Mama si copilul

In vacanta de iarna cresc sansele de a deveni parinti. Care este explicatia

Publicat: 02 ian. 2017
7
Statisticile arata ca relaxarea din timpul vacantei de iarna poate creste sansele obtinerii unei sarcini, chiar si in cazul cuplurilor care se confrunta cu probleme de infertilitate. “Cu siguranta, factorul psihologic joaca un rol foarte important pentru cuplurile care se confrunta cu diagnosticul de infertilitate. Exista situatii in care inhibitia psihologica, fie din cauza unui stil de viata stresant, fie dintr-o dorinta exacerbata de a avea un copil, poate fi singurul element ce determina intarzierea aparitiei unui copil. Indiferent de modul de obtinere a sarcinii, intotdeauna exista sanse mai mari de reusita in cazul cuplurilor optimiste si relaxate”, spune dr. Flavia Zant, specialist in infertilitate.
Recent, doctorii britanici au atras atentia asupra unui fenomen ingrijorator: jumatate dintre cei 15 mii de adulti inclusi intr-un studiu despre infertilitate nu solicitasera sfatul unui specialist, in ciuda faptului ca nu reuseau sa devina parinti dupa incercari repetate in decursul unui an. in aceste conditii, expertii recomanda atat femeilor, cat si barbatilor sa pregateasca sarcina prin teste uzuale de preconceptie, dar si prin teste genetice specifice, disponibile si in Romania.
“Pentru cei la care istoricul medical nu este accesibil sau vor totusi sa aiba niste informatii generale despre statusul lor genetic, cel mai uzual test este reprezentat de cariotipul din sangele periferic al ambilor parteneri. Acest test ne prezinta o imagine de ansamblu a bagajului genetic pe care il avem si eventualele probleme de ordin numeric sau de structura cromozomiala, fara a exclude posibilitatea aparitiei unor probleme genetice la copii. Cariotipul este important in tratamentul infertilitatii, pentru ca  problemele cromozomiale apar in mai mult de jumatate din toate cazurile de avort spontan in primul trimestru de sarcina. Multe dintre aceste avorturi sunt cauzate de anomalii cromozomiale aleatorii de la nivelul embrionilor”, afirma medicul Flavia Zant, potrivit gandul.info.
De altfel, testele genetice nu mai sunt de mult o noutate pentru Romania. Se fac frecvent in centrele specializate si se recomanda cuplurilor cu diverse tipuri de probleme genetice in familie.
“in mod normal, ajung la medicul genetician cei care au sau cei caror le este teama sa fie purtatori ai unor boli cu transmitere ereditara sau ale unor malformatii congenitale, cum ar fi fibroza chistica sau talasemia. Pot face testele genetice femeile care planuiesc sa ramana gravide dupa varsta de 35 de ani, cuplurile care au deja un copil cu deficit intelectual sau o malformatie congenitala si femeile care au copii decedati sau cel putin trei avorturi spontane in antecedent”, precizeaza medicul genetician Flavia Zant.
Expunerea la radiatii, toxine, droguri, diverse infectii, dar si suspiciunile medicului care urmareste o sarcina aduc frecvent cuplurile la cabinetul genetic pentru teste speciale. Infertilitatea este o alta problema a lumii moderne, care poate afecta in aceeasi masura ambii membri ai unui cuplu. Din pacate, problemele pot  fi nediagnosticate ani de zile si ies la iveala doar atunci cand cuplurile se hotarasc sa aiba un copil.
Adauga un comentariu