Eveniment-Social

In urmatoarea perioada, Iasul ar putea sa se confrunte cu o adevarata epidemie! Aceasta boala a facut ravagii in trecut, iar medicii sunt in alerta!

Publicat: 20 nov. 2018
1

@ Medicii asteapta ca o mare parte din populatia Iasului sa se vaccineze antigripal @ Cate doze de vaccin au fost distribuite pana in prezent si ce pot face cei care nu beneficiaza de vaccinare gratuita @ Cum este situatia in momentul actual si ce procent de ieseni vaccinati s-a inregistrat in sezoanele anterioare

Vaccinara antigripala, conform medicilor ieseni, ar trebui sa fie o prioritate pentru toata lumea in aceasta perioada a anului. Astfel, cu cat procentul de persoane vaccinate este mai mare, cu atat scade probabilitatea unei epidemii.

Conform cadrelor medicale, pentru ca o astfel de problema sa nu apara, ar trebui ca 80% din populatia judetului Iasi sa se vaccineze. Acest lucru nu s-a intamplat anul trecut, cand doar 60% dintre ieseni au ales sa-si ia aceasta masura de preventie.

"Vaccinul antigripal acopera potential toate tulpinile circulante in sezonul actual. Vaccinul este foarte eficient si acopera persoana care-l face. Dar, pentru a nu avea o eventuala epidemie, trebuie ca 80% din populatie sa se vaccineze. Numai in aceste conditii putem spune ca avem o populatie protejata. In sezonul trecut, din informatiile pe care le detin, in judetul Iasi s-a vaccinat aproximativ 60% din populatie. In acest moment, fata de anii anteriori, lucrurile stau bine. Astfel, daca ajungem la un procent de 70%, situatia este foarte buna. Persoanele care doresc si nu se incadreaza in persoanele prioritare, pot discuta cu medicul de familie si pot achizitiona vaccinul. Pana in prezent, in judetul Iasi nu exista cazuri de gripa confirmate. Exista virozele respiratorii si pneumonie", precizeaza prof. dr. Carmen Dorobat, manager al Spitalului de Boli Infectioase "Sf. Parascheva" din Iasi.

Cei care doresc sa se vaccineze si nu se incadreaza in categoria persoanelor cu prioritate, care este constituita din persoane cu boli cronice, medici si alte categorii de personal, copii si batrani institutionalizati, persoane in varsta de peste 65 de ani si gravide, pot achizitiona vaccinul antigripal din farmacii, la pretul de aproximativ de 50 de lei. Totodata, acestia trebuie sa ia legatura cu medicii de familie in cazul in care decid sa se vaccineze.

Procentele obtinute pana in prezent sunt imbucuratoare

Referitor la campania gratuita de vaccinare antigripala, facem precizarea ca a ajuns la Iasi si ultima transa de vaccin antigripal ce consta în 36.990 de doze care vor fi utilizate pentru imunizarea persoanelor cu risc ridicat de îmbolnavire. In total, pentru judetul Iasi, s-au repartizat 78.240 de doze.

Conform ultimelor date centralizate, din luna septembrie si pana in prezent s-au vaccinat peste 30.000 de persoane din judetul Iasi. Astfel, au fost vaccinate peste 9.000 de persoane cu boli cronice, cu varste cuprinse intre 6 luni si 65 de ani, peste 5.000 de medici si alte categorii de personal, peste 400 de copii si batrani institutionalizati, peste 15.000 de persoane de peste 65 de ani si aproximativ 70 de gravide.

Citeste si: Temperaturile scazute fac victime! Oameni ai strazii au fost adusi de urgenta la spital

Temperaturile scazute cresc riscul unei epidemii

Medicii ieseni sunt in alerta in aceasta perioada, intrucat temperaturile care se inregistreaza in termometre sunt in continua scadere. Astfel, chiar daca pana in prezent nu s-au inregistrat cazuri de gripa, exista foarte multe cazuri de viroze respiratorii si de pneumonie. Pana in prezent, s-au prezentat la spital aproximativ 7.000 de persoane care se confrunta cu viroze respiratorii si aproximativ 1.500 de persoane cu pneumonie. In aceste conditii, medicii ies cu o serie de sfaturi pentru sezonul rece.

Citeste si: Acesti ieseni i-au socat pana si pe doctori! Au incercat de mai multe ori sa-si puna capat zilelor, dar s-au trezit pe patul de spital

"În aceasta perioada cu temperaturi foarte scazute, Directia de Sanatate Publica Iasi recomanda populatiei sa respecte sfatul medicilor specific sezonului rece, regulile de igiena si, de asemenea, sa se vaccineze antigripal. Statul în frig poate cauza hipotermie, degeraturi, dar si probleme legate de starea psihica, precum somnolenta, pierderile de memorie sau dificultatile de vorbire. Specialistii atrag atentia ca, pe vreme friguroasa, se pierde pâna la 50% din caldura corpului prin extremitati. Astfel, in aceasta perioada, iesenii ar trebui sa respecte mai multe reguli. Sa se evite deplasarile in spatii deschise si expunerea la frig. In cazul in care este necesara deplasarea, se recomanda folosirea mijloacelor de protectie adecvate. Trebuie sa se acorde o atentie speciala copiilor – evitarea situatiilor in care acestia sunt lasati sa astepte in interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distante lungi, in vehicule fara posibilitati de climatizare si neechipate corespunzator. Trebuie sa se consume alimente bogate in proteine si grasimi nesaturate, fructe, legume si lichide, cu exceptia bauturilor alcoolice. Este importanta evitarea expunerii prelungite a mainilor si a picioarelor la temperaturi scazute, pentru a le feri de degeraturi. De asemenea, trebuie evitata, pe cât posibil, deplasarea pe portiunile acoperite cu gheata", precizeaza reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Adauga un comentariu