International

Inca o gura de oxigen pentru Grecia. Tsipras a rasuflat usurat

Publicat: 10 oct. 2016
1

Grecia va primi o noua transa de 1,1 miliarde de euro din acordul de asistenta convenit cu creditorii internationali, transmit DPA si Reuters.

Grecia va primi o noua transa.

Ministrii de finante din zona euro au aprobat, luni, deblocarea unei noi transe de 1,1 miliarde de euro din acordul de asistenta convenit de Grecia cu creditorii internationali si amanarea pentru sfarsitul acestei luni a acordarii restului de 1,7 miliarde de euro

Eurogrupul a salutat implementarea de catre autoritatile elene a reformelor cerute de creditorii internationali si a recunoscut progresele semnificative inregistrate de Grecia.

Luna trecuta, Parlamentul de la Atena a adoptat noi masuri de austeritate, inclusiv transferul catre Agentia de Privatizari a companiilor nationale a apei si electricitatii.

Noua lege priveste in special reorganizarea pietei de electricitate, accelerarea privatizarilor si gestionarea imprumuturilor bancare neperformante. Ea a fost adoptata in procedura de urgenta, ca majoritatea legilor din ultimii ani privind politica de austeritate.

Printre dispozitiile controversate ale legii se afla transferul companiilor nationale printre care a electricitatii (DEI) si apei catre Societatea Participatiilor publice (EDIS), infiintata recent dupa model francez.

Laureatul premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz considera ca Italia, Grecia, Portugalia vor iesi din zona euro in urmatorii ani si ca vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania, transmite Reuters.

Europa nu are hotararea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare care sa implice garantarea comuna a depozitelor bancare si, de asemenea, ii lipseste solidaritatea transfrontaliera, a apreciat recent Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt.

„Va mai exista o zona euro peste 10 ani, insa intrebarea este ‘Cum va arata ea?’. Este foarte putin probabil ca ea va mai avea 19 state membre. Este dificil sa spunem cine va mai face parte”, a spus Stiglitz.

„Populatia Italiei este din ce in ce mai dezamagita de euro. Italienii incep sa constientizeze ca Italia nu functioneaza in interiorul zonei euro”, a adaugat Stiglitz.

Laureatul premiului Nobel pentru economie sustine ca Germania a acceptat deja ideea ca Grecia va iesi din zona euro, subliniind ca in trecut el a sfatuit atat Grecia, cat si Portugalia, sa iasa din zona euro.

De asemenea, Joseph Stiglitz a aratat ca moneda euro si politicile de austeritate promovate de Germania sunt de vina pentru problemele economice ale Europei, iar o divizare a uniunii monetare intr-o zona de nord (hard) si una de sud (soft) reprezinta singura optiune realista pentru relansarea economiei europene.

Adauga un comentariu