News Flash:

Incepe, totusi, scoala

15 Septembrie 2004
979 Vizualizari | 0 Comentarii
•Aseara liderii celor patru federatii sindicale din invatamant au renuntat la boicotarea inceperii anului scolar •Guvernatii au venit cu o noua oferta, acceptata de sindicalisti •Salariile vor fi majorate cu un milion si trei milioane lei

Liderii sindicali au decis ca astazi profesorii nu vor mai boicota inceperea anului. Aceasta decizie a fost luata aseara, dupa ora 21.00, in urma unei ultime negocieri dintre liderii celor patru federatii nationale sindicale din invatamant si reprezentantii executivului. Astfel, dupa cum a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", guvernantii au venit cu o noua oferta de majorare a salariilor, oferta considerata satisfacatoare de liderii sindicali. Este vorba de o crestere salariala intre un milion si trei milioane lei atat pentru personalul didactic, cat si nedidactic, la care se adauga garantii ca pana la sfarsitul anului va fi adoptata o lege a salarizarii pentru invatamant. "In aceste conditii, in urma discutiilor cu reprezentantii din teritoriu si ceilalti lideri sindicali, am decis ca boicotarea inceperii anului scolar nu mai este oportuna", a declarat Gheorghe Isvoranu.
Pentru prima data dupa Revolutie, anul scolar ar fi putut incepe cu o greva a cadrelor didactice, iar festivitatile oficiale de deschidere, vesnic prilej pentru mai-marii zilei de a se lauda cu izbanzile inregistrate pe frontul educatiei, se puteau izbi de nemultumirile celor care asigura functionarea sistemului de invatamant. Din cauza esecului negocierilor purtate luni seara, pe marginea majorarii salariilor de mizerie din sistemul educational, intre reprezentantii Executivului si liderii celor patru federatii nationale sindicale reprezentantive din invatamant, sindicalistii decisesera boicotarea astazi a inceperii anului scolar. Luni seara, in cadrul unei negocieri considerate drept ultima sansa de a preveni boicotarea inceperii noului an scolar, delegatia guvernamentala condusa de ministrii Educatiei, Muncii si Finantelor le propusese liderilor sindicali o noua grila de salarizare, pe langa indexarea de 6% de la 1 octombrie, precum si o noua lege a salarizarii pentru educatie, care ar urma sa fie elaborata pana la sfarsitul anului. Dupa cum preciza luni seara Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret", noua grila, incluzand indexarea de la 1 octombrie, urma sa asigure o crestere a salariilor de circa 20% si prezenta avantajul de a include si o serie de majorari salariale pentru personalul nedidactic, ignorat cu desavarsire pana atunci. Odata incheiate aceste negocieri, in noaptea de luni spre marti si ieri dimineata, liderii sindicali au purtat o serie de discutii cu sindicalistii din teritoriu si apoi intre ei, pozitia comuna adoptata ieri la amiaza fiind aceea a continuarii masurilor de protest anuntate saptamana trecuta. Ca atare, la nivel local, cadrele didactice si membrii personalului nedidactic care anuntasera ca se solidarizeaza cu actiunea sindicatelor nu ar fi trebuit sa participe in aceasta dimineata la festivitatile de deschidere a anului scolar si nici sa desfasoare vreuna din activitatile corespunzatoare primei zile de scoala. Dar negocierile de ultima ora, de ieri seara, au determinat inceperea normala a anului scolar astazi.

Deschiderea oficiala are loc la Colegiul de Arta "O. Bancila"

In ciuda protestelor anuntate de sindicatele din invatamant, din punctul de vedere al autoritatilor locale si judetene si al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi (ISJ), ca reprezentant pe plan local al Ministerului Educatiei si Cercetarii, scoala incepe totusi astazi si de aceea deschiderea noului an scolar nu putea sa nu fie insotita si de obisnuitele festivitati. Principala manifestare organizata in Iasi cu scopul de a marca deschiderea anului scolar are loc, de la ora 8.15, in Sala de festivitati a Colegiului de Arta "O. Bancila", unde, pe langa elevi si parinti, au fost invitati directorii tuturor unitatilor de invatamant din municipiu. Dintre personalitati, in afara de inspectorul general al ISJ, Mihai Dumitriu, si-au anuntat participarea prefectul Spiridon Cretu, primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, si presedintele Consiliului Judetean Iasi (CJ), Lucian Flaiser. Inspectorul general adjunct Doru Tigau este prezent la festivitatile de la Scoala "Iordachi Cantacuzino" si de la Grupul Scolar CFR "Unirea" din Pascani, iar inspectorul general adjunct Vasile Salaru la cele de la Scoala Generala "Ion Creanga" si de la Liceul "Ion Neculce" din Targu Frumos. Viceprimarul Constantin Adascalitei este prezent la Scoala nr. 24 "Ion Ghica", viceprimarul Constantin Neculau la Grupul Scolar Economic de Turism, subprefectul Corneliu Rusu Banu la Scoala Costuleni, vicepresedintele CJ Iovu Brezuleanu la Grupul Scolar Tibanesti, iar vicepresedintele CJ Lucian Profir la Grupul Scolar Belcesti.

Una din cinci scoli nu are autorizatie

Doar patru din cinci unitati de invatamant din judetul Iasi vor primi in perioada urmatoare autorizatiile sanitare de functionare, insa starea scolilor iesene este, pe ansamblu, mai buna decat cea de anul trecut, a sustinut ieri Mihai Dumitriu, inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi (ISJ). Timp de mai bine de o luna, echipe mixte formate din inspectori scolari, inspectori de la Directia de Sanatate Publica Iasi (DSP) si reprezentanti ai Consiliului Judetean Iasi au verificat stadiul de pregatire al unitatilor de invatamant din judetul Iasi pentru inceperea noului an scolar, in vederea eliberarii autorizatiilor sanitare de functionare anuale. "Autorizatiile vor fi eliberate in perioada urmatoare, iar cei de la DSP m-au asigurat ca cel putin 80% dintre unitatile de invatamant vor primi autorizatii, iar altele circa 10%, care au inca probleme, vor primi avize cu termene de remediere a disfunctiilor. Pe ansamblu, insa, din cate am constatat atat noi, cat si cei de la DSP, situatia scolilor iesene este ceva mai buna ca anul trecut", a declarat ieri Mihai Dumitriu. In judetul Iasi exista, cel putin deocamdata, circa 950 de unitati de invatamant de stat, dintre care 185 in mediul urban si 765 in mediul rural, la care invata, in total, aproape 160 de mii de elevi si prescolari (judetul Iasi situandu-se, din acest punct de vedere, pe locul al II-lea in tara, dupa Bucuresti).

Structura anului scolar 2004 - 2005

Conform calendarului anului scolar 2004 - 2005, stabilit de Ministerul Educatiei si Cercetarii, an scolar 2004 - 2005 va avea 35 de saptamani de scoala, respectiv 173 de zile lucratoare, cu o saptamana mai putin ca anul scolar trecut, fiind structurat in doua semestre de activitate didactica. Primul semestru va cuprinde cursuri in perioada miercuri, 15 septembrie - marti, 21 decembrie, fiind urmat de vacanta de iarna, in perioada miercuri, 22 decembrie 2004 - duminica, 9 ianuarie 2005. Оn perioada 1 - 7 noiembrie, elevii din clasele din оnvatamantul primar vor avea o saptamana de vacanta. Semestrul al II-lea, cuprinzand cursuri in perioada luni, 10 ianuarie 2005 - vineri, 17 iunie 2005, va fi intrerupt de cele doua saptamani ale vacantei de Paste, din perioada sambata, 19 martie 2005 - duminica, 3 aprilie 2005. Ziua de 2 mai 2005 este zi de vacanta. Vacanta de vara de la finele viitorului an scolar va fi in perioada sambata, 18 iunie 2005 - duminica, 11 septembrie 2005. Pentru оnvatamantul postliceal sanitar, specializarea asistent medical generalist si pentru оnvatamantul postliceal, specializarea tehnician ortoprotezist, durata anului scolar va fi de 42 de saptamani. Ca in fiecare an, in situatii deosebite, bine fundamentate, оn functie de conditiile climaterice locale speciale si de specificul scolii (оnvatamant special, scoli cu populatie majoritar de alta confesiune decat cea ortodoxa etc.), inspectoratele scolare judetene pot aproba, la cererea scolilor, modificari ale structurii anului scolar. Ministerul Educatiei si Cercetarii atentioneaza ca aprobarea se acorda оn conditiile asigurarii numarului de 35 de saptamani si 173 de zile de scoala si va avea оn vedere asigurarea posibilitatii ca toti elevii sa participe, fara restrictii, la examenele de bacalaureat si de absolvire.

Principalele noutati ale anului scolar 2004 - 2005

•Restructurarea retelei scolare, trecerea la finantarea per elev si aparitia unor unitati de invatamant noi

Una dintre cele mai importante noutati ale acestui an scolar este restructurarea profunda, pana la 1 ianuarie 2005, a retelei scolare iesene, care va face ca doua treimi dintre unitatile de invatamant din judetul Iasi sa dispara "pe hartie", pentru a deveni parti sau filiale ale unor unitati scolare reprezentative, fara ca acest lucru sa afecteze situatia elevilor si a cadrelor didactice. Concret, numarul unitatilor de invatamant de sine statatoare din judetul Iasi se va reduce de la circa 950 la aproape 350, iar aproape 600 de unitati de invatamant cu mai putin de 200 de elevi vor fi arondate la unitati reprezentative, pierzandu-si autonomia administrativa, personalitatea juridica si conducerea proprie. Activitatea unitatilor arondate va fi condusa de un cadru didactic coordonator, care va face parte de drept din Consiliul de Administratie al scolii - mama. Unitatilor reprezentative li se vor adauga clasele unitatilor arondate, personalul didactic aferent si spatiile de invatamant corespunzatoare, fara ca elevii sau dascalii sa fie afectati. Arondarea scolilor si gradinitelor mici la unitati scolare reprezentative vizeaza trecerea la un nou sistem de finantare a invatamantului preuniversitar, care va deveni operant la nivel national de la 1 septembrie 2005. Este vorba de trecerea la finantarea per elev, similara cu cea a universitatilor, care va fi corectata printr-o serie de indicatori, ca mediul rural sau urban, starea economica a zonei sau performantele scolare. Unitatile scolare vor fi reorganizate prin includerea in consiliile de administratie a reprezentantilor consiliilor locale, prin crearea unor departamente financiar - contabile, prin pregatirea manageriala a directorilor etc. Reprezentantii ISJ au solicitat Ministerului Educatiei si Cercetarii ca judetul Iasi sa fie judet - pilot pentru experimentarea acestui nou sistem de finantare, care ar putea fi aplicat la nivel local de la 1 ianuarie 2005. O alta noutate a anului scolar 2004 - 2005 este aparitia unor unitati de invatamant noi. Este vorba, mai intai, de Grupul Scolar de Turism (Liceul Economic nr. 3), care functioneaza in spatiile Scolii Generale nr. 37 si care a fost creat prin desprinderea claselor de scoala de arte si meserii de Grupul Scolar Economic "V. Madgearu" si formarea catorva clase liceale noi. O alta unitate noua este Liceul Waldorf, creat prin extinderea spre invatamantul liceal a fostei Scoli Waldorf. In acelasi fel, fosta Scoala Generala de Nevazatori din Targu Frumos a devenit liceu, singurul de acest fel din Moldova si al treilea din tara. De asemenea, in judet, in urma solicitarilor parintilor si autoritatilor locale, au mai fost create in jur de 20 de gradinite noi.

Cum vor fi bacalaureatul si testele nationale in acest an scolar

Potrivit unor ordine recente ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, examenele nationale de sfarsit de gimnaziu si, respectiv, de liceu de la finele acestui an scolar se vor desfasura dupa exact aceeasi metodologie ca in acest an. Astfel, mai intai, testele nationale, la care sunt asteptati aproape 12 mii de viitori absolventi de gimnaziu ieseni, vor include aceleasi trei probe scrise obligatorii: limba romana, matematica si, la alegere, istorie sau geografie, care vor avea loc in perioada 20 - 23 iunie. La fel ca in acest an, testele nationale vor avea o singura sesiune, iar admiterea in clasa a IX-a se va face tot prin intermediul repartizarii computerizate, fiind preconizate doua sesiuni de admitere, la prima dintre acestea putand participa doar candidatii care au promovat testele nationale. In privinta examenului de bacalaureat, acesta va include, la fel ca in acest an, doua sesiuni de cate sase probe (doua orale, doua scrise obligatorii si doua la alegere scrise sau practice), care se vor desfasura in perioada 27 iunie - 7 iulie si, respectiv, 22 august - 2 septembrie. Examenul de bacalaureat din 2005 va pastra insa un castig important al anului 2003, anume posibilitatea ca absolventii care au picat anumite probe in sesiunile precedente sa le repete doar pe acestea intr-o sesiune ulterioara a examenului.

Elevi fara manuale si rechizite gratuite

Cateva mii de elevi ieseni nu isi vor primi in primele zile de scoala pachetele gratuite de rechizite si de manuale. Pana luni, doar 87% dintre manualele comandate pentru clasele III - VIII fusesera primite de Depozitul de Carte Scolara si, de aici, distribuite in unitatile de invatamant. Situatia este ceva mai grava in privinta manualelor pentru clasele I, a II-a, a IX-a si a X-a, la care se va invata dupa editii integral noi, Depozitul de Carte Scolara primind de la Bucuresti doar circa 90% dintre cele 330 de titluri comandate. In total, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Iasi a comandat la Ministerul Educatiei si Cercetarii ceva mai mult de 300 mii de manuale gratuite, care vor fi impartite elevilor din clasele I - X. Pe de alta parte, situatia poate fi considerata satisfacatoare in ceea ce priveste cele aproape 57 mii de pachete de rechizite gratuite care vor fi impartite elevilor de clasele I - VIII proveniti din familii cu situatii materiale precare. Valoarea unui astfel de pachet de rechizite este de circa 300 mii lei, iar elevii din clasele primare vor primi, in plus, si cate un ghiozdan.

Burse pentru elevii saraci

O veste buna pentru tinerii din invatamantul liceal iesean: absolventii de gimnaziu din judetul Iasi care provin din familii cu situatii materiale precare ar putea primi burse lunare din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) in vederea continuarii studiilor in invatamantul liceal sau in cel de arte si meserii. Recent, reprezentantii Executivului au precizat ca de bursele din cadrul proiectului "Bani pentru liceu" ar putea beneficia liceenii care provin din familii ale caror venituri nete luare sunt sub 1,5 milioane de lei brut pe membru de familie, acestia avand sansa de a primi lunar cate 1,8 milioane de lei. La nivel national ar putea fi acordate 100 mii de astfel de burse, ceea ce reprezinta cam 40% din totalul elevilor de clasa a IX-a, cei mai tentati sa renunte la intreruperea studiilor dupa finalizarea gimnaziului. In vederea aplicarii acestui proiect, Inspectoratul Scolar Judetean Iasi pune la punct o baza de date cu privire la situatia inscrierii in clasa a IX-a a absolventilor de gimnaziu din judetul Iasi, situatie care va fi transmisa Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Dan POSTOLEA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1222 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014054 (s)