Magazin

INALTAREA DOMNULUI. Traditii si obiceiuri: de ce Inaltarea Domnului se mai numeste si Ispas

Publicat: 07 iun. 2016

Potrivit credintei ortodoxe, la 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, romanii sarbatoresc INALTAREA DOMNULUI. Se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul este „Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”.

Se spune ca dupa Inviere, Iisus s-a mai aratat o data ucenicilor sai, pe Muntele Maslinilor, incredintandu-i de puterea sa si dandu-le ultimele invataturi. El a mancat alaturi de ucenici, asa cum facuse odinioara.  Dupa 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfant avea sa se pogoare peste ei, daruindu-le putere si intelepciune divina pentru a merge in lume si pentru a transmite Cuvantul lui Dumnezeu. In Biblie, acesta este momentul in care se anunta a doua venire a lui Iisus, intocmai ca si Inaltarea, avand la dreapta si la stanga doi ingeri mari si luminosi.

De INALTAREA DOMNULUI, in unele zone ale tarii, se leaga frunze de nuc peste brau, pentru ca Mantuitorul le-ar fi purtat in momentul Inaltarii. In alte zone, fetele si feciorii se duc in padure sa culeaga frunze de alun cu care fac vraji de dragoste sau pentru a le folosi ca plante tamaduitoare. Se zice ca Cerurile sunt deschise de la Pasti pana la Inaltare, iar cei care mor in aceasta perioada nu mai trec prin Judecata de Apoi si ajung direct in Rai.

Tot in aceasta zi se fac pomeni si se impart pentru morti, in special branza, ceapa verde, paine calda si rachiu. Casele si mormintele se impodobesc, in unele zone, cu frunze de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean.

Femeile nu imprumuta sare si nu dau foc din casa, pentru ca altfel toata casa va vui, iar vacile nu vor mai da lapte pentru smantana.

Potrivit cartii biblice „Faptele Apostolilor”, Mantuitorul Iisus Hristos, dupa Inviere, s-a aratat ucenicilor, timp de 40 de zile, dupa care, in prezenta lor, s-a inaltat la cer. In acel moment Hristos si-a profetit revenirea si i-a incredintat pe apostoli ca il va trimite pe Duhul Sfant.

INALTAREA DOMNULUI este amintita in „Simbolul Apostolic” si in „Crezul” niceo-constantinopolitan. Incepand din secolul al IV-lea, Inaltarea este celebrata atat in Rasarit, cat si in Apus, la 40 de zile dupa Pasti, intotdeauna intr-o zi de joi. Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

In unele tari din Europa occidentala, daca Inaltarea nu este sarbatoare legala, celebrarea liturgica se transfera in duminica imediat urmatoare. Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos Capela Inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

In popor, INALTAREA DOMNULUI se mai numeste si Ispas, dupa numele martorului ascuns, nevazut al Inaltarii. Traditia spune ca Ispas, un cioban, ascuns pe dupa pietre, a urmarit evenimentul, tacut si uimit, si mai apoi a povestit alor sai cele intamplate. De Ispas, oamenii isi pun la brau frunze de nuc pentru ca se crede ca si Iisus ar fi avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean ca sa fie feriti de rele si de boli.

La fel si vitele sunt batute cu leustean, ca sa se ingrase, sa fie sanatoase si ferite de vrajitorii. De asemenea, la Inaltare, se taie par din varful cozilor de la vite si se ingroapa intr-un furnicar, cu urarea: „Sa dea Dumnezeu sa fie atatia miei si vitei cate furnici sunt in acest furnicar!”. Tot in aceasta zi se sfintesc plantele de leac – leusteanul, paltinul, alunul.

Se crede ca cine moare de Ispas ajunge in Rai.

In anumite zone se tin Mosii de Ispas, iar casele si mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu. Sunt marcate vitele si se taie mieii. Este ultima zi in care se mai pot inrosi oua. Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele „Hristos s-a inaltat!” si „Adevarat s-a inaltat!”.



loading...

Adauga un comentariu