International

Incendiul din Canada. Flacarile devasteaza in continuare. Pompierii nu pot controla situatia – FOTO

Publicat: 08 mai 2016
Imagini teribile vin din Canada, unde incendiul din provincia Alberta, care nu poate fi oprit de o saptamana, a mistuit pana acum 156.000 de hectare – o suprafata de sase ori mai mare decat a Bucurestiului. Zona parjolita va fi mult mai mare, chiar dubla, avertizeaza premierul provinciei canadiene. Autoritatile evacueaza acum catre sud zeci de mii de oameni care si-au gasit refugiu la nord de Fort McMurray.
„Acest incendiu nu este deloc sub control. La acest moment avem aproximativ 500 de pompieri, 15 elicoptere, 88 de autospeciale, 12 camioane si 14 avioane care lupta cu flacarile la Fort McMurray”, a explicat Rachel Notley, premierul provinciei Alberta. Echipele de intervente duc greul luptei cu flacarile care nu pot fi tinute sub control de o saptamana. Unii dintre ei sunt locuitori ai zonei mistuite de incendiu si cateodata, chiar si acesti oameni – numiti deja eroi de canadieni – sunt coplesiti de emotii.
„Nu ma consider erou, dar am cunoscut mai multi eroi in timpul acestei experiente decat credeam ca exista. Imi pare rau! Toti cei cu care am lucrat m-au sustinut, iar eu i-am sustinut pe ei. Sunt alaturi de eroi”, a spus pompierul Adam Bugden. Autoritatile din Alberta incearca acum sa-i aduca spre sud pe acei locuitori din Fort McMurray care s-au adapostit la exploatarile petroliere aflate in partea cealalta a orasului. Unii au fost evacuati cu avioanele, altii in convoaie de masini, care au trecut prin zona parjolita. Chiar daca zonele de unde se extrage petrol nu sunt vulnerabile la incendiile de vegetatie, oficialii nu vor sa riste.
„Nu putem sa presupunem nimic. Situatia nu este sub control si este in continuare foarte periculoasa”, a explicat Ralph Goodale, ministrul canadian pentru Siguranta Publica. Desi toata lumea pleaca din Fort McMurray, un grup volunari din Edmonton, aflat la sute de kilometri departare, a venit in orasul devastat de flacari sa salveze animalele de companie lasate in urma de localnicii care au fost evacuati. Incendiul din Alberta va fi, probabil, cel mai costisitor dezastru natural din istoria Canadei. Valoarea totala a pagubelor nu este cunoscuta deocamdata, dar o estimare spune ca pierderile ar putea depasi sapte miliarde de dolari.  
Adauga un comentariu