National

Inca 37.2 milioane de euro pentru Bechtel

Publicat: 31 iul. 2013
1

Statul roman va plati Bechtel, in cursul saptamanii viitoare, suma de 37,2 milioane de euro convenita dupa rezilierea contractului incheiat cu compania americana in vederea constructiei Autostrazii Brasov – Cluj – Bors, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Potrivit acestora, plata va fi facuta inainte de termenul limita, care era stabilit pentru 25 august 2013.

In ceea ce priveste santierul autostrazii, acesta a fost preluat de CNADNR si, in viitorul apropiat, urmeaza sa fie demarate procedurile de concesionare pentru constructia tronsoanelor ramase, respectiv Campia Turzii Gilau si Suplacu de Barcau Bors.

‘Aceste tronsoane se vor face in functie de alocarile bugetare’, au mai precizat sursele.

Constructia tronsonului Brasov – Bors al Autostrazii Transilvania a inceput in 2004, in baza unui contract cu o valoare de 2,2 milioane de euro, incheiat cu compania Bechtel.

Lucrarile au fost intrerupte la jumatatea lui 2005, atunci cand s-a declansat o actiune de reanalizare a contractelor incheiate de guvernarea anterioara. Ulterior, lucrarile au fost reluate. Compania a finalizat pana in prezent 52 de kilometri de autostrada intre Turda si Campia Turzii din totalul de 415 cat prevedea contractul.

Termenul initial de finalizare a fost stabilit pentru anul 2011 si prelungit cu un an din cauza intreruperilor lucrarilor in 2005. Intre timp, Bechtel a renuntat la partea de autostrada intre Targu Mures si Brasov.

Dupa 11 ani de la semnarea contractului, statul roman are 52 de kilometri de autostrada in functiune si 1,4 miliarde de euro deja platite.

In data de 30 mai, Departamentului pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS) a anuntat ca a fost semnat acordul de tranzactionare si incetare cu privire la contractul de construire a Autostrazii Brasov – Cluj – Bors (Autostrada Transilvania – n.r.) intre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si compania americana Bechtel International. Prin semnarea Acordului, au fost stinse complet pretentiile Bechtel International Inc pentru suma de 37,2 milioane de euro, TVA inclus.

In plus, DPIIS a anuntat, marti, ca a fost publicat pe site-ul sau contractul incheiat de statul roman cu compania Bechtel International Inc., dar si acordul de incetare cu privire la contractul de construire a autostrazii Brasov – Cluj – Bors

Potrivit sursei citate, au fost publicate pe pagina web a Departamentului – www.dpiis.ro -, documentele declasificate referitoare la contractul dintre statul roman si compania americana.

Ordinul privind declasificarea acestor documente a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 406 in data de 05.07.2013 si a fost semnat de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan Sova, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si secretarul General al Guvernului 2011, Ion Moraru.

Adauga un comentariu