Mama si copilul

De ce incalzirea globala pune in pericol femeile insarcinate

Publicat: 25 iun. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
De ce incalzirea globala pune in pericol femeile insarcinate
Iată dacă se pot sau nu vaccina împotriva Covid-19 femeile gravide

Incalzirea globala, pericol pentru gravide. Femeile insarcinate expuse la temperaturi ridicate si niveluri ridicate de poluare prezinta un risc mai mare de a da nastere unui copil prematur, cu o greutate mica la nastere, potrivit cercetarilor publicate in JAMA Network Open.

Consecintele dezastruoase ale incalzirii globale pe planeta sunt acum bine identificate. Un studiu publicat in JAMA Network Open, parte a jurnalului Asociatiei Medicale Americane, are un impact complet diferit. Femeile insarcinate expuse la temperaturi ridicate sau la niveluri ridicate de poluare au mai multe sanse sa nasca copii prematuri, copii foarte mici sau copii nascuti, potrivit cercetatorilor americani.

Incalzirea globala, pericol pentru gravide

Dupa cum raporteaza New York Times, autorii s-au bazat pe 57 de studii publicate in 2007 care au gasit o relatie intre caldura sau poluarea aerului si nasterile din Statele Unite. Acestia au examinat peste 32 de milioane de nasteri. Pe baza rezultatelor, se preconizeaza ca problemele de sanatate ale bebelusilor se vor agrava si mai mult odata cu schimbarile climatice.

„Patru studii au descoperit ca temperaturile ridicate au fost legate de un risc crescut de nastere prematura cuprinsa intre 8,6% si 21%. Greutatile scazute la nastere au fost, de asemenea, mai frecvente o data cu cresterea temperaturilor. Fiecare crestere a temperaturii de 1 grad Celsius in saptamana anterioara nasterii corespunde unei probabilitati cu 6% mai mare de a avea un copil nascut intre mai si septembrie.

Expunerea ridicata la poluarea aerului

In ceea ce priveste impactul poluarii, studiile analizate au concluzionat ca expunerea ridicata la poluarea aerului in ultimul trimestru de sarcina a fost legata de o crestere de 42% a riscului de avort. In plus, ozonul si particulele fine PM 2,5 sunt, de asemenea, asociate cu nasteri premature, greutate scazuta la nastere.

A trai in apropierea centralelor electrice a fost, de asemenea, legat de un risc mai mare de nastere prematura. Potrivit unui studiu citat de autori, nasterile premature, care apar la mai putin de 28 de saptamani de la debutul sarcinii, au crescut cu 52% la mamele astmatice expuse la niveluri ridicate de poluare a aerului.

Autorii acestui studiu au identificat si faptul ca comunitatile negre sunt mai expuse riscului de a suferi de aceste consecinte dezastruoase.

Adauga un comentariu