News Flash:

Incepe cursa admiterilor la facultate

7 Iulie 2007
1274 Vizualizari | 1 Comentarii
• Cuza are pentru admiterea in anul universitar 2007-2008 de aproape trei ori mai multe locuri decat Universitatea Tehnica • Astfel, la Cuza vor veni 10.844 de boboci iar la UTI - 4.366 • Desi in brosura de admitere la Universitatea Al. I. Cuza s-a precizat ca anul acesta vor fi alocate 4.321 de locuri la buget, s-a primit aprobare doar pentru 2.949 de locuri finantate de stat • La Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, pentru studiile universitare de licenta, au fost repartizate 2.586 de locuri bugetate • Institutiile de invatamant superior pot fi asimilate, in aceste circumstante, cu o fabrica de produs diplome sau, cum mentiona un renumit sociolog roman, o mare gara de asteptare a somajului
In acest an, Universitatea Al. I. Cuza (UAIC) Iasi ofera 2.949 de locuri la buget in cadrul studiilor universitare de licenta, in timp ce numarul locurilor cu taxa este de 7.895. Dar si aceasta cifra este mai mica decat ar fi dorit conducerea UAIC. Aceasta a propus Ministerului Educatiei si Cercetarii aprobarea unui numar de 8.685 de locuri la taxa si 4.321 la buget, ceea ce ar fi insemnat o cifra de scolarizare de 13.006 studenti. Astfel, propunerea nefiind aprobata, UAIC, in anul universitar 2007-2008, va numara 10.844 de noi studenti. Miza unei cifre mari de scolarizare consta in crestere bugetelor facultatilor, ca atare, aproximativ, la un student pe loc bugetat sunt altii trei la taxa. Dar, daca acesta este un aspect pozitiv pentru achizitiile pe care le pot intreprinde facultatile, inflatia diplomelor, prin numarul mare de scolarizare, nu poate fi contracarata. Universitatea poate fi asimilata, in aceste circumstante, cu o fabrica de produs diplome sau, cum mentiona un renumit sociolog roman, o mare gara de asteptare a somajului. In acelasi timp, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi a propus o cifra de scolarizare pentru urmatorul an universitar de 4.366 studenti. Dintre acestia, 2.586 au locuri asigurate la buget iar restul, 1.780, la taxa. Cele mai multe locuri, 438, sunt alocate Facultatii de Constructii si Instalatii, din care, pentru specializarea inginerie civila, 343 de locuri. Inscrierile la UAIC vor incepe pe data de 16 iulie. Zilnic, intre orele 9.00 si 18.00, pana pe 22 iulie, candidatii se vor putea inscrie, prin concurs de dosare, la facultatile ale caror cursuri doresc sa le urmeze. In acest sens, candidatii vor fi indrumati de cativa studenti UAIC in vederea inlesnirii procedurilor de inscriere. Rezultatele vor fi afisate intre 23 si 26 iulie. Taxa de inscriere este de maximum 200 RON. La UTI, inscriere va incepe tot pe 16 iulie iar ultima zi a inscrierilor variaza de la facultate la facultate. La unele facultati, din cele 11 ale UTI, candidatii vor sustine si teste grila iar media de admitere este calculata in functie de ponderea acordata diferitelor medii precum cea de la bacalaureat sau, dupa caz, anumite discipline ori pe cei patru ani de liceu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

Ovid  | #15309
In Iasi mai sunt si alte Universitati decat cele mentionate in articolasul d-lui SM. Ele nu `merita` o cat de cat atentie inainte de `etc`?
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1471 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035382 (s)