News Flash:

Incepe cel mai rasunator proces de coruptie al Iasului

20 Septembrie 2002
1623 Vizualizari | 0 Comentarii
•Dosarul "Zahar si miliarde" este compus din 21 de volume, cu peste 10.000 de file, care ajung aproape de inaltimea staturii unui om obisnuit •Acesta este pastrat intr-un fiset special de catre conducerea Tribunalului Judetean •Toate cele 24 de persoane implicate in acest caz, instrumentat de Parchetul National Anticoruptie, vor fi judecate de catre un complet creat special, in zile stabilite dinainte, separat de alte procese obisnuite

Luni, 23 septembrie 2002, la Tribunalul Judetean Iasi va incepe judecarea celui mai rasunator caz de coruptie instrumentat vreodata de anchetatorii ieseni. Datorita importantei si complexitatii sale, dosarul va fi preluat pentru solutionare de un judecator care face parte din conducerea Tribunalului Judetean. Dosarul zaharului este format dintr-un numar de 12.000 de file, cuprinse in 21 de volume, care, puse unele peste altele, ating inaltimea unui om obisnuit. In dosarul respectiv vor fi judecate 24 de persoane, dintre care opt sunt in spatele gratiilor.

Parchetul Anticoruptie

Acest caz, care a fost preluat de judecatori de la Parchetul National Anticoruptie, este primul dosar instrumentat de acest organism nou creat ce si-a inceput activitatea la 1 septembrie 2002. Potrivit actului de inculpare ce se intinde pe zeci de pagini, toti inculpatii si invinuitii din dosar au studii superioare de specialitate, unii avand chiar o vechime importanta in sistemul financiar-bancar. Printre arestati se numara: Vasile Iftode, patronul firmelor Stejar Company SRL si IG Trade SRL, ambele din Iasi, considerat artizanul fraudarii bancilor iesene, Bebi Romantov, administratorul Companiei de Turism Nord Est Tours (NET), Ioan Stavarache, fost director la BancPost - Agentia Pacurari, Neculai Stavarache, fost director la BancPost - Agentia Nicolae Iorga, Eduard Constantin Pavaloaia, ofiter de credite la institutia mentionata anterior, Cristian Cosmin Graur, Ionut Potanga si Corneliu Petriu, ultimii trei fiind prietenii si asociatii lui Iftode. Anchetatorii ieseni le-au retinut celor aflati in spatele gratiilor nici mai mult nici mai putin de sapte capete de acuzare - asociere in vederea comiterii de infractiuni, coruptie, insalaciune, bancruta frauduloasa, folosirea creditelor societatii in alte scopuri, fals intelectual si uz de fals, precum si spalare de bani, o infractiune mai noua in economia romaneasca.

Zeci de miliarde lei

Toti cei opt barbati sunt acuzati ca au produs unor banci iesene un prejudiciu de peste 50 miliarde lei, prin imprumuturi ilegale cu care si-au achitat alte datorii restante catre partenerii de afaceri. Cele cinci sucursale iesene prejudiciate cu sprijinul unor inalti functionari din interior sunt BancPost, Agentiile din Pacurari si Nicolae Iorga, Finans Bank, Banca comerciala "Ion Tiriac", RoBank si Cooperativa de credit "Viitorul Romanesc". Arestarea acestor oameni importanti a provocat la data respectiva un adevarat seism in lumea afaceristilor si a bancherilor ieseni. Prima arestare s-a produs in seara de 15 februarie 2002, cand a cazut capul celui considerat tapul ispasitor, Vasile Iftode. Mijloacele de proba folosite de anchetatori impotriva celor arestati au fost expertizele intocmite de catre Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor, procesele verbale incheiate de Banca Nationala a Romaniei si procesele verbale apartinand Garzii Financiare Iasi.

Primele nereguli

Un control efectuat anul trecut de mai multi inspectori din Capitala la mai multe sucursale bancare din Iasi a scos la iveala o serie intreaga de nereguli. Cu ocazia verificarilor efectuate, au fost intocmite note explicative in care s-au precizat cu claritate deficientele descoperite. Numai la o singura filiala a fost intocmit un raport pe circa zece pagini, fiind scoase in evidenta performantele slabe si abaterile grave de la normele metodologice de creditare cu influente nefavorabile asupra rezultatelor institutiei si derularii imprumuturilor. Controlorii au mai stabilit ca, in numeroase situatii, imprumuturile erau aprobate de catre un comitet de credite a agentiilor, fara a exista o documentatie intocmita anterior de inspectorul de credite. In afara de cei opt barbati care se afla in spatele gratiilor, in dosarul zaharului mai sunt judecate o serie de persoane, dintre care 12 administratori de firme. Anchetatorii i-au acuzat pe acestia din urma ca au avut activitati suspecte cu mai multi functionari din cadrul BancPost Iasi, Agentiile din Pacurari si Nicolae Iorga. Surse judecatoresti au apreciat insa ca, dincolo de conotatiile mai mult sau mai putin exagerate care i se dau cazului in sine, dosarul zaharului prezinta numeroase lacune de instrumentare, procesul riscand sa dureze 4-5 ani.

Recursul penal

Ieri, la Curtea de Apel Iasi a avut loc judecarea recursului penal impotriva ultimei prelungiri de arestare dictata de Tribunal in cazul a sase dintre cei opt inculpati, printre care s-a numarat Eduard Pavaloaia, Ionut Potanga, Bebi Romantov, Neculai Paraschiv, Cristian Graur si Vasile Iftode. Procesul nu a putut sa isi urmeze cursul firesc din cauza lipsei unuia dintre aparatori, care a fost plecat din localitate. Pentru acest motiv, instanta superioara ieseana a hotarat amanarea cauzei la data de 24 septembrie 2002, la numai o zi dupa derularea primului termen de judecata la Tribunalul Judetean.

Printre cei care vor fi cercetati in dosarul zaharului se numara mai multi administratori de firme si inalti functionari bancari:

Marinescu Sebastian Nicolae, patronul firmei LEC Trading SRL Iasi
Ionut Marius Drulea, fost director executiv la SC Bros Invest SRL Iasi
Alexandru Munteanu, administrator la SC Contrast SRL Iasi
Ioan Dan Bors, actionar majoritar la SC Valahus SA Iasi
Marinica Bors, administrator la SC Gecoseb SRL Iasi, precum si actionar la Valahus SA
Iulian Popescu, administrator la SC Prodexim Venetia SRL Iasi
Codrin Antoniu Paraschiv, patronul firmei Theo Star SRL Iasi
Rodica Rodean, referent de specialitate la BancPost Iasi, Agentia Pacurari
Doina Aileni, referent de specialitate la BancPost Iasi, Agentia Nicolae Iorga
Maria Tucaliuc, ofiter de credite la BancPost Iasi, Agentia Nicolae Iorga
Gabriel Nicoleanu, ofiter de cont la BancPost Iasi, Agentia Nicolae Iorga

Nicu SAMSON
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 22 queries | Mysql time :0.015505 (s)