News Flash:

Incep negocierile

5 Ianuarie 2010
1277 Vizualizari | 0 Comentarii
Sindicatele si patronatele discuta azi cu ministrul Muncii, in vederea semnarii unui pact social

Sindicatele si patronatele vor avea astazi o prima intalnire cu noul ministru al Muncii, Mihai Seitan, in vederea unui pact social, urmand sa discute despre problemele din sectorul social, respectiv salariul minim, legea unica de salarizare si alte acte normative din domeniu care trebuie elaborate. Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat ca ministrul Muncii, Mihai Seitan, i-a invitat la o intalnire, separat, pe liderii confederatiilor sindicale, apoi pe cei ai confederatiilor patronale, pentru a discuta despre punctele de vedere ale partenerilor sociali cu privire la principale probleme din sector. "Ministrul vrea o testare a problemelor din punctul de vedere al fiecarui partener social, o discutie de principiu legata de cele mai importante probleme sociale, respectiv salariul minim, legea unica de salarizare si alte noi legi care trebuie adoptate, in vederea semnarii unui pact social sau de ocupare", a precizat Hossu.

Totodata, membrii Comisiei bipartite, create pentru a simplifica sistemul public de salarizare si ierarhizare, se vor intalni pentru prima oara maine pentru a avea discutii privind procedura de lucru, a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu. Secretarul de stat a precizat ca la intalnire vor participa doar membrii comisiei, desemnati prin ordinul ministrului Muncii, dar si noul ministru Mihai Seitan. Comisia se va intruni maine, la ora 10.00, la sediul ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS). Legea de salarizare unitara in sectorul bugetar este aplicata incepand cu 1 ianuarie 2010. Potrivit legii salarizarii, nici un bugetar nu va inregistra o diminuare a salariului brut de care beneficiaza. Trecerea de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se va realiza etapizat, in perioada 2010-2015. Raportul intre salariul de baza minim si cel maxim in sectorul bugetar este de 1 la 12. In anul 2010, majorarea salariilor, soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei lunar si fara a depasi aceasta valoare. Valoarea coeficientului de ierarhizare 1,00 pentru anul 2010 este de 705 lei.

Salariul minim prevazut in legea de salarizare unitara va creste dupa 2010 peste nivelul de 705 lei, stabilit pentru anul viitor, doar daca numarul de angajati va fi redus astfel incat sa permita respectarea tintelor anuale privind ponderea cheltuielilor de personal in Produsul Intern Brut. Suma sporurilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 30% pentru fiecare angajat din sectorul bugetar, dar Guvernul poate aproba depasiri ale acestei limite pentru anumite categorii de personal si conditii temporare de munca ce fac necesare acordarea unei plati suplimentare. Incepand cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotarari ale Guvernului si indemnizatiile de conducere care faceau parte din salariul de baza, din solde, respectiv din indemnizatiile lunare de incadrare se introduc in salariul de baza, in solde, respectiv in indemnizatiile lunare de incadrare "corespunzatoare functiilor din luna decembrie 2009", atat pentru personalul de executie, cat si pentru functiile de conducere.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mihai seitan pact social bogdan hossu valentin mocanu salariul minim
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 24 queries | Mysql time :0.024704 (s)