Secretele istoriei

Inceputul carierei in Marina Regala a lui James Cook

Publicat: 31 mart. 2014
James Cook (n. 7 noiembrie 1728 – d. 14 februarie 1779) a fost un explorator, navigator si cartograf englez ce a ajuns la rangul de capitan in Marina Regala. Cook a realizat harti detaliate ale insulei Newfoundland inainte de a realiza trei expeditii in Oceanul Pacific, unde a realizat primul contact european cu coasta estica a Australiei si Insulele Hawaii, precum si prima circumnavigare a Noii Zeelande.
Primul post al lui Cook a fost la bordul navei HMS Eagle, navigand in calitate de ofiter secund. In octombrie si noiembrie 1755 a luat parte la capturarea unei nave franceze si la scufundarea alteia, dupa care a fost promovat la gradul de sef de echipaj.

Vezi si Expeditia antarctica belgiana a lui Roald Amundsen
 
Prima sa comanda temporara a fost in martie 1756 cand a fost temporar comandantul navei Cruizer, o nava mica atasata la Eagle in timpul unei misiuni de patrulare.
In 1757 Cook a absolvit examinarile de comandant la Trinity House in Deptford, ceea ce ii permitea sa navigheze o nava a Regelui. S-a alaturat apoi fregatei HMS Solebay in calitate de comandant sub capitanul Robert Craig.

Vezi si Expeditia Imperiala Transantarctica, planul lui Shackleton

In timpul Razboiului de sapte ani Cook a navigat in America de Nord in calitate de comandant al navei Pembroke. In 1758 a luat parte la ambitiosul asalt de capturare a fortaretei din Louisbourg de la francezi, dupa care a participat la asediul orasului Quebec. A dovedit un talent pentru explorare si cartografiere si a fost responsabil pentru cartografierea celei mai mari parti a intrarii in Raul Sfantul Laurentiu in timpul asediului.
Aptitudinea lui Cook pentru explorare a fost exploatata in anii 1760 pentru cartografierea coastei zimtate a insulei Newfoundland la bordul navei HMS Grenville. A explorat partea nord-vestica in 1763 si 1764, coasta sudica in 1765 si 1766 si coasta vestica in 1767.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit