Eveniment-Social

Incepe sa se faca lumina! Gauri negre de zeci de milioane in proiectele europene ale primariei

Publicat: 26 feb. 2015
1

@ Guvernul a blocat alocari de zeci de milioane catre primarie pentru nereguli in organizarea licitatiilor @ Sefii primariei au dat deja banii pe avocati, in incercarea de a mai recupera ceva si de a iesi basma curata

Primaria a fost „executata” de cateva zeci de milioane de lei. Pierderile municipalitatii vin din corectiile financiare aplicate proiectelor cu finantare europeana pe care le-a gestionat. Primarul Gheorghe Nichita sustine ca aceste taieri de bugete au fost facute de guvernanti in mod aleatoriu, atunci cand Guvernul a aplicat corectii financiare vizand intre 5 si 25 de procente din valoarea fiecaruia din cele 10 proiecte derulate. Per total e vorba de corectii insumand 30 de milioane de lei, din care 6 milioane reprezinta TVA. Pentru a recupera acesti bani, primaria vrea sa isi caute avocati, alocand deja 300.000 de lei pentru contractarea unor servicii juridice. Se pare ca guvernul a gasit deja indicii care arata ca primaria a incalcat legislatia privind organizarea licitatiilor. „Reducerile procentuale au fost aplicate de Autoritatea de Management – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, in urma procesului de verificare a cererilor de rambursare si plata depuse de catre municipiul Iasi. Autoritatea a invocat faptul ca exista abateri de la aplicarea prevederilor legislatiei nationale si comunitare in domeniul achizitiilor publice. Mentionam faptul ca toate corectiile financiare nu sunt definitive si se afla in stadii diferite de contestare”, au transmis oficialii primariei.

Lista gaurilor negre din proiectele primariei

Lista corectiilor aplicate include proiectul „Dezvoltare si reabilitare artera functionala Sud„, de unde s-au taiat 63.000 lei, proiectul amenajarii Muzeului Municipal, de unde s-au retras 192.000 lei. La proiectul modernizarii liniilor de tramvai s-au aplicat corectii de 68.000 de lei, in timp ce ultimul proiect lansat de primarie, amenajarea zonei Piata Unirii – Lapusneanu, a pierdut 233.000 de lei. Cele mai mari corectii, ca si cuantum, au vizat proiectul Sistemului de Management al Traficului, unde s-a retras din suma eligibila 21,58 milioane lei. La lucrarile de pe Axa N-S, care include Pasarela Octav Bancila, primaria a bifat o reducere fortata de buget de 3,5 milioane de lei.

Lucrarile de pe axa Pacurari Fundatie Elena Doamna au fost si ele corectate cu o reducere de buget de 3,36 milioane lei, la care se adauga o corectie de 1,7 milioane de lei la proiectul etapei a doua de lucrari la Manastirea Golia. Cele mai mici corectii aplicate de guvern au vizat santierul caminului de batrani „Sfanta Parascheva” din Copou, respectiv al strazilor din spatele primariei, cele doua proiecte avand corectii financiare de circa 8.500 de lei fiecare.

Comentarii
  • O noua meteoda, legala, de a sifona bani din bugetul local.

    Mai hotilor! Daca licitatiile ar fi transparente, nu ar mai exista contestatii, si toate lucrarile s-ar finaliza in termen!

Adauga un comentariu