Diverse

Incalzirea climatica creste riscul infectiilor

Publicat: 20 feb. 2011

Incalzirea planetara ar putea afecta sanatatea umana in urmatorii 30 de ani, potrivit modelelor informatice prezentate sambata, la Washington, care arata ca un climat mai cald si umed favorizeaza cresterea toxinelor si bacteriilor.

Aceste cercetari – finantate de Agentia federala americana a oceanelor si atmosferei (NOAA) – arata cum cresterea globala a temperaturilor modifica ecosistemele acvatice facandu-le mai propice proliferarii algelor toxice si microorganismelor nocive, relateaza AFP.

Astfel, un studiu efectuat de Stephanie Moore – de la Centrul oceanelor si sanatatii umane din cadrul NOAA – prezice ca sezonul in care alga toxica „Alexandrium catocitenella” prolifereaza in estuarul Puget in statul Washington se va prelungi.

Aceasta alga produce o toxina care se poate acumula in scoici. Consumul acestor fructe de mare contaminate poate provoca simptome gastro-intestinale si neurologice mai mult sau mai putin grave si uneori mortale.

Proliferarea acestor alge in perioade din ce in ce mai mari va duce, de asemenea, la caderi economice nefaste in sectorul pescuitului.

„Schimbari in sezonul aparitiei acestor alge toxice par iminente si modelele noastre arata ca ne putem astepta la o crestere importanta a acestor alge in estuarul Puget si in alte ecosisteme similare in urmatorii 30 de ani, ba poate chiar in deceniul urmator”, a explicat dna Moore in cursul conferintei anuale a Asociatiei americane pentru progresul stiintei (AAAS), reunita in weekend-ul 19-20 februarie la Washington.

„Pana la sfarsitul secolului al XXI-lea, aceste alge vor putea incepe sa apara cu doua luni mai devreme in fiecare an si sa persiste cu o luna mai mult comparativ cu sezonul actual, din iulie in octombrie”, a adaugat ea, in concluzia propriilor proiectii.loading...

Adauga un comentariu