Actualitate

Inca unul la puscarie? Emotii incredibile pentru un primar din Iasi

Publicat: 01 dec. 2013
1

@ Fara sa organizeze licitatie, primarul i-a concesionat firmei sotiei sale o suprafata de 547 hectare de teren @ Pentru suprafata respectiva, societatea a incasat in fiecare an 126.000 lei, reprezentand subventii europene acordate prin intermediul Agentiei pentru Plati si Interventie in Agricultura

Inca un primar pica in plasa institutiilor anticoruptie, dupa ce a bagat ilegal in buzunare fonduri europene. Este vorba despre primarul comunei Ipatele, Costica Postarnac, cercetat pentru incompatibilitate. De asemenea, s-a luat in calcul depunerea unei plangeri penale pentru savarsirea infractiunii de conflict de interese.

Asta deoarece Costica Postarnac a facut tot posibilul ca, in ultimii ani, o buna parte din fondurile europene alocate de Uniunea Europeana comunei Ipatele sa intre in conturile firmei administrate de sotie. Astfel, Primaria Ipatele a concesionat suprafata de 547 hectare de teren, fara licitatie, catre societatea Agricola Ipatele, al carei administrator este Viorica Postarnac. Pentru ca este vorba despre pasunea comunala, societatea Agricola Ipatele a incasat anual subventii de la Uniunea Europeana in valoare de 126.000 lei. Legea 161/2003 prevede la capitolul care reglementeaza incompatibilitatile primarilor ca acestia nu pot lua decizii care sa-i avantajeze pe ei si familia lor. De asemenea, aceste aspecte sunt reglementate si de Codul Penal, care prevede ca primarii nu pot participa la luarea unei decizii daca aceasta aduce beneficii materiale propriei persoane, sotului sau unei rude ori unui afin pâna la gradul II, inclusiv o persoana cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de munca în ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura. In acest mod este definita infractiunea de conflict de interese.

Acestea nu sunt singurele cercetari care se fac la Primaria Ipatele. Ofiterii si procurorii DNA au descins in urma cu doi ani la aceasta primarie pentru a ridica documente legate de implementarea unui proiect european. Prin Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) in anul 2008 s-a aprobat pentru comuna Ipatele un proiect european in valoare de 3 milioane euro, care prevedea modernizarea unor drumuri satesti, reabilitarea unui camin cultural, amenajarea unor spatii verzi si a unor parcuri de joaca pentru copii, infiintarea retelei de canalizare si a statiei de epurare in satele Ipatele, Cuza Voda si Bacu, precum si achizitionarea unui utilaj de deszapezire. Proiectul s-a derulat in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala-Masura 3.22. Exista suspiciuni ca firmele care au contractat lucrari in cadru acestui proiect au fost platite fara sa fi realizat obiectivele contractate. In cursul zilei de ieri, primarul Costica Postarnac nu a putut fi contactat.

Avalansa de dosare penale

In ultima perioada, mai multi primari din judetul Iasi au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) deoarece au bagat ilegal in buzunare bani europeni provenind din subventia aprobata pentru pasunile comunale aflate in domeniul public al consiliilor locale. Ultimul caz se refera la Vasile Rusu, primarul comunei Ion Neculce, care a fost trimis in judecata pentru un prejudiciu de 6 miliarde lei vechi, adus Uniunii Europene. S-a constatat ca banii obtinuti ca subventie au fost folositi in interes personal de acest primar. De asemenea, fostul primar al comunei Popricani a fost condamnat la inchisoare pentru fapte similare. La Popricani, prejudiciul stabilit este de 12 miliarde lei vechi. In acest caz, o sentinta definitiva se va da zilele urmatoare.

Comentarii
 • in primul rand ar trebui sa cercetati inainte de a lansa acuzatii false, asa cum prevede statutul dumneavoastra de „jurnalist” ,iar in al doilea rand investitiile pe care le mentionati ca au fost contractate, dar nu au fost realizate, cu o simpla deplasare puteti constata ca exista, si chiar de calitate, in functionare deplina…in ceea ce priveste terenul concesionat nu cred ca informatia este corecta…asa ca incercati sa nu mai denigrati persoane fara a face un studiu amanuntit in prealabil.

 • … nea Costica ? mai marlanoiule de asta te-au pus prostalaii aia din sat primar ?Mai Pastarnacule mai bombalaule … te duci la parnaie !

 • Cat v-a dat Movila sa publicati articolul asta?
  Primarul Postarnac este unul din cei mai competenti primari din judet si din tara, intrebat cetatenii din Ipatele si o sa vedeti implicarea lui in comuna si oamenii pe care ii ajuta dezinteresat.nu mai vorbiti prostii

 • BZI,sa va fie rusine! Soc si groaza….Habar nu aveti sa scrieti un reportaj! *************,vine Craciunul si nu stiti pe cine sa mai denigrati? Poate va ies ceva bani,salam si chiloti murdari,asa cum v-a dat Movila ca sa- l lasati in pace ???? Gasiti alt articol,ca asta nu merge….

 • Mai studentule-repetent ,Costica asta este un interlop de clasa.Face trafic de influenta,santaj,fals si uz de fals din vremea cand studia la Stefan Gheorghiu.Din fonduri europene si-a construit 2 vile la
  IAsi SI Suceava, si-a achizitionat mai multe terenuri,autoturisme.Tipul e penal 100% dar pana in prezent nu s-au sesizat procurorii DNA.Toate rudele sale din Ipatele sunt pe functii special create de el:secretara de primarie(verisoara),directorul scolii(sora),administratorul paravan al firmei(cumnat),administratorul paravan a celeilalte firme(sotia).Angajatii primariei si consilierii sunt veri,fini,nasi,cumetrii cu el.E o debandada mare.
  PS.Investitia in aductiunea cu apa a costat oficial 1,3 mil euro iar DLAF a constatat ca s-au bagat doar 600 000 de euro.Diferenta cred ca a intrat si la tine in bursa de studiu ma tolomacule.

 • Hotul!!!!!! Ce sa intrebati oamenii din sat? Tuturor le e frica de el,acum si-a adus si fetele la conducere, in sat e haos mare, nu credem ca vom vedea vreodata in com.Ipatele oameni fara frica clanului Postarnac, au acaparat tot scoala, gradinita,farmacie,primarie,biserica,cica e mare donator la manastirea Hadambu dar banii sunt furati de la amaratii din sat,vrea sa i se ierte pacatele dar dumnezeu vede….si va ajunge acolo unde ii este locul…dupa gratii. Nu va lasati BZI scoateti la iveala hotiile facute de clanul Postarnac, sunt oameni dispusi sa ajute autoritatile numai sa fim intrebati . LA PUSCARIE TOT CLANUL POSTARNAC!

 • de ce il vedeti doar pe primarul de la Ipatele ? cel de la Scheia ( Titi Iacob) nu este la fel ,el nu a obligat oamenii sa arendeze terenurile fiului sau Iacob Leonard,s-ar putea si pasunea comunala sa fie tot fiului concesionata.

 • sa mai zica careva ca nu e buna o regionalizare in care sa fie comasate 9-10 comune, numai asa se va stopa furtul si hotia din toate primariile din Romania, s-au cel putin se vor diminua cu un procent destul de consistent.

 • de ce sunt acuzati doar primarii ? salariatii de la APIA Iasi nu sunt in aceeasi oala ,ei nu stiu cine e Poatirnac si Iacob de ce sunt favorizati si se trec multe cu vederea,daca s-ar face un contol la APIA Iasi s-ar descoperii multe nereguli si treceri cu vederea in dosarele unor favorizati.

  • Asteptam si la Primaria comunei Mironeasa continuarea cercetarilor de catre DNA si alte instituti ale statului cu privire de la suventia la pasunea comunala

 • hatia se practica in aceasta comuna inca din perioada cand acest asa zis domn era presedinte de CAP.Nu mai vorbim de faptul ca improprietaririle cu pamant s-au facut dupa bunul sau plac iar fostii proprietari sateptau saptamani la rand la usa primariei si inca mai au de asteptat…..
  Sa va fie rusine blestematilor !!!!

 • Sunt convins ca in sat voteaza numai ciobanul si vacarii lui Costica smecherul hai si betivii si finii pe care ia botezat .Dar Costica daca I se rupe contactul cu primaria vai de curu lui .

Adauga un comentariu