Titlurile zilei

INCENDIAR! Unul dintre cei mai căutați infractori din Iași a scăpat de o parte din pedeapsă! Totul, pe banii statului!

Publicat: 17 ian. 2020

Judecătorii ieșeni au constatat că una dintre pedepsele primite de Vasile Rodideal s-a prescris. Basarabeanul este unul dintre cei mai căutați infractori de către polițiștii ieșeni

Unul dintre cei mai „vânați” infractori pe care i-a avut Iașul a scăpat de o parte din pedeapsa primită. Asta – chiar la cererea judecătorilor! Amintim că o cerere explozivă a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Iași. Magistrații din cadrul Biroului Executări Penale au cerut instanței să constate că cel mai căutat infractor din Iași a scăpat de una dintre pedepsele primite.

Astfel, magistrații au precizat că, potrivit procedurilor, au formulat o contestație la executare pe numele lui Vasile Rodideal.

„Instanța admite contestația la executare formulată de judecătorul delegat cu executarea la Compartimentul Executări Penale din cadrul Curții de Apel Iași. Constată intervenită prescripția executării pedepsei de trei ani și șase luni de închisoare aplicată condamnatului Rodideal Vasile, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Retrage mandatul de executare a pedepsei închisorii din data de 5 aprilie 2011, emis în baza sentinței penale pronunțată de Curtea de Apel Iași. Cheltuielile judiciare efectuate pentru soluționarea sesizării rămân în sarcina statului”, au precizat magistrații ieșeni.

Judecătorii au constatat că, în aprilie 2011, basarabeanul în vârstă de 58 de ani a fost condamnat definitiv la trei ani și șase luni de pușcărie. În urma pedepsei, pe numele său a fost emis un mandat de executare.

„Mandatul nu a fost pus în aplicare, deoarece condamnatul se sustrage executării pedepsei. Acesta a fost dat în urmărire națională pe data de 22 decembrie 2009, în baza unei dispoziții a Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR)”, a precizat magistratul din cadrul Biroului Executări Penale, de la Curtea de Apel Iași.

Cum a dispărut

În cadrul solicitării, magistrații au notat că s-a aflat ruta pe care Vasile Rodideal a reușit să se facă nevăzut.

„În urma activității informativ-operative, s-a stabilit că persoana urmărită ar fi părăsit teritoriul național al României și, mai apoi, Republica Moldova, în cursul anului 2010, cu destinația Rusia. Deși au fost efectuate demersurile legale (mandat european de arestare, pe 10 iunie 2011, și mandat de urmărire internațională, din 10 octombrie 2012), nu s-a reușit încarcerarea condamnatului”, au menționat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că, până acum, au circulat diverse zvonuri cu privire la modul în care a dispărut din țară Rodideal.
Magistrații au mai susținut că, potrivit legislației, pedeapsa primită de Vasile Rodideal în 2011 s-a prescris.

„Potrivit legislației, termenul de prescripție a executării pedepsei este de cinci ani, plus durata pedepsei ce urmează a fi executată, dar nu mai mult de 15 ani”, au mai spus magistrații.

Conform acestora, de la condamnarea definitivă a basarabeanului au trecut opt ani și șase luni, adică exact termenul de prescripție. Potrivit legii, Biroul Executări Penale trebuie să conteste executarea în condițiile date.

Aproape 20 de ani de pușcărie

Poliția Română a arătat că Vasile Rodideal, cu dublă cetățenie, româno-moldoveană, este unul dintre cei mai căutați infractori, după ce a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 18 ani de pușcărie.
Oamenii legii au afirmat că, în cursul anului 2005, Rodideal ar fi pus la cale, împreună cu un „locotenent”, planul de asasinare a afaceristului ieșean Francisc Tiberiu Cristodorescu. Cei doi ar fi decis că cel mai bun mod de a-l „aranja” pe Cristodorescu ar fi aruncarea în aer a autoturismului ieșeanului.

„Cei doi le-au cerut unor parteneri din Republica Moldova să le facă rost de un dispozitiv exploziv comandat de la distanță prin telecomandă. Partenerii lui Rodideal au venit în Iași, au supravegheat autoturismul lui Cristodorescu și au făcut planuri pentru a-l ucide cu ajutorul substanțelor explozibile. Aceștia au renunțat la planul de aruncare în aer a mașinii prin explozibil deoarece în zonă au observat mai multe patrule de Poliție și nu se puteau expune”, au precizat anchetatorii.

Conform acestora, renunțând la ideea cu explozibilul, Rodideal le-ar fi cerut partenerilor basarabeni să-i facă rost de câteva cartușe și o armă pentru a-l ucide pe Cristodorescu. „Locotenentul” acestuia, Dumitru Chetreanu, ar fi făcut rost de 48 de cartușe, pe care le-ar fi îngropat în spatele locuinței sale din municipiul Iași.
Procurorii au organizat un flagrant de prindere a celor doi. Potrivit anchetatorilor, motivul acestei răzbunări era o afacere eșuată dintre Cristodorescu și Rodideal. După desfășurarea procesului, atât Rodideal, cât și „locotenentul” său au dispărut. Acesta din urmă a fost descoperit în Franța și adus în România de „mascați”.

Alte acuzații aduse la adresa lui Rodideal

De remarcat este faptul că acesta nu a fost singurul dosar penal întocmit pe numele lui Rodideal. El a fost acuzat într-o altă cauză alături de fostul șef al Vămii Albița. Anchetatorii au susținut că, în acest caz, ar fi aduse în țară TIR-uri cu 600.000 de pachete cu țigări.

Într-o altă cauză, Rodideal a fost acuzat de trafic de influență. Conform procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 1 – 11 august 2005, un fost ofițer din cadrul IGPR ar fi cerut și primit de la Rodideal suma de 500 de euro, pentru a interveni pe lângă ofițeri ai Direcție Poliției Rutiere, în scopul de a-i reduce suspendarea dreptului de a șofa, de la 90, la 30 de zile. Pentru această din urmă faptă a fost condamnat Rodideal la trei ani și șase luni de închisoare.loading...

Comentarii
Adauga un comentariu