Eveniment-Social

Inaltarea Domnului, Ispasul

Publicat: 23 mai 2012
1

@ Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi, 24 mai, Inaltarea Domnului sarbatoare care are loc la 40 de zile de la Sfintele Pasti

Crestinii ortodocsi sarbatoresc astazi, 24 mai, Inaltarea Domnului, sarbatoare care are loc la 40 de zile de la Sfintele Pasti. In aceasta zi,  Iisus s-a aratat apostolilor, dupa care S-a înaltat la cer, în prezenta lor. Aceasta sarbatoare este una din cele mai importante de peste an, semnificatia ei fiind legata ca expresie a preamaririi ceresti a Mantuitorului.

Traditii si obiceiuri

Obiceiurile din aceasta zi au si ele semnificatii speciale, chiar magice. Credinciosii se încing cu foi de nuc la brâu, pentru ca si Hristos si-a pus când s-a înaltat. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge în cer. Totodata, in aceasta zi, vitele se bat cu leustean, ca sa se îngrase. De asemenea, se taie par din vârful cozilor de la vite si se îngroapa într-un furnicar. Astazi nu se da foc si sare din casa. Despre foc se spune ca nu trebuie dat, pentru ca tot anul va merge prost, iar sare, pentru ca vacile nu vor avea smântâna. Ce se seamana dupa Ispas nu rodeste. În ziua de Înaltare, femeile care au în familie morti împart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezându-se ca în acea zi se înalta sufletele lor la cer si sa aiba merinde de drum. Femeile împart laptele dulce fiert cu pasat, iar cei care primesc trebuie sa dea si ei, la rândul lor, un buchet de maturi de pe câmp. In traditia populara, Ispasul era un personaj mitologic care a asistat la Înaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor. De la Paste si pâna în ziua de Ispas, oamenii saluta spunând „Hristos a Înviat!”, si Adevarat a Inviat!”. Din ziua Înaltarii se saluta cu „Hristos s-a Inaltat!” si „Adevarat s-a Inaltat!”. Dupa ziua de Ispas încep a se saluta obisnuit. În aceasta zi este sarbatorit si Pastele Cailor, zi in care se spune ca toti caii se satura o data pe an, si doar un ceas, pentru ca asa au fost blestemati de catre Maica Domnului.

Adauga un comentariu