News Flash:

Incendiar: Falsurile dr. Stamate

25 Iulie 2005
945 Vizualizari | 0 Comentarii
•Incalcand flagrant legislatia, directorul Spitalului de Urgente a facut ce a vrut cu banii inclusi in cadrul unui contract de cercetare •Medicul Teodor Stamate a achizitionat produse in valoare de aproximativ 150 milioane lei de la firme agreate de acesta fara a intocmi documentele necesare prevazute in normele legislative •Directorului Stamate i se poate imputa contravaloarea produselor si poate fi sanctionat pe linie penala pentru savarsirea mai multor infractiuni •Ministerul Educatiei ar putea retrage finantarea in suma de 800 milioane lei pentru proiect

Aproximativ 150 milioane lei, bani din bugetul de stat, au facut obiectul jongleriilor dr. Teodor Stamate, care acum ar trebui sa raspunda unor cercetari penale. O finantare de aproape un miliard lei ar putea fi anulata de Ministerul Educatiei pentru nerespectarea legislatiei in vigoare privind achizitiile publice. Suspectul nu este altcineva decat dr. Teodor Stamate, care de nenumarate ori s-a prezentat drept intruchiparea profesionalismului si a corectitudinii. Indiferent de pozitia si de averea de care dispune, orice cetatean trebuie sa fie egal in fata legii. ZIUA de Iasi nu contesta calitatile profesionale ale doctorului Teodor Stamate, dar si acesta are obligatia de a justifica modul de folosire al banilor publici. Suma de 800 milioane lei a stat la dispozitia medicului iesean iar modul cum a fost cheltuita este considerat de unii auditori ca fiind scandalos: legea nu a fost nici macar o clipa respectata. Banii stransi din impozitele si taxele cetatenilor au zburat in buzunarele unor firme apropiate dr. Stamate. Conducerea Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi ar trebui sa faca o verificare riguroasa a modului cum a procedat cel in cauza, la batjocura la care a supus banii contribuabililor. Institutiile de ancheta ale statului au acum posibilitatea sa demonstreze ca legea este una singura pentru toti, iar fondurile publice nu trebuie sa devina o prajitura molfaita de toti neavenitii.

Prof. dr. Teodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente, omul din sistemul sanitar care se crede de neatins, a incalcat grosolan legea privind achizitionarea unor echipamente medicale. Fiind directorul Programului Viasan, medicul Stamate a crezut ca legea poate fi ignorata si nimeni nu-si va da seama de ilegalitatile savarsite de acesta. De asemenea, nu s-a incheiat un proces verbal pentru deschiderea selectiei de oferte si o hotarare de adjudecare a acesteia. Organele de control ale statului ar trebui sa se autosesizeze in acest caz, deoarece prof. dr. Teodor Stamate a incalcat prevederile legale si numai valoarea sanctiunilor contraventionale se ridica la suma de 60 milioane lei, conform informatiilor detinute in prezent. Pentru abaterile savarsite de directorul Stamate, reprezentantii Academiei de Stiinte Medicale si ai Ministerului Educatiei si Cercetarii ar putea dispune retragerea finantarii pentru contractul de cercetare, in suma de 880 milioane lei, si imputarea celor vinovati a sumelor cheltuite ilegal. De asemenea, prof. dr. Teodor Stamate poate fi sanctionat si pe linie penala, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in dauna interesului public, abuz in serviciu in forma calificata, fals intelectual si uz de fals. Din cauza gravelor prejudicii aduse Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa, conducerea institutiei trebuie sa ia masuri de ordin administrativ si financiar impotriva directorului Teodor Stamate. Conform contractului de cercetare nr. 170/1.12.2004 incheiat intre Academia de Stiinte Medicale si Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa, institutia de invatamant superior este obligata sa procure echipamente de software in conditiile legii. Pentru achizitionarea unui produs sau a unui serviciu pentru Programul Viasan trebuie respectata Ordonanta nr. 60/2001 privind achizitiile publice. Directorul Stamate trece peste aceste prevederi legale si in data de 1 decembrie 2004 achizitioneaza de la SC Expertmed SRL din Brasov o lupa Wide-Field, in valoare de 19,2 milioane lei. Dupa aproximativ doua saptamani, SC Viviene SRL din Iasi furnizeaza directorului Teodor Stamate, contra unei sume de 5,1 milioane lei, un memory stick KM. La o zi diferenta, cumpara de la SC Gemedica SRL din Bucuresti o trusa de microchirurgie in valoare de 123,5 milioane lei. Preturile acestor produse nu includ TVA, iar dr. Teodor Stamate a facut achizitiile din bani publici. Valoarea totala a produselor se ridica la suma de 147,9 milioane lei, echivalentul a 3,7 mii de Euro.

Fapte penale

Pe toate facturile emise de cele trei societati comerciale apare semnatura prof. dr. Teodor Stamate si in data de 7 aprilie 2005 acesta le-a predat contabilei sefe de la Universitatea de Medicina si Farmacie. Conform datelor detinute in prezent, produsele achizitionate de medicul Stamate nu figureaza pe lista de investitii mijloace fixe aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii. De asemenea, referatul privind achizitionarea produselor, intocmit de directorul Stamate si care a fost inaintat, este modificat cu pasta corectoare. Crezand ca poate prosti pe oricine pentru a iesi basma curata, in luna ianuarie 2005, dr. Stamate trimite la Serviciul Aprovizionare de la universitate un plic cu oferte si contraoferte pentru produsele achizitionate in luna decembrie a anului trecut pe numele societatilor comerciale Gemedica SRL, Three Farm SRL, ambele din Bucuresti, Eftalia Impex SRL Tg. Mures si Global System SRL Neamt. In urma unor verificari la firmele respective s-a constatat ca acestea nu au emis ofertele de pret prezentate de directorul Stamate, asa cum a rezultat din ancheta jurnalistica a reporterilor ZIUA de Iasi. Dar golania nu se opreste aici: pentru produsele mentionate nu a existat documentatia pentru prezentarea si elaborarea ofertei. Totodata, dr. Stamate, pentru a-si urmari interesul, nu a anuntat in presa organizarea selectiei de oferte, asa cum prevede legislatia in vigoare.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014800 (s)