Sport

Incepe batalia pentru Europa! „Superliga Campionilor”, competitia unde cluburile bogate ar urma sa joace dupa model NBA e discutata vineri de UEFA cu federatiile

Publicat: 15 mai 2019
1

Fotbalul european e pe cale sa sufere, în aceste zile, schimbari istorice, care vor afecta decisiv si pe termen foarte lung evolutia acestui sport pe batrânul continent. UEFA s-a coalizat cu asociatia cluburilor condusa de marile grupari din Vest (ECA – Asociatia Cluburilor Europene) si preseaza pentru ca, începând cu 2024 (an în care va expira actualul contract de televizare), competitiile intercluburi europene sa se reformeze radical, actualul format al Ligii Campionilor urmând a fi înlocuit cu o "Superliga" a Campionilor. E vorba de o noua competitie aproape închisa, cu 32 de echipe împartite în 4 grupe de câte 8, care va reuni în principal marile cluburi ale Europei.

Noul sistem va fi mai aproape de formatul NBA, decât de sistemul cupelor europene la fotbal pe care-l cunosc microbistii de pe întreaga planeta. Din cele 4 grupe a câte 8 formatii, unde se va juca în sistem campionat (tur-retur, 14 etape), primele 4 clasate vor intra în fazele eliminatorii ("optimi", "sferturi", semifinale, finala).

În fiecare an ar urma sa retrogradeze din aceasta "Superliga" doar 4 formatii, care vor fi înlocuite de semifinalistele Europa League din respectivul sezon. În fapt, ar fi vorba de o rotatie a cadrelor cu sanse scazute ca echipele mici sa prinda mai mult de un loc. În acest an, de exemplu, în semifinalele Europa League au fost Chelsea, Arsenal, Valencia si Eintracht Frankfurt. Anul trecut au fost Atletico Madrid, Olympique Marseille, Arsenal si FC Salzburg, iar acum doi ani – Manchester United, Ajax, Olympique Lyon si Celta Vigo.

În noul format, marile cluburi vor juca mai multe meciuri între ele si vor primi mai multi bani. Problema este ca si programul va fi mai încarcat, astfel ca va trebui sa se renunte la alte date din calendar. Solutia gasita de UEFA si ECA este scoaterea (fie si partiala) a "gigantilor" din ligile interne.
În acest punct se declanseaza scandalul. Asociatia Ligilor Profesioniste de Fotbal din campionatele Europei, puternic sustinuta de celelalte cluburi care vor fi excluse din "Superliga", a reactionat virulent. În acest moment se pune problema grevei în campionatele din Italia, Spania, Franta si Anglia. Ruptura se adânceste pe zi ce trece si pare doar o chestiune de timp pâna când conflictul va deveni fatis.

UEFA, a carei pozitie s-a schimbat treptat în ultimii 20 de ani la presiunea marilor cluburi, de la o reticenta totala (pâna în 1998) la alianta cu cei bogati contra "saracimii", încearca sa convinga "restul lumii" sa accepte situatia. Se discuta diverse solutii de compromis sau variante prin care, contra unor sume de bani, celelalte cluburi si ligile profesioniste sa cedeze.

Vineri, 17 mai, la Budapesta e programata o Adunare Generala a UEFA, capitala pentru destinul fotbalului în acest moment fierbinte. UEFA îsi va expune planul în fata celor 55 de federatii nationale, acestea fiind chemate, la rându lor, sa-si exprime pozitia.
Din partea FRF, la discutii va participa chiar presedintele Razvan Burleanu.

Ce spune FRF despre aceste schimbari?

ProSport s-a adresat federatiei pentru a afla care va fi punctul de vedere al fotbalului românesc pe tema proiectatei "Superligi". Raspunsul primit este interesant. Foarte pe scurt, federatia se opune vehement initiativei. Burleanu afirma ca va milita la Budapesta (unde se va tine sedinta UEFA – federatii) împotriva unei competitii de tip exclusivist si în favoarea unei mariri a veniturilor pentru cea de-a doua întrecere continental, Europa League.

Iata raspunsul trimis de Razvan Burleanu pentru ProSport, prin intermediul Departamentului Comunicare al FRF: "Federatia Româna de Fotbal va fi reprezentata de presedintele Razvan Burleanu la întâlnirea organizata de UEFA pe 17 mai 2019 la Budapesta. Initiativa unui nou format competitional la nivel continental nu vizeaza un proiect pe care UEFA l-a creat si îl aduce spre implementare, ci spre dezbatere împreuna cu toate federatiile nationale. Ne aflam în plin proces de consultari, acesta este si scopul întâlnirii din aceasta saptamâna la care FRF va participa, dupa ce au avut loc deja întâlniri cu asociatia cluburilor si, respectiv, a ligilor profesioniste din Europa.
Pozitia Federatiei Române de Fotbal a fost si va ramâne concentrata pe scaderea decalajului dintre Vestul si Estul fotbalistic european, cresterea veniturilor alocate echipelor care participa în Europa League, precum si dezvoltarea fotbalului pe continent în toate regiunile si în toate tarile, prin cresterea numarului meciurilor competitive, dar si printr-o puternica opozitie fata de orice proiect care ar presupune un sistem competitional deschis doar celor mai bogate cluburi. Avem, în acest moment, deja o polarizare la nivel financiar si de performanta sportiva, cluburi cu caracter global care înregistreaza de la an la an venituri mai mari din afara tarii decât din interiorul propriilor granite, iar în acest sens trebuie sa identificam, împreuna cu toate partile implicate, cele mai bune propuneri pentru viitorul fotbalului european. Aceste elemente constituie problematica pe care consideram ca trebuie sa o avem în vedere în dezbaterea oricarei initiative si a oricarui proiect competitional. Foarte multe dintre aceste provocari si tendinte din industria fotbalului au fost dezbatute si în cadrul Comitetului Executiv FRF si în cadrul Comisiei de Fotbal Profesionist de la nivelul FRF".

Adauga un comentariu