Actualitate

Incă un val de critici la adresa ministrului Justiţiei, Stelian Ion! Procurorii se arată nemulţumiţi de anumite declaraţii

Publicat: 15 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Incă un val de critici la adresa ministrului Justiţiei Stelian Ion Procurorii se arată nemulţumiţi de anumite declaraţii
Stelian Ion, ministrul Justiției de la USR a găsit rezolvarea problemelor din cazul asasinatului din Arad

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor îl critică pe ministrul Justiției, Stelian Ion, după ultimele declarații oferite într-un interviu. AMASP se arată dezamigită de ușurința cu care se solicită controale și îi cere ministrului să ia la cunoștință de situația reală a Ministerului Public „fără ieșiri neinspirate”. Reacția procurorilor nu este singulară. Vă reamintim că președintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecția judiciară după declarațiile ministrului.

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion a stranit din nou furia oamenilor din sistem. După ce a fost criticat de membrii CSM, în aceste momente o asociaţie de procurori sunt nemulţumiţi de recentele declaraţii făcute de ministru.

 

Stelian Ion, ministrul Justiției, criticat de Asociația Procurorilor

Asociaţia Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor îl critică pe actualul ministru după ce acesta a oferit o serie de declaraţii controversate referitoare la solicitarea unor controale. Într-un comuncat, AMASP a emis câteva precizări într-un comunicat de presă:

„Ca urmare a dezbaterilor publice din ultimele zile, generate de hotărârea pronunțată de Tribunalul București în dosarul denumit generic ”10 August” și demersurile ministrului justiției, Stelian Ion, și ale președintelui CSM, Bogdan Mateescu, de sesizare a Inspecției Judiciare și solicitare a unui control la unitățile de parchet pentru a verifica modul în care sunt declinate sau preluate anumite dosare, AMASP dorește să facă următoarele precizări:

– ne bucură preocuparea pentru activitatea Ministerului Public și salutăm dorința asigurării unei practici corecte, unitare și transparente atât timp cât aceste aspecte nu reprezintă exerciții de imagine sau un răspuns politic la solicitări de partid și cât timp activitatea parchetelor nu este un pretext pentru soluționarea divergențelor personale între diverși actori din sfera sistemului de justiție

– este dezamăgitoare ușurința cu care se solicită controale generale plecând de la o cauză punctuală, generând o suspiciune nefondată privind existența unei probleme sistemice și lejeritatea cu care atât ministrul justiției cât și președintele CSM utilizează Inspecția Judiciară, fără un motiv real și în mod inutil, deși în trecut au criticat astfel de practici când erau folosite de predecesorii lor

– ne-ar fi surprins în mod plăcut dacă actualul ministru al justiției ar fi sesizat în acest caz situația sensibilă în care se găsește și ar fi evitat întrebări legate de calitatea în care acționează, de funcționar al statului sau particular implicat în cauză, și dacă ar fi păstrat expresii malițioase și colorate pentru discuțiile private și nu pentru poziția oficială exprimată în calitate de membru al guvernului. (…) se arată în comunicat.

CSM a criticat deja mai multe afirmații făcute de Stelian Ion

Nu este prima critică la nivel instituţional cu care se confruntă ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Acesta a stârnit revolta celor de la CSM în momentul în care, în mijlocul unei şedinţe, a părăsit sala. La ora la care ministrul Justiţiei a ales să plece din sala, mai mulţi judecători din cadrul CSM îi reproşau acestuia că informează în mod fals ambasadele din România.

O altă instituţie care l-a criticat pe Stelian Ion este şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), spunând despre Stelian Ion că procedura de numire a membrilor Eurojust:

„Acest anunţ vine în contradicţie cu procedurile anterioare, la procedura de selecţie a adjunctului membrului naţional Eurojust magistraţii asimilaţi neavând vocaţia de participa, ci exclusiv judecătorii şi procurorii, fiind dificil de înţeles care ar putea fi motivele pentru care, în numirea membrului naţional Eurojust, Ministerul Justiţiei ar urma o procedură diferită de cea pentru selecţia adjunctului”, se precizează în comunicat.

Adauga un comentariu