Eveniment

Incepe postul Sfintei Fecioare Maria. Ce este bine sa nu faci pana pe 15 august

Publicat: 01 aug. 2018
17

Postul Adormirii Maicii Domnului sau Postul Sfintei Fecioare Maria incepe anul acesta in data de 31 iulie. Adormirea Maicii Domnului (Sfanta Maria Mare) se sarbatoreste in data de 15 august.

Postul Sfintei Fecioare Maria dureaza 2 saptamani si este considerat de o importanta egala cu Postul Pastelui. De altfel, se spune ca acest post ar fi, de fapt, rupt, din Postul Pastelui, care ar fi durat inainte noua saptamani in loc de sapte.

Traditia spune ca oamenii ar fi fost prea slabiti dupa un post de 9 saptamani, asa ca s-au pus doua saptamani la postul Sfintei Maria.

Postul Adormirii Maicii Domnului este cel mai nou dintre posturile de peste an. Se spune ca e singurul care, tinut cu credinta si smerenie, indeplineste dorintele. Caci Sfanta Fecioara Maria se roaga pentru noi, pacatosii. Iar cine crede in Maica Domnului si i se roaga are numai de castigat.

Postul Adormirii Maicii Domnului aminteste de postul pe care Fecioara Maria l-a tinut inainte de trecerea sa din aceasta lume.

Acest post ii pregateste pe crestini pentru cele doua mari sarbatori din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Preotii recomanda ca in aceasta perioada restrictiile alimentare sa fie completate cu multa rugaciune si multe fapte bune.

In timpul acestui post se face Paraclisul Maicii Domnului. In ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului se oficiaza in multe biserici Prohodul Maicii Domnului. In Postul Adormirii Maicii Domnului crestinii trebuie sa-si inmulteasca rugaciunile catre Maica Domnului si sa se impartaseasca cu Trupul si Sangele Domnului Iisus Hristos.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu se rezuma la infranarea de la anumite alimente, ci, mai degraba, de la toate lucrurile care ne despart de bunul Dumnezeu.

Nu este suficient abtinerea de la anumite alimente, ci ar trebui sa ne oprim din savarsirea de pacate. In aceasta perioada credincosii nu ar trebui sa fie mahniti de faptul ca nu vor consuma alimente de "dulce", deoarece prin refuzul consumarii acestor alimente ne vom putea bucura de darurile pe care Dumnezeu ni le va oferi.

Postul Adormirii Maicii Domnului nu este menit sa determine credinciosii sa isi dispretuiasca trupul, prin prisma faptului ca in fiecare luni, miercuri si vineri pana la orele 15:00 se recomanda ajunare, iar mai apoi se poate consuma doar mancare uscata, iar in zilele de marti si joi sa se consume mancare fara ulei. Rostul acestui post este de a crea o armonie perfecta intre trup si suflet, cautand ca acestea doua sa fie mangaiate.

Traditii si obiceiuri in postul Sfintei Marii

In dimineata zilei de Sfanta Maria, femeile mergeau la biserica si imparteau struguri, prune, faguri de miere si mergeau in cimitir pentru a tamaia mormintele. Taranii care aveau vii mari obisnuiau sa tocmeasca paznici.

Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula. Cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august erau ironizati.

Se interzice scaldatul in apa raurilor spurcata de cerb si dormitul pe prispa. Pe pe 15 august se deschidea, in satul traditional, un important sezon al nuntilor, ce tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Se organizau targurile de toamna.

Perioada dintre cele doua Santamarii se considera timp optim pentru semanaturile de toamna.

Ce sa nu faci in postul Adormirii Maicii Domnului

In Postul Sfintei Marii sunt interzise nuntile, sezonul se deschide dupa data de 15 august si tine pana la intrarea in postul Craciunului.

Postul Adormirii Maicii Domnului inseamna infranare nu doar de la anumite alimente, ci de la tot ce ne desparte de Dumnezeu. Nu este bine sa te certi, sa injuri sau sa iti vorbesti aproapele de rau.

De asemenea, nu este bine sa te intristezi din cauza faptului ca nu poti sa mananci de dulce.

In ziua Adormirii Maicii Domnului este interzis sa muncesti

Este interzisa munca in gospodarie sau pe camp. Cei care nu respecta aceasta sarbatoare risca sa aiba paguba la recolte si sa li se imbolnaveasca animalele din ograda.

Adauga un comentariu