Eveniment-Social

INCENDIAR! O celebra cladire de patrimoniu din COPOU, distrusa intr-un mod TERIBIL – FOTO

Publicat: 15 ian. 2018

@ Un incendiu a izbucnit (ieri-dimineata, anume pe 15 ianuarie 2018 – n.r.) la o cunoscuta cladire istorica din Iasi @ Flacarile au izbucnit la Casa Ralet, situata pe strada cu acelasi nume, la nr. 4 din Copou @ Pompierii au intervenit prompt si au lichidat flacarile @ Conform unor surse, incendiul a fost cauzat de oameni ai strazii, iar focul a pornit la acoperis @ Un echipaj de politie, impreuna cu un procuror, au mers la fata locului pentru a efectua cercetari @ Imobilul din Copou a fost construit de Dimitrie Ralet, care a trait in perioada 1817 – 1858 @ Momentan, cladirea are o imagine dezolanta, ce poate fi schimbata doar de actualii proprietari

Moment trist, (ieri-dimineata, anume pe 15 ianuarie 2018 – n.r.) la Iasi! Un incendiu a izbucnit la Casa Ralet, situata pe strada cu acelasi nume, la nr. 4 din Copou.

Pompierii au intervenit prompt si au lichidat flacarile. Datele preliminare arata ca incendiul a fost cauzat de oameni ai strazii, iar focul a pornit la acoperis. Un echipaj de politie impreuna cu un procuror au mers la fata locului pentru a efectua cercetari. Cladirea de patrimoniu a fost construita de Dimitrie Ralet, care a trait in perioada 1817 – 1858.

Citeste si : Scena s-a intamplat in Iasi. Este pe prima pagina a ziarelor din Marea Britanie – GALERIE FOTO, VIDEO

Este vora de personajul care ani buni a facut numeroase drumuri in marile capitale europene pentru a se ajunge la Unirea de la 1859. A fost cel care a ridicat frumoasa constructie de pe stada care, astazi, ii poarta numele. Acum, peisajul este unul dezolant, paraginit si napadit de buruieni.
Ralet s-a nascut la 1817 si a murit in 25 octombrie 1858, la Botosani. Din pacate, nu a mai trait pentru a asista la infaptuirea Unirii de la 1859.

Citeste si : EXCLUSIV! Incendiu la o importanta cladire istorica din Iasi! Pompierii au intervenit in forta – FOTO

"Prozator, dramaturg si poet, acesta a fost fiul spatarului Alexandru Ralet din Botosani si al Mariei, fiica bogatului negustor bucovinean, baronul Teodor Mustata. Presedinte al Tribunalului din Botosani (1841), director al Departamentului Dreptatii sub Grigore Alex. Ghica (1849), Ministru al Cultelor si Invatamantului (1854), secretar al Divanului Ad-Hoc (1857). A fost membru marcant al Partidei Nationale in 1848 si apoi al Comitetului unionist (1856). Diletant de talent, Ralet Dimitrie scrie o proza savuroasa. Ca mai toata generatia sa, Ralet Dimitrie incepe prin a publica versuri, traduceri si imitatii de un romantism melancolic, aflat sub semnul tutelar al lui Lamartine. Odata depasit momentul mimetic, el isi valorifica inclinatia spre satira si observatie morala in fabule, in versuri si fiziologii in proza. In urma evenimentelor de la 1848, Ralet publica pe foi volante un ciclu de satire care s-a bucurat de mare raspandire, «Plutarftul Moldovei»; adevarate pamflete versificate, aceste satire scrise intr-un moment de mare cumpana, fara nicio intentionalitate artistica, au calitati indiscutabile, dincolo de documentul social propriu-zis, decurgand tocmai din retorica involuntara a indignarii, din avalansa demascatoare a faptelor care contureaza uriase caricaturi morale ale domnitorului Mihail Sturdza si ale camarilei sale", se arata in documentele din arhiva Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Citeste si : Aceste OBIECTE au fost GASITE chiar la intrarea in Sala Mare a Nationalului iesean! Oricine le VEDE si le ATINGE, reactioneaza pe LOC – GALERIE FOTO

Citeste si : Un scandal monstru loveste Iasul! Totul ar putea declansa un urias conflict diplomatic – GALERIE FOTOloading...

Comentarii
  • De multe ori ma deranjeaza personal lipsa BZI de profesionalism, dar ma abtin din motiv ca e posibil sa nu fiu asa de obiectiv pe cat as vrea. De data aceasta nu ma pot abtine. Reprezint generatia care s-a nascut dupa ’89 si ca multi din generatia mea, eram prea ‘mic’ sa inteleg dece nu ne pretuim istoria si monumentele, dece le lasam in ‘balarii’. Dece nu vad mai mult din maretia poprului meu ?

    Pot spune, ca chiar daca ne-ajunsurile legii nu pedepsesc pe cei care cumpara si lasa astfel de monumente sa fie distruse doar ca sa ramana cu terenul, consider ca acest articol este scris superficial si total lipsit de interes. Va rog sa reveniti cu noi informatii in acest caz, in special asupra proprietarului si intentiile acestui-a de-a face acolo un hotel. informatii care de altfel tot de la BZI le stiu.

    Sper ca am reusit sa va conving ca este un subiect de interes, asupra caruia daca reveniti si reusiti sa atragetii atenti, sunt sigur ca veti aduce si schimbari nu numai stiri.

Adauga un comentariu