International

Inca 2 miliarde de dolari pentru Ucraina

Publicat: 13 ian. 2015

Trezoreria SUA a anuntat marti ca in 2015 va oferi Ucrainei noi garantii de credit in valoare de doua miliarde de dolari, transmite AFP.

Washingtonul ar putea acorda o garantie de un miliard de dolari in prima jumatate a lui 2015 cu conditia ca Ucraina sa continue programul convenit cu Fondul Monetar International, a precizat Departamentul Trezoreriei intr-un comunicat de presa. Daca Ucraina va face progrese, SUA ar putea debloca o a doua garantie de un miliard de dolari la finele lui 2015, adauga Trezoreria SUA.

Citeste si Inca 500 de milioane de euro pentru Ucraina

‘Suntem incurajati de progresul reformelor facute de autoritatile ucrainene si salutam cooperarea lor cu FMI si angajamentul lor fata de reformele dificile si necesare’, a indicat secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew.

SUA au acordat deja Ucrainei in luna aprilie 2014 o garantie de credit in valoare de un miliard de dolari, care nu se traduce prin credite directe dar permite tarii sa imprumute fonduri beneficiind de garantia SUA.

Citeste si Vladimir Putin ACUZA FMI: Banii primiti de Ucraina, folositi in conflictul armat

O echipa de experti de la Fondul Monetar International se afla la Kiev pentru a evalua perspectivele pe termen lung ale economiei ucrainene si reformele avute in vedere de conducerea pro-occidentala. Guvernul condus de premierul Arseni Iateniuk se asteapta ca vizita misiunii FMI sa conduca la eliberare a trei transe cumulate, in valoare de peste patru miliarde de dolari, din acordul stand-by in valoare de 17 miliarde de dolari convenit anul trecut.

Citeste si Ucraina primeste 15 milioane de euro de la NATO

Razboiul cu separatistii pro-rusi a provocat o contractie a Produsului Intern Brut al Ucrainei de 7,5% in timp ce valoarea monedei nationale a Ucrainei s-a prabusit iar rezervele valutare sunt la un nivel critic. Agentiile de rating si economistii avertizeaza ca datoria suverana a Ucrainei va trebui renegociata pentru a se asigura ca tara nu intra in incapacitate de plata.

Citeste si UE a aprobat un ajutor de un miliard de euro destinat Ucrainei

Sursa: AGERPRESloading...

Adauga un comentariu