News Flash:

Inca un pas al reformei in invatamint

5 Octombrie 1999
744 Vizualizari | 0 Comentarii
•Nu va mai fi examen de admitere in liceu dar vor fi mai multe probleme

Ministerul Educatiei Nationale a emis un regulament nou pentru admiterea in liceu, regulament care va da si mai multa bataie de cap inspectorilor si chiar directorilor de licee. Conform acestuia, incepind de vara viitoare admiterea in liceu nu se mai face pe baza unui examen, ci pe baza mediei de la examenul de capacitate, cu o pondere de 75%, si a mediei de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 25%. Calculul mediei de admitere se va face astfel: (3 CAP+ABS)/ 4 = MA. Inscrierile la licee se vor efectua in trei etape in functie de ocuparea numarului de locuri din planul de scolarizare al fiecarei unitati. Admiterea elevilor se va face in urma analizei dosarelor depuse concurenti, prima etapa a admiterii fiind incheiata in liceele in care numarul de locuri a fost ocupat. Liceele si si scolile profesionale la care nu s-au ocupat locurile, continua inscrierile in etapa a II-a pe numarul de locuri ramase neocupate. Toti elevii inscrisi in aceste unitati la incheierea celor doua etape sint declarati admisi. Liceele si scolile profesionale la care nu s-au ocupat locurile la incheierea celei de-a doua etape continua inscrierile in etapa a III-a pe numarul de locuri ramase neocupate. Unitatile scolare au obligatia de a afisa la sfirsitul fiecarei zile de inscriere numarul de elevi inscrisi si mediile de admitere ale acestora, pe grupe de medii.

Capacitatea va avea mare greutate

Avantajele pe care le ofera aceasta admitere fara examen sint reducerea chetuielilor necesare organizarii examenelor de admitere, eliminarea unui examen care era foarte stresant si dificil pentru elevi si determinarea acestora de a invata cit mai bine in anii de gimnaziu si la cit mai multe obiecte. Primul si cel mai mare dezavantaj este cel al elevilor care termina clasa a VIII-a in vara anului 2.000 si care se vor lovi primii de acest nou sistem de admitere in licee. Sa afli la inceputul clasei a VIII-a ca trei patrimi din nota de la admitere o consituie media de absolvire a claselor V-VIII, este o noutate care poate lasa elevii fara grai sau, la fel de bine, poate sa-i scoata in strada, MEN putudindu-se confrunta cu un protest de amploare din partea elevilor din clasa a VIII-a. Un alt dezanvantaj al acestui nou regulament de admitere este faptul ca se bazeaza pe examenul de capacitate. Este cunoscut faptul ca in sate si chiar in scolile generale din orase, notele obtinute de elevi la examenul de capacitate din vara au fost neasteptat de mari, asta datorita indulgentei comisiilor de examen in timp ce elevii de la scolile mai importante au obtinut note mai mici.
"Examenul de capacitate va fi foarte dur. Comisiile de examen vor fi alcatuite din profesori din afara scolilor, iar defasurarea examenului va fi supravegheata intens de inspectori. Subiectele nu vor mai fi la fel de usoare ca vara aceasta. Elevii vor putea obtine o nota de cinci sau sase, dar vor fi citeva subiecte dificile care vor permite departajarea elevilor foarte buni", ne-a declarat Camelia Gavrila, inspector scolar general al ISJ Iasi. MEN promite un examen de capacitate foarte dur, dar cu mentiunea, ca doreste ca un numar cit mai mare de elevi sa promoveze acest examen. Unde-i logica? La toate acestea, se adauga declaratia profesorului Victor Geangalau, inspector in cadrul ISJ Iasi care s-a ocupat vara aceasta de capacitate, admitere si redistribuire:"Am vagul sentiment ca vara viitoare va fi si mai greu". Cei din conducerea MEN nu au avut de a face cu gurpurile de parinti nemultumiti care au asaltat vara aceasta inspectoratul plingindu-se de modul in care s-au pus notele la examenul de capacitate si au constatat nedreptatea regulamentului de redistribuire. Poate, de aceea, cu mult avint, MEN sare din lac in put, in ideea ca a mai inaintat cu un pas spre mult dorita reforma.
Simona RELEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013382 (s)