Local

In zece zile, rata somajului a crescut in Iasi cu 0,4%

Publicat: 11 ian. 2000

•Printre ultimele institutii care au anuntat disponibilizari de personal se numara si Camera de Comert si Industrie

De la inceputul acestui an, Agentia Judeteana pentru Ocupare si Formare Profesionala (AJOFP) Iasi nu a primit din partea agentilor economici decat doua oferte de locuri de munca, desi lucrul la cele mai multe societati comerciale a fost reluat de o saptamana.

„Pana la aceasta data putem oferi somerilor aflati in evidenta institutiei noastre doar doua posturi de croitori, la un atelier de confectii, acestea fiind singurele oferte care au sosit pe adresa AJOFP. In zilele urmatoare vom incerca reactualizarea ultimei situatii, incheiate la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, pentru a putea veni cat de cat in intampinarea cererilor de locuri de munca”, ne-a declarat directorul Agentiei Judetene pentru Ocupare si Formare Profesionala, Maria Mihnea.

Ultima institutie care a trecut la disponibilizari este Camera de Comert si Industrie a Judetului Iasi care, prin adresa nr.14.783 din 20 decembrie 1999, a solicitat AJOFP sprijinul pentru reorientarea si ocuparea fortei de munca disponibilizate.

Pentru anul acesta, conducerea AJOFP Iasi spera la un buget mai consistent, avand in vedere cererea mare de recalificari a persoanelor disponibilizate, prin Centrul de Formare Profesionala. La sfarsitul anului trecut, AJOFP Iasi a solicitat suplimentarea bugetului alocat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale cu doua miliarde de lei, suma care nu a fost insa obtinuta. Iasul a incheiat anul cu o rata a somajului de 11,9% si un numar de 43.359 de persoane fara un loc de munca. Cu toate acestea, in primele zece zile ale acestui an, rata somajului a crescut cu 0,4%, ajungand in prezent la 12,3%. In aceasta situatie, judetul nostru se afla pe locul al paisprezecelea in ceea ce priveste rata somajului. Cu toate acestea, se pare ca numarul persoanelor fara un loc de munca este superior acestor cifre, in special datorita faptului ca multi someri nu isi depun dosarele la AJOFP. „La ora actuala sunt inregistrate, fara un loc de munca, 13.460 de persoane care nu beneficiaza de drepturi banesti, dar avem motive sa credem ca numarul acestora este mult mai mare”, a precizat directorul adjunct al AJOFP Iasi, Liviu Filipescu.loading...

Adauga un comentariu