Eveniment-Social

Inaltarea Domnului – Ispasul

Publicat: 12 iun. 2013
1

@ In aceasta zi se sarbatoreste Inaltarea Domnului, care are loc la 40 de zile de la Sfintele Paste @ Este ziua in care Iisus s-a aratat apostolilor, dupa care S-a înaltat la cer, în prezenta lor @ Aceasta sarbatoare este una din cele mai importante de peste an, semnificatia ei fiind legata ca expresie a preamaririi ceresti a Mantuitorului

Crestinii ortodocsi sarbatoresc in aceasta zi Inaltarea Domnului, sarbatoare care are loc la 40 de zile de la Sfintele Paste. Este si ziua in care Mantuitorul s-a aratat apostolilor, dupa care S-a înaltat la cer. Aceasta sarbatoare este una din cele mai importante de peste an, semnificatia ei fiind legata ca expresie a preamaririi ceresti a Mantuitorului. Inaltarea Domnului este si una dintre cele mai vechi sarbatori. Pe la 380-385, pelerinul apusean Egeria amintea de festivitatile din ziua a patruzecea dupa Pasti. Atunci, la Ierusalim, astfel de festivitati aveau loc in biserica Nasterii din Betleem, iar sarbatoarea Inaltarii era praznuita la Cincizecime, adica in aceeasi zi cu Pogorarea Sfantului Duh. Spre sfarsitul secolului patru, sau inceputul secolului cinci, sarbatoarea Inaltarii s-a desprins de cea a Pogorarii Sfantului Duh, pentru ca pe vremea Fericitului Augustin, serbarea ei in ziua a 40-a dupa Pasti era generalizata peste tot in lumea crestina. Ca si traditie, Inaltarea Domnului, numita în popor si Ispasul, se sarbatoreste întotdeauna în Joia saptamânii a sasea dupa Pasti, adica la 40 de zile dupa Înviere, când Domnul Hristos s-a înaltat la cer.

Traditii si obiceiuri

Traditiile de Inaltare au si ele partea lor. Obiceiurile din aceasta zi au si ele semnificatii speciale, chiar magice. Credinciosii se încing cu foi de nuc la brâu, pentru ca si Hristos si-a pus brau când s-a înaltat. Se crede ca cine moare de Ispas ajunge în cer. Totodata, in aceasta zi, vitele se bat cu leustean, ca sa se îngrase. De asemenea, se taie par din vârful cozilor de la vite si se îngroapa într-un furnicar. Astazi nu se da foc si sare din casa. Despre foc se spune ca nu trebuie dat, pentru ca tot anul va merge prost, nici sare, pentru ca vacile nu vor avea smântâna. Ce se seamana dupa Ispas nu rodeste. În ziua de Înaltare, femeile care au în familie morti împart azime calde, ceapa verde si rachiu pentru sufletele mortilor, crezându-se ca în acea zi se înalta sufletele lor la cer si astfel, sa aiba merinde de drum. Femeile împart laptele dulce fiert cu pasat, iar cei care primesc trebuie sa dea si ei, la rândul lor, un buchet de maturi de pe câmp. In traditia populara, Ispasul era un personaj mitologic care a asistat la Înaltarea Domnului si la ridicarea sufletelor mortilor. De la Pasti si pâna în ziua de Ispas, oamenii saluta spunând „Hristos a Înviat!”, si „Adevarat a Inviat!”. Din ziua Înaltarii se saluta cu „Hristos s-a Înaltat!” si „Adevarat s-a Înaltat!”. Dupa ziua de Ispas încep a se saluta obisnuit. În aceasta zi este sarbatorit si Pastele Cailor, zi in care se spune ca toti caii se satura o data pe an, si doar un ceas, pentru ca asa au fost blestemati de catre Maica Domnului.

Adauga un comentariu