Eveniment-Social

Incalcare flagranta a legii la Liceul Eminescu

Publicat: 03 nov. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:64325;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Elevii internisti de la Liceul Mihai Eminescu sunt obligati sa plateasca un tarif pentru masa si cazare mai mare decat cel impus de Inspectoratul Scolar Judetean •Cum directorul Mircea Terzici si-a dat demisia de la sefia liceului, directorul adjunct sustine ca situatia va fi remediata •Reprezentantii ISJ vor trimite un control la liceu pentru a verifica de ce s-au folosit alte tarife decat cele stabilite prin lege de catre Consiliul de Administratie

Scandalos: elevii internisti de la Liceul Mihai Eminescu sunt obligati sa plateasca un tarif pentru masa si cazare mai mare decat cel impus de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ), institutie care are ultimul cuvant in stabilirea taxelor. Fara a lua in seama recomandarile reprezentantilor ISJ, conducerea liceului a stabilit sa nu revina asupra scaderii tarifelor, chiar daca li s-a recomandat acest fapt. Initial, inainte de inceperea anului scolar, fiecare unitate scolara cu internat a trimis catre ISJ o lista cu tarifele pe care le propun pentru elevii care stau in camin. Cele mai mari preturi erau propuse de Liceul Mihai Eminescu si Colegiul Negruzzi, 100 mii lei pentru masa luata de elevi pe zi. Numai ca acestor doua unitati de invatamant li s-a recomandat sa coboare stacheta la tariful impus elevilor cazati in camin. Aceasta deoarece Consiliul de Administratie al ISJ a stabilit ca tariful maxim perceput unui elev care are cazare si masa in unitatea scolara la care invata sa nu fie mai mult de 85.000 lei (8,5 lei noi) pe zi. Cu toate ca reprezentantii Colegiului C. Negruzzi si cei ai Liceului Mihai Eminescu au solicitat aprobare pentru un tarif de 100.000 lei (10 lei noi) pe zi pentru un singur elev, membrii Consiliului de Administratie nu au fost de acord. Decizia acestora a fost bazata pe calculele facute in functie de preturile de pe piata, modalitatile de aprovizionare, dotare si alte criterii impuse de lege. Conform Consiliului de Administratie al ISJ, limita superioara a tarifului de masa a fost stabilita la 85.000 lei, iar regia pentru cazare camin este intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Cu un milion in plus

Cu toate ca aceste hotarari au fost luate in luna septembrie, din cele doua scoli doar Colegiul Negruzzi s-a supus reglementarilor ISJ, in timp ce Liceul Mihai Eminescu se situeaza in afara legii. Aici, elevii cazati in internat trebuie sa plateasca exact tarifele propuse initial de conducerea liceului. Practic, decizia luata de ISJ, for superior scolii, a fost total ignorata de cei de la Liceul Mihai Eminescu. Astfel, la intrarea in caminul scolii troneaza anunturile conform carora elevii trebuie sa achite 100 mii lei (10 RON) pe zi masa la cantina si 25.000 lei (2.5 RON) regia de camin. Aceasta in timp ce limita impusa de ISJ este de 85.000 lei (8,5 RON) pe zi, respectiv maximum 10.000 lei (1 RON) pentru regie de camin. In total, pentru luna octombrie, un elev cazat la Mihai Eminescu a trebuit sa achite 3.875.000 lei (387,5 RON). Aceasta in conditiile in care, in urma deciziilor luate la ISJ, suma maxima pe care trebuie sa o plateasca un elev cazat in camin si care va manca in cantina scolii este de 2.850.000 lei (285 lei noi) pentru o luna. Cum directorul Mircea Terzici si-a dat demisia de la sefia liceului, directorul adjunct sustine ca situatia va fi remediata. „Initial, am discutat cu parintii, care au fost de acord cu tarifele propuse de noi. Inspectoratul a luat o decizie cu privire la o alta suma, dar noi vom consulta din nou parintii si de luna viitoare vom reveni la taxele date de ISJ”, a declarat Gabriela Sandulescu, director adjunct la Liceul Mihai Eminescu. Reprezentantii ISJ vor trimite un control la liceu pentru a verifica de ce s-au folosit alte tarife decat cele stabilite prin lege de catre Consiliul de Administratie. „In cazul in care exista solicitarea expresa a parintilor de crestere a tarifelor pentru ca vor ca elevii sa manance tot felul de delicatese, ar putea fi o exceptie de la regula. Vom trimite auditul la liceu pentru a vedea ce s-a intamplat”, a declarat Cristina Dascalu, purtator de cuvant al ISJ.
Marilena ROJNITA
Adauga un comentariu