentru a le oferi aceasta recalculare. Legea spune clar, nu putem schimba noi nimic", spune Maria Andronache, directorul Casei Judetene de Pensii Iasi.

Cresterile sunt intre 100 si 1.200 de lei

In functie de pericolul in care pensionarii au prestat munca fizica timp de ani buni, acestia au beneficiat de o anumita recalculare a pensiei. Aici sunt incluse persoanele care au muncit in sectoarele care au utilizat materii explozive, pulberi si munitii, cei care au lucrat in locuri incadrate in categorii de risc radiologic din centralele nuclearoelectrice, unitati de fabricare a combustibilului nuclear, unitati de tratare si depozitare a deseurilor radioactive.

De asemenea, pentru recalcularea pensiilor se incadreaza si cei care au prestat activitatea in subteran la constructii hidrotehnice de tuneluri, de galerii, precum si  cei care au lucrat in centrale electrice subterane, la exploatari de cariere prin tuneluri si galerii.

"In functie de pericolul pe care l-au intampinat de-a lungul meseriei lor, pensionarilor li se ofera recalcularea pensiei. Nu sunt majorari enorme, ele pornesc de la 100 de lei si ajung pana la maximul de 1.200 de lei. Cei care au lucrat in spatii cu radiatii si cei care au lucrat in mine au sanse mai mari de recalculare decat cei nevazatori, de exemplu. Si bineinteles ca doi oameni care au lucrat in acelasi loc nu vor avea aceeasi pensie si implicit aceeasi recalculare, pentru ca este foarte importanta perioada in care au lucrat, daca si-au atins anii pe care trebuia sa-i munceasca pentru a avea o pensie pe masura", adauga Maria Andronache.

Vezi si: Cifre oficiale. Judetul Iasi are aproape 170 de mii de pensionari

In urma recalcularii nu primesc nimic

Personalul Casei Judetene de Pensii se confrunta cu tot felul de situatii, cu oameni care cer recalcularea pensiei, fara sa stie exact in ce consta acest lucru. Cei care au lucrat in tutungerii, de exemplu, au avut parte de o recalculare a pensiei in anul 2008, respectiv 2011. De obicei, acestea nu se mai repeta pentru aceleasi grupe de munca, dar oamenii nu pot intelege acest aspect.

"Sunt persoane care, in urma recalcularii nu primesc absolut nimic. Cum ar fi cei care au lucrat in tutungerii, lor li s-a recalculat o data pensia, acum, de acelasi procedeu beneficiaza ceilalti. Sunt foarte putini carora li se ofera 1.200 de lei, iar cea mai mare pensie, dupa recalculare, a ajuns la 4.500 de lei", spune directorul Casei Judetene de Pensii.

Adauga un comentariu