Actualitate

Incendiu puternic în California, SUA. Misiune aproape imposibilă pentru pompieri

Publicat: 01 aug. 2022
padure cuprinsa de incendiu in California
Un incendiu puternic are loc în California, iar sute de pompieri sunt mobilizați

Sute de pompieri din California se luptă cu cel mai mare incendiu care să răspândit în stat până acum în acest an. Incendiu amenință zeci de mii de familii. Meteorologii consideră că o parte din vină pentru apariția incendiului sunt și schimbările climatice. Fumul care iese din incendiu va reduce temperaturile din zonă.

Incendiul de vegetație din SUA crește în amploare, existând riscul ca acesta să se extindă asupra unor teritorii care sunt protejate de lege. Este vorba despre cea mai veche pădure de arbori sequoia din lume.

Incendiu puternic în California

Incendiul din McKinney, California, care a început vineri în nordul Siskiyou, a ars deja 21.000 de hectare (52.500 de acri), a declarat serviciul de pompieri al statului. Cel puțin 2.000 de locuitori, precum și drumeții de pe traseul Pacific Crest au părăsit zona, au spus autoritățile. Casele au fost distruse.

Există un avertisment roșu care indică amenințarea unor condiții periculoase de incendiu, deoarece California suferă de condiții persistente de secetă. O stare de urgență a fost declarată sâmbătă în regiunea Siskiyou, după ce case au fost distruse și infrastructura a fost amenințată, a declarat guvernatorul statului Gavin Newsom.

Incendiul a fost „intensificat și răspândit de combustibili uscați, condiții extreme de secetă, temperaturi ridicate, vânturi și furtuni cu fulgere”, a adăugat el. Autoritățile avertizează că posibile furtuni ar putea duce la apariția mai multor incendii în zilele următoare. Serviciul Forestier din SUA a avertizat că condițiile ar putea fi „extrem de periculoase pentru pompieri, deoarece vânturile pot fi neregulate și extrem de puternice, determinând răspândirea incendiului în orice direcție”.

În jur de 400 de pompieri și patru elicoptere au fost dislocați pentru a lupta împotriva incendiului. Natasha Fouts, purtătoare de cuvânt a CalFire, a declarat că oficialii nu se așteaptă să țină focul până săptămâna viitoare.  Localnicii au descris că și-au evacuat casele cu flăcările apropiindu-se și un bărbat în vârstă fără pantofi care a încercat să fugă de incendiu vineri a fost salvat de pompieri după ce și-a izbit mașina într-un șanț. Amploarea evacuării înseamnă că se dovedește dificil să găsești cazare pentru toți cei care caută adăpost.

Schimbările climatice sunt de vină pentru incendiul din California

Meteorologul Brad Schaaf a declarat însă pentru New York Times că fumul de la incendiul McKinney ar putea scădea temperaturile, ceea ce ar contracara apoi unele dintre „ingredientele furtunii” periculoase. Incendiul este al doilea incendiu major care a lovit statul în ultimele zile. Oak Fire, lângă Parcul Național Yosemite, continuă să urle după opt zile, dar a fost oprit în proporție de 67%, a declarat departamentul de pompieri Cal Fire.

California, care se confruntă cu condiții grave de secetă, are încă luni de sezon de incendiu în față. Schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată, care este probabil să alimenteze incendiile de vegetație.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 °C de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile. Incendiul din California nu este primul incident de acest fel. Vă aducem aminte faptul că incendiile din Australia au fost cele mai grave din istoria umanității.

 

 

 
Adauga un comentariu