Titlurile zilei

Incendiar! Ieșenii au plătit degeaba facturi uriașe la ApaVital! Studiul care arată că am fost furați cu acte în regulă. Cine este vinovat pentru această hoție? – FOTO

Publicat: 27 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Un studiu realizat la nivelul județului Iași a demonstrat că doar 80 la sută din apa utilizată de ieșenii care locuiesc la case ajunge în rețeaua de canalizare. Autoritățile locale au reușit cu ajutorul instanțelor judecătorești să modifice astfel modul de tarifare a populației, având în vedere că ieșenii plăteau servicii de canalizare-epurare de care nu beneficiau către ApaVital. Aproape jumătate din comunele județului Iași sunt racordate la rețeaua publică de canalizare, un număr total de 331.872 persoane beneficiind de acest serviciu. „În felul acesta am rezolvat și o problemă a locuitorilor din Zona Metropolitană Iași, mulți să plângeau că plătesc degeaba canalizarea pentru că se folosește apă pentru udatul terenurilor”, a declarat șeful ApaVital

O mare parte din populația județului Iași va plăti facturi mai mici la apă. În urmă cu aproape doi ani, Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași (ARSACIS) a propus modificarea experimentală a modului de facturare în cazul ieșenilor care locuiesc la case. Concret, s-a propus ca aceștia să plătească serviciile de canalizare doar pentru 85 la sută din apa utilizată, în sensul că o mare parte din apă este folosită pentru udatul grădinilor sau la alte activități gospodărești, iar ApaVital nu suportă cheltuieli pentru serviciile de canalizare-epurare.

În momentul de față, tariful practicat de ApaVital pentru serviciile de canalizare/epurare este de 3,03 lei mc. De precizat faptul că 1 mc operat de ApaVital Iași este tarifat în total cu 7,11 lei, aici fiind incluse serviciile de distribuție, tratatare și epurare a apelor. Deși în iunie 2018 a fost aprobată modificarea

„Regulamentului serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare”, operatorul ApaVital a refuzat să factureze doar 85 la sută din cantitatea apei în ceea ce privește serviciile de canalizare. Astfel, ApaVital a atacat în instanță hotărârile de aprobare a procentului de 85 la sută, pe motiv că nu este realizat un studiu de oportunitate și astfel se reduc veniturile societății.

Drept urmare, ARSACIS a încheiat un contract cu mai mulți specialiști care să realizeze un astfel de studiu.

„În septembrie 2018 a fost încheiat de ARSACIS un contract de servicii cu specialiști din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» Iași pentru realizarea Studiului privind cantitățile de ape uzate preluate de sistemul de canalizare operat de ApaVital SA pentru utilizatorii casnici, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Studiul a arătat că apa restituită de utilizatorii casnici nu este în procent de 100 la sută. Modificarea Regulamentului s-a realizat un an mai târziu prin Hotărârea AGA ARSACIS nr. 21 și Actul Adițional nr. 22 la Contractul de delegare, prin reducerea cantității de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici de la 100 procente la 80 procente”, a explicat Iulian Jelea, director executiv ARSACIS.

Ieșenii de la case vor plăti mai puțin pentru serviciul de canalizare

Aplicarea efectivă a acestei măsuri a început în octombrie 2019. Conform studiului, cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii casnici reprezintă o cotă procentuală de 80 la sută din volumul de apă potabilă consumată. Fac excepție cei care locuiesc în condominii, la bloc, acolo unde cantitatea de apă uzată evacuată reprezintă o cotă de 100 la sută din volumul de apă potabilă consumată.
Ieșenii care locuiesc la case pot monta un contor pasant ce va măsura volumul de apă consumată și nepreluată de rețeaua publică de canalizare. Acesta se poate monta în imediata apropiere a contorului de branșament.

„În aceste situații, cantitatea de apă uzată evacuată se stabilește pe baza diferenței dintre volumul de apă înregistrat de contorul de branșament și volumul de apă înregistrat de contorul pasant, în procent de 100 la sută. Pentru volumul de apă măsurat de contorul pasant nu se va factura contravaloarea prestării serviciului de canalizare”, se arată în modificările făcute în Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

De asemenea, cantitatea de apă uzată evacuată de utilizatorii care au sisteme proprii de alimentare (fântâni) și care evacuează apa uzată în rețeaua de canalizare, se facturează integral, conform contorului montat pe sursă proprie, cu avizul operatorului.

Doar jumătate din comunele județului Iași au rețea de canalizare

ApaVital Iași asigură canalizarea și epurarea apelor uzate din municipiul Iași și municipiul Pașcani, orașele Târgu Frumos, Hârlău, Podu Iloaiei, precum și un număr de 45 de comune din județul Iași. Un număr total de 331.872 de persoane sunt deservite în cadrul acestui serviciu asigurat de ApaVital. Rețeaua de canalizare are o lungime totală de 1.379 km, din care în județul Iași 1.320 km. În Zona Metropolitană Iași canalizarea are o lungime de 741 km, din care 498 km pe raza municipiului. De precizat faptul că ApaVital operează și 59 km de canalizare în județul Neamț.

Conducerea ApaVital a contestat inițial o parte din modificările făcute, însă recunoaște că această reducere aduce avantaje unor cetățeni.

„În această situație sunt locuitorii de la case din județul Iași, însă doar cei care sunt conectați la rețeaua de canalizare. Se consideră că o persoană care locuiește la casă mai folosește apa pentru udatul grădinii sau în alte scopuri, iar aceasta nu ajunge toată în canalizare. O parte bună este faptul că se poate monta un contor pasat pentru apa care este folosită în grădină, iar numai ce intră în casă se facturează.

Dacă cineva consideră că udă mult în grădină și mai puțin de 80 la sută din apă se întoarce în rețeaua de canalizare, poate solicita montarea unui contor pasat. În felul acesta am rezolvat și o problemă a locuitorilor din Zona Metropolitană Iași, mulți să plângeau că plătesc degeaba canalizarea pentru că se folosește apă pentru udatul terenurilor. La bloc nu este așa, chiar din contră, mai aduci apă, suc îmbuteliat care ajunge în canalizare. Noi nu am fost neapărat de acord cu toate detaliile în aceste modificări din regulament. În multe alte zone din țară se facturează în continuare în proporție de peste 90 la sută apa de canalizare în cazul locuitorilor de la case. Din punct de vedere financiar pentru ApaVital, pierderile sunt importante, nu sunt de neglijat”, a declarat Mihai Doruș, director general al ApaVital.

De precizat și faptul că aproape 350 de milioane de euro vor fi investiți începând cu acest an în rețeaua de canalizare din județul Iași prin intermediul programului POS Mediu III.

Adauga un comentariu