Boli si tratamente

Inca o bila neagra pentru Romania: suntem campioni europeni la sifilis

Publicat: 27 mai 2011

Un raport privind incidenta bolilor cu transmitere sexuala (BTS), publicat ieri de Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC), plaseaza Romania pe primul loc in Europa la numarul infectiilor de sifilis si pe locul doi la numarul cazurilor de gonoree.  

Invata sa recunosti semnele sifilisului 

Din anul 1990 pana in 2009 s-au inregistrat 142.000 de cazuri de sifilis, la o diferenta mare de urmatoarea clasata, Germania (25.000 de cazuri). „Sifilisul este boala cu declarare obligatorie. Bolnavii sunt luati in evidenta, sunt tratatigratuit. Prostitutia, promiscuitatea, lipsa de educatie sunt principalele cauze. Multi barbati nu stiu ca sifilisul se transmite si prin sex oral. Intrebati daca au intretinut raporturi sexuale declara ca nu. Daca ii intrebi de sex oral, atunci spun ca da”, a declarat dermatologul Oana Clatici, de la Spitalul Universitar din Bucuresti, pentru Evenimentul Zilei. 

5 idei gresite despre bolile cu transmitere sexuala

Incidenta sifilisului este in scadere, Romania inregistrand cea mai mare reducere a numarului de imbolnaviri (30%) din Europa, in intervalul 2006-2009. Sifilisul afecteaza de trei ori mai multi barbati decat femei, iar in Europa, jumatate din cazuri (51%) sunt intalnite la barbatii care intretin raporturi sexuale cu alti barbati. 

Tara noastra e pe locul secund in topul tarilor cu cea mai mare prevalenta a gonoreei (boala pe care o poate face orice persoana activa sexual). In total, s-au inregistrat 77.000 de cazuri intre 1990-2009, cifra depasita doar de Marea Britanie (338.000 de cazuri).

Barbatii sunt de trei ori mai afectati decat femeile, iar un sfert (24%) din ei sunt homosexuali. La femei simptomele sunt mai usoare si boala poate fi confundata cu o infectie urinara. La barbati, simptomele sunt mai severe: de la mancarime si dureri pana la sangerari si incontinenta urinara. Fara tratament, gonoreea duce la infertilitate.

Teste medicale care depisteaza bolile cu transmitere sexuala (I)

Teste medicale care depisteaza bolile cu transmitere sexuala (II) 

Chlamydia a invadat Europa
Potrivit raportului european, in 2009 au fost inregistrate 344.000 de cazuri de infectie cu Chlamydia. Cele mai multe au fost inregistrate in tarile nordice: Islanda (711 cazuri in anul 2009), in Danemarca (541), Norvegia (474), Suedia (408) si Marea Britanie (348). In Romania, datele oficiale arata ca in 2009 s-au inregistrat doar 24 de cazuri de infectii cu Chlamydia. Si vecinii bulgari stau bine, cu doar 11 cazuri in 2009.

Medicii sunt convinsi ca numarul nu este real. „Este bataie de joc. Eu, daca vreau, diagnostichez 24 de cazuri de infectii cu chlamydia intr-o luna, nu intr-un an. Eu nu stiu cum raporteaza ei, ca pe mine nu ma intreaba nimeni cate cazuri am avut. In tarile nordice si in general in tarile mai dezvoltate e o prudenta mai mare, pentru ca infectia e factor de sterilitate. Oricum, spre deosebire de sifilis, analiza pentru chlamydia e destul de scumpa, iar simptomele nu sunt evidente”, a explicat Oana Clatici. 

Chlamydia afecteaza in special femeile (proportia e de 60%-40%) si tinerii, trei sferturi din bolnavi avand intre 15 si 24 de ani.loading...

Adauga un comentariu